Fri. May 3rd, 2024

Co-hosts Nieuw-Zeeland begon het WK Dames met een enorme schok door Noorwegen met 1-0 te verslaan, waarmee het de eerste overwinning van het land in een finale boekte.

Noch het Nieuw-Zeelandse heren- noch het damesteam had eerder een WK-finale gewonnen, maar Hannah Wilkinson maakte drie minuten na rust een prachtig teamdoelpunt om een ​​historische overwinning te bezegelen.

Wereldbekerkampioen Noorwegen 1995 was zwak aan de bal, waarbij Arsenal-middenvelder Frida Maanum de schuld kreeg van het missen van twee grote kansen in beide helften. Uiteindelijk werd Tuvan Hansen een late gelijkmaker geweigerd door de Nieuw-Zeelandse doelman Victoria Esson, die een afstandsschot op de lat afketste.

Nieuw-Zeeland had een grote kans om de overwinning te bezegelen toen ze een late penalty kregen van de VAR – waarbij scheidsrechter Yoshimi Yamashita de menigte van 42.000 toesprak via de luidspreker over de beslissing onder de nieuwe regels die door de FIFA worden getest. Ferns-middenvelder Ria Percival raakte echter vanaf de penaltystip de paal.

Maar de avond behoorde nog steeds toe aan Nieuw-Zeeland dat, voor een recordpubliek voor een dameswedstrijd in hun land, stand hield ondanks 10 minuten blessuretijd om de Women’s World Cup in stijl te beginnen.

De Noorse Frida Maanum reageert na het missen van een kans tijdens de Women's World Cup-voetbalwedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen in Auckland, Nieuw-Zeeland, donderdag 20 juli 2023. (AP Photo/Andrew Cornaga)

IBF lichtgewicht titeleliminator – 23 juli – LIVE op Sky Sports Action

Geniet van live actie van The Open, F1, The Ashes, Premier League en meer met NOW

Wat is het schema?

De groepsfase is al begonnen en duurt twee weken, eindigend in 3 augustus. Groepswinnaars en tweedeprijswinnaars gaan door naar de achtste finales, die plaatsvindt van 5 augustus voor 8 augustus.

De kwartfinales, die worden gespeeld in Wellington, Auckland, Brisbane en Sydney, staan ​​op het programma 11 en 12 augustus.

Daarna wordt de eerste halve finale gespeeld 15 augustus in Auckland, met de andere halve finale in 16 augustus in het Accor Stadium in Sydney, waar de finale plaatsvindt 20 augustus.

De wedstrijd om de derde plaats wordt een dag voor de finale gespeeld 19 augustus in Brisbane.