Mon. Apr 29th, 2024

Jarrod Bowen’s doelpunt op het laatste moment verzekerde West Ham van de Europa Conference League-glorie met een dramatische 2-1 overwinning op Fiorentina in de finale in Praag.

Bowen stortte zich op de pass van Lucas Paquetá en schoot een laag schot om wilde West Ham-feesten in de Fortuna Arena op gang te brengen en zo de eerste grote prijs van de club in 43 jaar veilig te stellen.

Eerder was de penalty van Said Benrahma in de 67e minuut ongedaan gemaakt door het snelle schot van Giacomo Bonaventura, maar de ploeg van David Moyes toonde een indrukwekkende veerkracht, weerstond soms zware druk tijdens de wedstrijd en scoorde in de 90e minuut.

De overwinning maakt een einde aan een wachttijd van meer dan vier decennia voor grote titels en betekent dat ze voor de tweede keer in hun geschiedenis een Europese trofee in de wacht hebben gesleept, na de zege van de UEFA Cup Winners’ Cup in 1965. Het verzekert ook hun plaats in de Europa League van volgend jaar. nadat hij als 14e eindigde in de Premier League.

Gebruik de Chrome-browser voor een meer toegankelijke videospeler

Hayden Mullins reageert op de dramatische overwinning van Jarrod Bowen op het laatste moment terwijl West Ham de finale van de Europa Conference League wint

beoordelingen van spelers

Fiorentina: Terracciano (6), Dodo (7), Milenkovic (7), Ranieri (6), Biraghi (7), Amrabat (7), Mandragora (7), Kouame (6), Bonaventura (8), Gonzalez (7), Jovic (6).

Subs: Cabral (7), Saponara (6), Igor (6), Barak (6)

West Ham: Areola (7), Coufal (7), Zouma (7), Aguerd (8), Emerson (7), Soucek (7), Rijst (8), Paqueta (8), Bowen (8), Antonio (7), Benrahma (7).

Subs: Kehrer (7), Fornals (6), Ogbonna (6).

Spel speler: Jarrod Bowen

Hoe West Ham geschiedenis schreef

Een overwinning leek soms onwaarschijnlijk tijdens een eenzijdige eerste helft waarin Cristiano Biraghi, aanvoerder van Fiorentina, bebloed en verbonden achterbleef nadat hij werd geraakt door een plastic beker die vanaf de kant van West Ham werd gegooid.

Het incident was een smet op de wedstrijd en in een turbulente omgeving in de Fortuna Arena, na een middag waarin gevechten tussen fans in het stadscentrum tot 30 arrestaties leidden, worstelde West Ham aanvankelijk om voet aan de grond te krijgen in het spel.

teamnieuws

• Fiorentina-coach Vincenzo Italiano zette Luka Jovic en Christian Kouame vooraan, voor Arthur Cabral en Jonathan Ikone, terwijl Luca Ranieri in de verdediging zwaaide.
  • West Ham-manager David Moyes hield vertrouwen in zijn Europa League-doelman Alphonse Areola, die voor Lukasz Fabianski startte, terwijl Vladimir Coufal en Emerson Palmieri de voorkeur kregen als centrale verdediger.

Declan Rice, die naar verwachting zijn laatste optreden voor de club zal zijn, schoot nipt tijdens een zeldzame aanval in het begin, maar verder zat de ploeg van Moyes grotendeels vastgepind op hun eigen helft met Fiorentina die het balbezit monopoliseerde.

De eerste duidelijke kans van de Italianen kwam uit een hoekschop van Biraghi, waarbij West Ham blij was dat hun trage tempo onbestraft bleef, en Nikola Milenkovic jammerlijk binnenkopte.

Het was na het winnen van een hoekschop vanuit dezelfde positie dat Biraghi in zijn hoofd werd geraakt terwijl lege glazen op hem neerregenen, de aanvoerder van Fiorentina applaudisseerde sarcastisch voor de West Ham-ploeg voordat hij besefte dat de impact hem had doen bloeden.

Cristiano Biraghi van Fiorentina juicht West Ham-fans sarcastisch toe
Fotograaf:

Cristiano Biraghi van Fiorentina bloedt uit het hoofd nadat hij geblesseerd raakte door een voorwerp dat van de tribune werd gegooid tijdens de finale van de Europa Conference League
Fotograaf:
Hij bloedde toen uit het hoofd en moest worden behandeld.

