Mon. May 6th, 2024

Kroatië bereikte de kwartfinales van het WK door Japan met 3-1 te verslaan na strafschoppen – waaronder drie reddingen van Dominik Livakovic tijdens de strafschoppenserie – na een 1-1 gelijkspel in 120 minuten.

Het was de eerste knock-outwedstrijd die een half uur langer duurde in Qatar na bijna 90 minuten, toen Japan hun derde opeenvolgende Europese tegenstanders leek te verslaan na schokkende overwinningen tegen Duitsland en Spanje in de groepsfase.

De twee doelpunten kwamen van beide kanten van de rust. Daizen Maeda (43) bezorgde Japan in de eerste helft de leiding na enkele onsamenhangende Kroatische reddingen, voordat de krachtige kopbal van Ivan Perisic (55) kort na de herstart gelijk maakte.

Het was misschien geen grote verrassing dat de wedstrijd in verlenging ging – zeven van de laatste acht kwalificatiewedstrijden van Kroatië voor grote toernooien hadden blessuretijd nodig, de laatste nederlaag tegen Spanje in de achtste finales van Euro 2020 afgelopen zomer.

Wederom was er weinig te kiezen tussen de twee partijen tijdens de verlenging – Kaoru Mitoma en Lovro Majer waren dichter bij hun respectieve landen – en het verdiende de loterij van strafschoppen om de teams van elkaar te scheiden.

Ondanks al hun uitstekende spel tijdens het toernooi werden echter drie van de Japanse strafschoppen gemist en gemakkelijk gered door doelman Livakovic. Kroatië miste slechts één van hun strafschoppen en scoorde de andere drie om hun derde opeenvolgende kwartfinale te bereiken.

Na de wedstrijd onthulde Japan-coach Hajime Moriyasu dat hij de strafschopnemers niet had gekozen en zei: “Ik heb de spelers gevraagd om zelf te beslissen.

“De spelers probeerden het onder zoveel druk en ik zou hun inzet willen prijzen. We moeten dit resultaat accepteren, maar als we onder de druk bezwijken, denk ik van niet. Ik denk dat de doelman geweldig was en de spelers die de straffen waren ook dapper.

“Uiteindelijk wilden we natuurlijk winnen en het resultaat is heel spijtig, maar het is wat het is. Het maakt niet alle inspanningen van de spelers teniet.”

Hoe Kroatië Japan versloeg in de achtste finales

Ivan Perisic viert feest na het scoren van de gelijkmaker voor Kroatië
Afbeelding:

Het was een end-to-end opening in het Al Janoub Stadium. Shogo Taniguchi knikte net na een korte hoekschop, voordat Maeda Livakovic aanviel in een pittige start in Japan. Er was toen een klauteren aan de doelmond van de andere kant, Shuichi Gonda ontkende Perisic voordat hij de losse bal aanviel.

Mooie spelmomenten…

• 3e min: Taniguchi kopte naast in de opener van Japan.
  • 12e min: Ito kruist laag, maar Maeda en Nagatomo missen.
  • 41e min: Kamada trapt wijd na de mooie beweging van Japan vanaf links.
  • 44e min: Maeda zet Japan op voorsprong na een korte corner.
  • 55e minuut: Perisic maakt gelijk voor Kroatië met een krachtige kopbal.
  • 57e minuut: Endo dwingt een redding van Livakovic af terwijl Japan op zoek is naar een onmiddellijke reactie op het doelpunt van Kroatië.
  • 63e min: Modric forceert een uitstekende redding van Gonda met een daverende volley.
  • 104e min: Uitstekend schot van Mitoma en schot goed gered door Livakovic.
  • Pennen: Livakovic maakt drie reddingen als Kroatië de strafschoppenserie met 3-1 wint.

Terwijl Kroatië het betere balbezit bleef hebben – Perisic’s kopbal halverwege de helft ging langs Andrej Kramaic aan de tweede paal – had Japan de beste kansen.

Ito stuurde een prachtige lage voorzet het strafschopgebied in, maar noch Maeda noch Yuto Nagatomo wisten die af te weren. Daichi Kamada schoot toen van dichtbij.

teamnieuws

• Takehiro Tomiyasu van Arsenal kwam in de verdediging voor de geschorste Ko Itakura in een van de drie wissels. Wataru Endo en Ritsu Doan braken ook door op het middenveld ten koste van Takefusa Kubo en Ao Tanaka, die scoorden tegen Spanje.
  • Borna Barisic en Bruno Petkovic van Rangers begonnen voor Kroatië als onderdeel van twee wijzigingen in een 0-0 gelijkspel met België. Marko Livaja en Borna Sosa, die niet beschikbaar en niet beschikbaar is, gingen voorop.

