Mon. Apr 29th, 2024

Katrina Guillou Filipijnen FIFA Women's World Cup 2023 Nieuw-Zeeland Zwitserland

2023 FIFA Women’s World Cup Australië en Nieuw-Zeeland – Groep A – Filippijnen v Zwitserland – Forsyth Barr Stadium, Dunedin, Nieuw-Zeeland – 21 juli 2023 De Filippijnse Katrina Guillou viert het afgekeurde doelpunt REUTERS/Molly Darlington

Al vroeg in de wedstrijd een doelpunt afgekeurd. Een penalty aan het einde van de eerste helft. In beide gevallen werden beslissingen bevestigd of vastgelegd door middel van adelaarsoogtechnologie.
En over het veld een technisch superieure tegenstander.

Het kwam allemaal uit voor het Filipijnse nationale damesvoetbalteam op vrijdag in Dunedin, Nieuw-Zeeland.

De Filippijnen verloren met 2-0 van Zwitserland in het Dunedin Stadium, maar het resultaat deed niets af aan de waarde van het moment: het land speelde eindelijk in de FIFA Women’s World Cup (internationale voetbalfederatie) en vocht tot het einde van de openingswedstrijd.

En de Filippijnen, zoals het team wordt genoemd, werden begroet met applaus van de bijna 14.000 toeschouwers – waardoor hun historische stint een onvergetelijke wedstrijd werd.

“Om dit niveau te bereiken en tegen spelers uit Europa te spelen, tegen een team als dit is wonderbaarlijk”, zei coach Alen Stajcic.

De droomwedstrijd veranderde bijna in sprookjes toen Katrina Guillou doorbrak en scoorde wat het eerste doelpunt van de Filippijnen had kunnen zijn in de 16e minuut. Maar het uitzinnige feest werd even later afgebroken toen de heldendaden van de aanvallende middenvelder teniet werden gedaan nadat ze was afgevlagd wegens buitenspel.

Een videografiek toonde aan dat de oproep juist was, zij het fout.

Zwitserland Luana Buhler en Ana-Maria Crnogorcevic FIFA Wereldbeker

2023 FIFA Women’s World Cup Australië en Nieuw-Zeeland – Groep A – Filipijnen v Zwitserland – Forsyth Barr Stadium, Dunedin, Nieuw-Zeeland – 21 juli 2023 Luana Buhler en Ana-Maria Crnogorcevic uit Zwitserland applaudisseren voor fans na de wedstrijd REUTERS/Molly Darlington

Ondertussen warmden de Zwitsers hun aanval langzaam op tijdens een koude nacht, waar de temperatuur tijdens de wedstrijd tot 7 graden Celsius daalde. De meedogenloze aanval wierp zijn vruchten af ​​toen Jessica Cowart in de 43e minuut een strafschop toegaf nadat de scheidsrechter de VAR (video assisted referee) had geraadpleegd.

De Zwitserse spits Ramona Bachmann, 32, beschouwt de Filippijnse doelman Olivia McDaniel als de verkeerde manier om de openingstreffer van haar team te scoren.

“Als het een VAR-beslissing is – zoals ik het begrijp – moet het een duidelijke en duidelijke fout zijn”, zei Stajcic over de penalty. “Ik heb de herhaling niet gezien.”

De Filippijnen bleven overeind met een hardnekkige verdediging en enkele sterke reddingen van McDaniel, maar ze lieten de bal te lang voor het doel blijven hangen en de Swizz kapitaliseerde opnieuw. McDaniel verijdelde pogingen van Cuomba Sow en Ana-Maria Crnogorčević, maar Seraina Piubel verdubbelde uiteindelijk de voorsprong bij de derde poging in de 64e minuut.

“Zij zijn zonder twijfel het beste team, en dat zouden ze ook moeten zijn”, zei Stajcic. “Ik was erg trots op de spirit die ons team aan de dag legde. Ik denk dat we hebben laten zien dat we competitief kunnen zijn.”

Zwitserland domineerde een wedstrijd waarin ze 73 procent van de bezittingen wonnen. De Zwitser creëerde 12 kansen tegen de Filippijnen en deed 17 pogingen, waarvan acht op doel.

De Filippijnen hadden ondertussen slechts drie schoten op doel, geen enkele op doel, en kregen drie hoekschoppen tegen zonder er ook maar één te scoren.