Mon. May 6th, 2024

Spanje bagatelliseerde elke zweem van onvrede of disharmonie op het veld door Costa Rica met 3-0 te verslaan in hun eerste WK-wedstrijd in groep C.

Ze gingen het toernooi in met een zekere onzekerheid nadat meningsverschillen met hun bond ervoor zorgden dat veel belangrijke spelers deze zomer uit de strijd vielen, waaronder de invloedrijke Barcelona-middenvelder Patri Guijarro.

De aanwezige spelers gaven echter een masterclass in balbezit en vloeiendheid – belichaamd door het genie van Aitana Bonmati – zij het zonder de uiteindelijke precisie die de score gunstiger had kunnen maken.

Spanje viert zijn eerste doelpunt tijdens de Women's World Cup Groep C voetbalwedstrijd tussen Spanje en Costa Rica in Wellington, Nieuw-Zeeland, vrijdag 21 juli 2023. (AP Photo/John Cowpland)
Fotograaf:
Spanje was doorslaggevend in hun WK-opener ondanks aanhoudende geschillen met hun federatie en het missen van belangrijke spelers

De meedogenloze druk van Spanje dwong het eerste doelpunt af toen Valeria del Campo in de 21e minuut de voorzet van Esther Gonzalez in haar eigen doel afbuigde, voordat een verwoestende periode van zes minuten de volledige controle overhandigde aan de Europese kant.

Bonmati pareerde de opmars voordat hij in de 23e minuut een heerlijk schot in de verre hoek krulde, terwijl vier minuten later Gonzalez langs de hulpeloze doelman Daniela Solera schoot, die wat troost wist te vinden toen hij de strafschop van Jennifer Hermoso voor rust pareerde.

Het aantal doelpunten nam af na de pauze, waarbij Solera een belangrijke rol speelde bij het respectabel houden van de score voor het relatief onervaren Costa Rica, maar elke betrokkenheid van Spanje die mogelijk geplaagd werd door onenigheid voorafgaand aan het toernooi, verdween snel.

De Spaanse Aitana Bonmati, links, en de Costa Ricaanse Priscilla Chinchilla strijden om de bal
Fotograaf:
Aitana Bonmati schitterde op het middenveld en scoorde een van de drie doelpunten van Spanje

Wat is het schema?

De groepsfase is al begonnen en duurt twee weken, eindigend in 3 augustus. Groepswinnaars en tweedeprijswinnaars gaan door naar de achtste finales, die plaatsvindt van 5 augustus voor 8 augustus.

De kwartfinales, die worden gespeeld in Wellington, Auckland, Brisbane en Sydney, staan ​​op het programma 11 en 12 augustus.

Daarna wordt de eerste halve finale gespeeld 15 augustus in Auckland, met de andere halve finale in 16 augustus in het Accor Stadium in Sydney, waar de finale plaatsvindt 20 augustus.

De wedstrijd om de derde plaats wordt een dag voor de finale gespeeld 19 augustus in Brisbane.