Vlak voor rust nam Japan een verdiende voorsprong. Een korte hoekschop werd uitgewerkt voor Ritsu Doan, die een uitstekende voorzet het strafschopgebied instuurde. Het werd door het midden gekopt en met Kroatië niet in staat om weg te werken, stelde het Maeda in staat om zijn voet erin te krijgen en naar huis te sturen.

Japan liet hun tegenstanders vroeg in de tweede helft opnieuw schrikken, maar een kwaliteitsmoment van Perisic bracht Kroatië op gelijke hoogte. Dejan Lovren krulde een diepe voorzet binnen, waarbij de Tottenham-spits een krachtige kopbal langs Gonda schoot.

De twee teams bleven klappen uitwisselen met de aan het werk gestelde doelmannen. Wataru Endo’s schot van afstand dwong Livakovic tot een vingertopredding. Luka Modric schoot vervolgens een daverende volley richting doel, maar Gonda sprong naar binnen en hield zijn prachtige schot vast.

Al snel begon Kroatië de controle uit te oefenen toen hun toernooi-ervaring naar voren kwam. Ante Budimir knikte een paar schoten naast, waarbij ook Perisic’s schot met de linkervoet van de lat afketste.

Daizen Maeda (midden) viert de openingstreffer van Japan tegen Kroatië
Afbeelding:

Geen van beide partijen kon er echter nog een toevoegen toen de wedstrijd de eerste verlenging van het WK 2022 inging.

Geen van beide partijen wilde iets weggeven in de eerste 15 minuten, maar Mitoma van Brighton creëerde uit het niets een prachtige kans. Hij stormde het veld af en besloeg bijna het hele veld, maar zijn laatste poging werd behendig van richting veranderd door Livakovic.

De Kroaat Dominik Livakovic redt een strafschop van de Japanner Kaoru Mitoma
Afbeelding:
De Kroaat Dominik Livakovic redde drie strafschoppen in de shootout tegen Japan

Er was meer energie in de tweede helft van de extra tijd – Lovro Majer schoot naast met het laatste schot – maar geen van beide partijen kon nog een doelpunt vinden, waardoor de wedstrijd op strafschoppen eindigde.

Maar het was een slechte prestatie van Japan tijdens de shootout. Alleen Takuma Asano scoorde toen Livakovic strafschoppen redde van Minamino, Mitoma en Maya Yoshida. Marko Livaja raakte de paal in de enige misser van Kroatië toen Mario Pasalic de winnende penalty scoorde om de voortgang van zijn ploeg veilig te stellen.

Wat betekent het resultaat?

De overwinning van Kroatië vormt nu de basis voor hun ontmoeting in de kwartfinale met Brazilië op vrijdag; vertrek 15u. De winnaar van dat duel treft op dinsdag 13 december in de halve finale Nederland of Argentinië; beginnen om 19.00 uur.

Speler van het spel – Dominik Livakovic

beoordelingen van spelers

Japan: Gonda (7), Taniguchi (7), Endo (7), Doan (7), Morita (6), Nagatomo (6), Ito (7), Kamada (7), Tomiyasu (7), Yoshida (7), Mada (7).

Sub’s gebruikt: Mitoma (7), Asano (7), Sakai 96), Minamino (6), Tanaka (nvt).

Kroatië: Livakovic (8), Barisic (6), Perisic (7), Lovren (7), Kovacic (6), Kramaric (6), Modric (7), Brozovic (7), Petkovic (7), Gvardiol (7), Juranovic (7).

Sub’s gebruikt: Budimir (7), Pasalic (7), Majer (7), Vlasic (6), Orsic (nvt), Livaja (nvt).

Speler van de wedstrijd: Dominick Livakovic.

De penalty’s van Japan waren zenuwachtig. Poging. Maar twee van degenen die door Livakovic werden gestopt, gingen in de hoek. De totale verwachte doelwaarde na de trap van deze vier strafschoppen was groter dan drie. Slechts één versloeg hem. Er waren goede reddingen van de Kroatische doelman.

Ondanks al het gepraat over de Kroatische ervaring, waren de grootste namen – Modric, Perisic en Kovacic – al vervangen. Het was aan de 27-jarige doelman, die in zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd speelde, om het verschil te maken.

Livakovic had voorafgaand aan deze wedstrijd 54 carrièrestraffen gekregen, met een conversieratio van 74 procent tegen hem. Het gemiddelde conversiepercentage ligt rond de 78%, vergelijkbaar met dat van de Japanse doelman Gonda. De statistieken stonden aan jouw kant. Livakovic steunde.

