Mon. Apr 29th, 2024

Partick Thistle zit in het strafschopgebied voor een terugkeer naar de Premiership na hun 2-0 overwinning in de heenwedstrijd tegen de 10-man Ross County in Firhill.

Jags-vleugelspeler Aidan Fitzpatrick opende de score in de negende minuut met een prima schot voordat Staggies-verdediger Dylan Smith, 16, acht minuten later door scheidsrechter David Munro van het veld werd gestuurd wegens het weigeren van een duidelijke scoringskans, waarna de scheidsrechter een gele kaart opwaardeerde tot een rode kaart. na tussenkomst van VAR Andrew Dallas.

De 35-jarige spits van Thistle, Brian Graham, voegde net voor rust een tweede toe voor het Championship-team om zijn seizoenstotaal op 21 te brengen en de thuisploeg had meer kunnen en moeten scoren tegen een team dat het grootste deel van de wedstrijd één man tekort kwam.

De vindingrijke kant van Kris Doolan – nu ongeslagen in 11 wedstrijden – reist zondag naar Dingwall voor de terugwedstrijd, gesteund door vertrouwen, terwijl de mannen van Malky Mackay diep moeten gaan om hun topstatus te behouden.

Thistle, de eerste club die de play-offfinale van de Premiership bereikte na als vierde te zijn geëindigd in Division Two, explodeerde in de wedstrijd.

De aangooi van vleugelspeler Steve Lawless langs Smith werd gered door Staggies-doelman Ross Laidlaw voor een corner die hij vasthield.

De thuisploeg kwam echter al snel op voorsprong.

Fitzpatrick verzamelde een voorzet van Lawless, kruiste tussen Victor Loturi en Owura Edwards en passeerde de bal vanaf 16 meter langs Laidlaw in de verre hoek van het net voordat hij gejuich kreeg van de fans.

Er volgde meer drama.

Smith kreeg aanvankelijk een gele kaart van Munro voor een overtreding op Fitzpatrick aan de rand van het strafschopgebied toen hij probeerde naar het doel te rennen.

Echter, na vertrek om de zijlijnmonitor te controleren – de VAR trad voor het eerst op bij Firhill – gaf de scheidsrechter opnieuw rood en werden de bezoekers teruggebracht tot 10 man, waarbij verdediger Keith Watson onmiddellijk spits Alex Samuel verving voordat aanvoerder Ross Docherty de vrije trap krulde. -schop hoog over de lat.

Graham scoorde Partick's tweede van de wedstrijd net voor rust
Fotograaf:
Graham scoorde Partick’s tweede van de wedstrijd net voor rust

In de 34e minuut krulde Graham in een hoekschop van Kyle Turner, maar Laidlaw viel slim af om te redden.

County duwde naar voren wanneer ze maar konden, maar leek waarschijnlijk een seconde te verliezen, waarbij Graham een ​​drive afvuurde vanaf de rand van het strafschopgebied.

De voormalige spits van Ross County en Dundee United was veel nauwkeuriger in een andere Turner-bocht en reed vanaf 12 meter naar binnen om de kant van Glasgow op een hoog niveau de rust in te sturen.

Ben Purrington verving de gele kaart George Harmon vroeg in de tweede helft toen de Dingwall-ploeg probeerde op gelijke hoogte te blijven, maar binnen enkele minuten had Kevin Holt van Thistle de paal van Staggies vanaf acht meter afstand geraakt.

Thistle viel vervolgens de bezoekers aan en had de voorsprong moeten uitbreiden.

Een schot op doel van Graham werd door centrale verdediger Jack Randall afgeblokt voor een hoekschop voordat Scott Tiffoney ook zag dat zijn poging van binnenuit de verdediger van County, Connor Randall, raakte en vervolgens vermeed Laidlaw op de een of andere manier een kopbal van dichtbij.

County hintte op een incidentele dreiging en in de 64e minuut blokkeerde Jags-verdediger Aaron Muirhead op briljante wijze een schot van Staggies-spits Jordan White.

De Dingwall-ploeg drong aan op een reddingslijn die nooit kwam, de thuisploeg eindigde in controle met invaller Danny Mullen die de lat brak met een krachtige slag en ze zullen zondag zeker meer in geloof dan in hoop naar Dingwall reizen.

Wat managers zeiden…

Partick Thistle-baas Kris Doolan:

“Het was een briljante overwinning voor ons, maar het had meer kunnen zijn. Als je ons voor de wedstrijd de 2-0 had aangeboden, hadden we je hand uiteraard teruggetrokken. Maar het had meer kunnen zijn. Voor mij had het misschien meer moeten zijn.

“Een deel daarvan is dat Ross County goed verdedigt en hun lichamen op het spel zet.

“Hun doelman redde op het einde ook nog eens goed om de bal richting de lat te krijgen. Als we de derde hadden gekregen, was het misschien een ander spel geweest.

‘Maar we weten dat het nog niet voorbij is. Zondag staat er nog een wedstrijd op het programma. We kunnen maar op één manier spelen – en we gaan hetzelfde proberen in Dingwall.

“We weten dat als we daarheen kunnen gaan en de wedstrijd kunnen winnen, we terug zijn in de eredivisie.”

Ross County-manager Malky Mackay:

We begonnen goed en creëerden enkele halve kansen.

“Maar we misten een slecht doelpunt. Het was een geweldig schot van Fitzpatrick, maar een slechte verdediging van onze jongens die er tegen waren.

“Ik dacht dat we het op dat moment goed deden, maar toen verloren we de jonge Dylan.

“Hij is een geweldige jongen en hij was geweldig in zijn eerste seizoen als prof, maar achteraf gezien stal hij de jongen en werd hij weggestuurd.

“Dat geeft ons natuurlijk een berg om te beklimmen.

“We verloren vlak voor de rust het doelpunt en toen ik de jongens weer op het veld zette, vertelde ik ze dat de uitdaging was om ervoor te zorgen dat we hier niet slechter dan twee nederlagen vertrokken.

“Ik wilde niet dat we wegzakten in ons eigen gebied, want dat zou gewoon een bloedbad zijn. Dus het was wat ik nodig had om ons een paar keer hen te zien bedreigen.

“In de tweede helft was ik echt trots op ze en met slechts twee nederlagen is er zondag veel om voor te spelen.”