Biraghi wordt behandeld terwijl zijn Fiorentina-teamgenoten toekijken
Fotograaf:

Een lange pauze in de wedstrijd volgde toen Biraghi zijn hoofd had verbonden, waarbij de stadionomroeper de West Ham-fans smeekte om te stoppen met het gooien van voorwerpen voordat het spel werd hervat.

Die waarschuwing werd opgevolgd, maar het spelpatroon ging door, met West Ham afgelost nadat Luka Jovic vlak voor rust van dichtbij scoorde, maar het doelpunt werd na een langdurige VAR-controle afgekeurd wegens buitenspel.

West Ham begon na rust meer een bedreiging te vormen, vooral vanaf spelhervattingen, en de doorbraak kwam toen Biraghi werd bestraft voor een handsbal na een nieuwe VAR-controle, waarbij een nerveuze Benrahma de resulterende penalty nam.

Said Benrahma van West Ham viert penalty tegen Fiorentina
Fotograaf:

Fiorentina sloeg slechts enkele minuten later terug, maar de uitstekende Bonaventura raakte de verre hoek met een schitterende finish na een knockdown van Nicolas Gonzalez om de pariteit te herstellen.

Fiorentina maakte de comeback bijna compleet toen Rolando Mandragora naast schoot na een pass van invaller Arthur Cabral, maar in de slotfase bleef het spel op en neer gaan.

Tomas Soucek bedreigde twee keer voor de Hammers, maar het was Bowen die zijn held zou zijn. De 26-jarige hield het hoofd koel door Fiorentina-doelman Pietro Terracciano te verslaan met een steekpass van Paquetá en West Ham-fans naar huis te sturen naar hun dromen.

Analyse: Rice stelt haar nalatenschap bij West Ham veilig

“Zelfs in dit gesprek zijn is gek”, zei Declan Rice toen hem werd gevraagd naar de vergelijkingen met West Ham-grootheden Billy Bonds en Bobby Moore terwijl hij en zijn teamgenoten succes vierden op het veld in de Fortuna Arena.

Maar net als Bonds en Moore voor hem, heeft de 24-jarige nu een legendarische status verworven, ook al zal dit, zoals verwacht, zijn laatste wedstrijd voor hen zijn. Rice is pas de derde aanvoerder in de geschiedenis van West Ham die een grote trofee voor de club wint.

Zoals altijd speelde hij een belangrijke rol in hun succes in Praag en toonde hij volwassenheid tot ver na zijn leeftijd toen hij zijn teamgenoten door lange periodes van druk voor Fiorentina loodste en uitblonk in en uit balbezit in een spannende wedstrijd onder hoge druk.

Het lijkt erop dat vrijers als Arsenal, Manchester United en Bayern München in de zomer hun interesse in hem zullen versterken, maar voorlopig kan hij genieten van het gevoel een geweldige West Ham-speler te worden, zijn nalatenschap bij de club waar hij van houdt is onvermijdelijk. vertrouwend.

West Ham’s historische prestatie – Opta-statistieken

• Jarrod Bowen van West Ham is de eerste Engelsman die het winnende doelpunt maakt in een grote Europese finale sinds Alan Smith voor Arsenal in de finale van de European Cup Winners’ Cup in 1994 tegen Parma.
  • West Ham won hun tweede grote Europese trofee, hun eerste sinds het winnen van de Cup Winners’ Cup in 1965.
  • Said Benrahma scoorde dit seizoen zijn zesde doelpunt vanaf de penaltystip in alle competities, het grootste doelpunt van een West Ham-speler sinds Mark Noble in 2011/12 (7).
  • West Ham scoorde dit seizoen hun 12e doelpunt vanaf de penaltystip, alleen Man City en Real Madrid (beide met 14) scoorden meer in alle competities tussen teams uit de vijf beste competities van Europa in 2022/23.
  • Fiorentina heeft vier van hun vijf grote Europese finales verloren en verloor elk van de laatste drie sinds hun enige overwinning, tegen Rangers, in de Cup Winners’ Cup van 1961.