De Kroatische doelman Dominik Livakovic viert fulltime feest met teamgenoot Mario Pasalic
Afbeelding:

Na de wedstrijd zei de Kroatische coach Zlatko Dalic: “We hadden een fantastische doelman. Vandaag was hij geweldig, hij redde elke strafschop zeer sterk en stabiel.

“Gisteren hebben we op training geoefend op strafschoppen en heeft hij verschillende reddingen gedaan. Toen hij vandaag de strafschop nam, had ik gelijk, gisteren gaf hij dat vertrouwen en ik wist zeker dat hij dat vandaag zou laten zien.

“Het is ons niet gelukt om dominant te zijn, maar we hebben karaktersterkte getoond. De Japanners hebben ons misschien onderschat, doen dat Kroatië nooit aan. We zijn een kleine natie, maar we vechten voor wat we willen.”

Moriyasu begroet ‘een nieuw tijdperk’ voor het Japanse voetbal

Spelers uit Japan zijn in een moedeloze stemming na de overwinning van Kroatië in de WK-ronde van 16 voetbalwedstrijd tussen Japan en Kroatië in het Al Janoub-stadion in Al Wakrah, Qatar, maandag 5 december 2022. (AP Photo/ Eugene Hoshiko)
Afbeelding:
Japan deed het goed in Qatar, maar werd na strafschoppen uitgeschakeld

De Japanse coach Moriyasu hield ook vol dat het land een “nieuw tijdperk” van het voetbal inging, nadat het tegen alle verwachtingen in Groep E had verlaten.

“Hoewel het resultaat niet was wat we hadden gehoopt, heb ik ze gezegd dat dit niet alles wat we hebben gedaan tenietdoet”, zei hij.

“We zijn niet verder gekomen dan de achtste finales en we konden geen nieuw perspectief hebben of een nieuw scenario zien, maar het Japanse team versloeg Duitsland en Spanje, die al WK-kampioenen waren.

“De spelers hebben een nieuw tijdperk in het Japanse voetbal laten zien, denk ik, en ze moeten dat gevoel van boosheid gebruiken en de volgende keer proberen te winnen.

“De spelers kunnen erop vertrouwen dat ze op het wereldtoneel kunnen spelen. Ze hebben laten zien hoe goed ze kunnen spelen in een toernooi als het WK en ik hoop dat ze zo doorgaan en ik denk dat het Japanse voetbal kan blijven groeien.”

Opta stats – Japan is opnieuw knock-out geslagen in ronde van 16

• Japan is uitgeschakeld in alle vier de WK-rondes van 16 wedstrijden (D2 L2), terwijl het beide strafschoppenreeksen in de competitie verloor (ook tegen Paraguay in 2010).
  • Kroatië heeft een nederlaag voorkomen in vijf van de laatste zes WK-wedstrijden waarin ze het eerste doelpunt incasseerden (W2 D3 L1), waarbij drie van die wedstrijden strafschoppen gingen (ook tegen Denemarken en Rusland in 2018).
  • Alleen Davor Suker (45) heeft meer doelpunten gescoord in alle competities voor Kroatië dan Ivan Perisic (33 – gelijk met Mario Mandzukic).
  • Daizen Maeda scoorde pas zijn tweede doelpunt voor Japan in wat zijn 11e optreden in alle competities was, terwijl dat doelpunt het eerste schot van Japan op doel was in de eerste helft van het WK 2022.

Gvadiol ‘blij’ bij Leipzig ondanks Chelsea-links

door Josko Gvardiol zaakwaarnemer houdt vol dat de Kroatische verdediger dat graag doet RB Leipzig onder recente links met Chelsea.

De 20-jarige was een van de uitblinkers voor zijn land op het WK in Qatar en speelde 120 minuten toen Kroatië na strafschoppen Japan versloeg.

Chelsea werd sterk in verband gebracht met een late overstap naar Gvadiol in de zomerse transferperiode, maar er is geen deal bereikt en ondanks dat die links weigeren weg te gaan, houdt zijn zaakwaarnemer Marjan Sisic vol dat er geen haast is om een ​​overstap veilig te stellen.

“Josko is erg gelukkig in Leipzig”, zegt Sisic tegen Sky Duitsland🇧🇷 “Zijn evolutie is geweldig en met Marco Rose als nieuwe coach speelt de RB heel goed.

“Wat betreft een transfer in de zomer van 2023 hebben we geen haast en is er met geen enkele club een akkoord. Natuurlijk hebben enkele belangrijke clubs al contact gehad, maar hij heeft een langlopend contract bij Leipzig.”

Gvadiol heeft bij Leipzig een contract tot 2026.

Dat zei de algemeen directeur van RB Leipzig, Oliver Mintzlaff, in augustus hemel duitsland dat de speler dit seizoen en “waarschijnlijk” ook in het seizoen 2023/24 zou blijven.