Mon. Apr 29th, 2024

Trinity Rodman-voetbal

Trinity Rodman #20 van het USA Women’s National Team raakt doel met een kopbal over Esther Morgan #18 van het Wales National Team in de tweede helft van de afscheidswedstrijd in PayPal Park op 9 juli 2023 in San Jose, Californië. Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP

Trinity Rodman scoorde tweemaal toen de Verenigde Staten Wales met 2-0 versloegen in San Jose op zondag in een pre-Women’s World Cup vriendschappelijke wedstrijd, waardoor er tijdig druk werd uitgeoefend voor een startplaats.

Rodman, dochter van voormalig NBA-ster Dennis Rodman, kwam na de rust als invaller in het veld toen de VS worstelde om de vastberaden Welshe verdedigers te verslaan.

Maar de 21-jarige veranderde het verloop van de wedstrijd en verdedigde sterk toen de Amerikanen op 22 juli hun Groep E-campagne tegen Vietnam in Auckland begonnen.

Wales, op de 30e plaats van de wereld en een team dat zich nog nooit heeft gekwalificeerd voor een groot toernooi, stond in de eerste helft tegen de muur, waarbij de thuisploeg 75% in bezit had maar weinig kansen creëerde.

Rodman, ingebracht voor Alex Morgan, injecteerde energie en creativiteit in de aanval en opende in de 76e minuut de score.

Sophia Smith glipte langs de linkerkant achter de verdediging van Wales en gleed de bal vervolgens naar Rodman die de simpele kans binnenhaalde.

Rodman behaalde vervolgens de overwinning en won de bal aan de rand van het gebied met een fysieke uitdaging die onopgemerkt bleef door de scheidsrechter voordat ze een prachtig schot in de bovenhoek krulde.

De Amerikaanse coach Vlatko Andonovski zei dat Rodman het team precies bracht wat hij wilde.

“Trinity kwam binnen en had een test om te spelen… om het tempo en het tempo van het spel een beetje op te voeren en we zagen het tempo dramatisch veranderen”, zei hij.

“Natuurlijk het doelpunt dat ze scoorde, het tweede doelpunt, ik denk dat het een doelpunt van wereldklasse is.”

Andonovski zei dat Rodman hem van tevoren een aantal interessante opties gaf vanwege het vermogen van haar en Smith om van positie te wisselen.

“Het maakt het gewoon een beetje onvoorspelbaarder vanwege de manier waarop ze spelen, ze spelen ook veel op instinct”, zei hij. “Ze begrijpen het spel en gebruiken hun instinct. Ze hebben de vrijheid om van de ene positie naar de andere te gaan om zichzelf op te leggen aan het spel.”

Het team van Andonovski, dat op zoek is naar een ongekende derde opeenvolgende overwinning in de Wereldbeker in Australië en Nieuw-Zeeland, zal het ook opnemen tegen Portugal en Nederland, tweede in 2019, in groep E.