Thu. May 2nd, 2024

Wereldbeker vrouwen Nieuw-Zeeland Hannah Wilkinson

De Nieuw-Zeelandse Hannah Wilkinson viert feest na het maken van de openingstreffer tijdens de Women’s World Cup-voetbalwedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen in Auckland, Nieuw-Zeeland, donderdag 20 juli 2023. (AP Photo/Andrew Cornaga)

AUCKLAND, Nieuw-Zeeland – Hannah Wilkinson scoorde om de tweede helft te openen toen Nieuw-Zeeland donderdag Noorwegen met 1-0 versloeg in hun eerste Women’s World Cup-overwinning, slechts enkele uren nadat een vuurgevecht in het centrum van Auckland het gastland schokte.

Een schutter brak in op een bouwplaats in de buurt van het hotel van het Noorse team en opende het vuur, waarbij twee mensen om het leven kwamen. De schutter werd dood aangetroffen na een vuurgevecht met de politie.

De beveiliging was streng in Eden Park, waar 42.137 aanwezigen – een recordaantal bezoekers voor een voetbalwedstrijd in Nieuw-Zeeland – aanwezig waren om de thuisploeg, medeorganisator van het toernooi met Australië, aan te moedigen. De Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins was een van de aanwezigen bij de wedstrijd.

Na een openingsceremonie ter ere van het inheemse erfgoed van Nieuw-Zeeland, was er een moment van stilte voor de slachtoffers van de schietpartij. Bij de aanval raakten vier mensen gewond, onder wie een politieagent.

Nieuw-Zeeland kreeg groen licht om de eerste wedstrijd te organiseren, hoewel de wedstrijd van co-host Australië tegen Ierland in Sydney ongeveer een uur later begon.

Football Ferns had in vijf eerdere WK’s gespeeld, maar had geen wedstrijd gewonnen.

Nieuw-Zeelandse Hannah Wilkinson Women's World Cup

De Nieuw-Zeelandse Hannah Wilkinson, in het midden, viert het eerste doelpunt met haar teamgenoten tijdens de Women’s World Cup-voetbalwedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen in Auckland, Nieuw-Zeeland, maandag 20 maart 2023. (AP Photo/Rafaela Pontes)

Noorwegen slaagde er in de eerste helft niet in om hun kansen af ​​te ronden, terwijl de Ferns goed verdedigden. Ada Hegerberg’s poging van 37 minuten werd vakkundig gered door Rebekah Stott en de wedstrijd was puntloos in de eerste helft.

Hegerberg, de eerste vrouw die de prestigieuze Ballon d’Or won, heeft 43 doelpunten in 77 interlands. Ze speelt momenteel professioneel voor Lyon en heeft een recordaantal van 59 goals gescoord in de Champions League.

Wilkinson scoorde in de openingsmomenten van de tweede helft. Jaqui Hand kwam op rechts naar beneden en krulde een perfecte voorzet aan de voeten van Wilkinson voor het doel. Terwijl het thuispubliek juichte, stond de Noorse doelvrouw Aurora Mikalson met haar handen op haar heupen.

Noorwegen won het WK in 1995. In het laatste toernooi, in 2019, zakte de ploeg in de kwartfinales naar Engeland. Op het EK Dames 2022 versloeg Engeland de Noren met 8-0.In de aanloop naar deze wedstrijd noemde buitenspeelster Caroline Graham Hansen het WK een kans om “van nul af aan te beginnen”.

Tuva Hansen scoorde in de 83e minuut bijna voor Noorwegen, maar zijn schot raakte de paal en ging over het net.

De Ferns verdubbelden bijna hun voorsprong in de 89e minuut nadat een videoreview hen een penalty had toegekend, maar de poging van Ria Percival raakte de paal.

De blessuretijd duurde meer dan 10 minuten voordat het fluitsignaal klonk en de Nieuw-Zeelandse bank ter viering het veld op rende. De kapitein van de Varens, Ali Riley, bonsde op haar borst en begroef haar hoofd in haar handen in blije tranen.

Beschouwd als de favorieten in Groep A, gingen de Noren de wedstrijd in met 5-1-1 aller tijden tegen Nieuw-Zeeland, met hun enige verlies in een vriendschappelijke wedstrijd uit 2019.

Nieuw-Zeeland heeft het moeilijk gehad in de aanloop naar hun thuistoernooi, met slechts één overwinning uit hun laatste 11 wedstrijden.

De twee teams hadden elkaar slechts één keer ontmoet op het WK: Noorwegen versloeg Ferns met 4-0 in 1991.

VOLGENDE

Het spel in groep A gaat vrijdag verder, met Zwitserland tegen de Filipijnen in Dunedin. De volgende wedstrijd van Nieuw-Zeeland is dinsdag tegen de Filipijnen in Wellington, terwijl Noorwegen tegen Zwitserland speelt in Hamilton. De twee beste teams van de groep gaan door naar de knock-outfase.