Thu. Apr 25th, 2024

Nikola Jokic #15 van de Denver Nuggets gooide de bal over Kyle Lowry #7 van de Miami Heat tijdens het derde kwart van Game One van de 2023 NBA Finals in Ball Arena op 1 juni 2023 in Denver, Colorado. Jamie Schwaberow/Getty Images/AFP

De Denver Nuggets lanceerden hun eerste NBA Finals-campagne in de geschiedenis van de franchise met een dominante 104-93 overwinning op de Miami Heat op donderdag, ondersteund door alweer een triple-double van Nikola Jokic.

Tweevoudig MVP Jokic scoorde 27 punten met 10 rebounds en 14 assists om de Nuggets te leiden terwijl ze hun voorsprong in de best-of-seven series willen verdubbelen wanneer ze zondag de tweede wedstrijd organiseren.

Jamal Murray scoorde 16 punten, deelde 10 assists uit en pakte zes rebounds voor de Nuggets, die in het derde kwartaal met 24 punten voor stonden en een zware uitdaging in het vierde kwartaal van de Heat afwendden.

“We hebben veel respect voor hun team”, aldus Jokic. “We wilden gewoon de eerste klap uitdelen.

“In de eerste drie rondes wonnen ze de eerste game toen ze van huis wegreisden en dat wilden we niet laten gebeuren. Ik vind dat we goed werk hebben geleverd.”

Bam Adebayo scoorde 26 punten en leidde Miami. Gabe Vincent voegde 19 toe en Haywood Highsmith voegde 18 toe vanaf de bank, maar Heat-ster Jimmy Butler was beperkt tot 13.

Met een achterstand van 21 punten in het vierde kwartaal gebruikte Miami een run van 11-0 om de achterstand terug te brengen tot 10. Highsmith’s driepunter vergrootte het gat tot negen punten met nog 2:34 te spelen.

Maar zoals ze de hele nacht hadden gedaan, trokken de Nuggets zonder problemen weg.

Jokic voedde Kentavious Caldwell-Pope voor een jumpshot, Caldwell-Pope stal de bal en Aaron Gordon maakte twee vrije worpen toen de Nuggets de leiding weer opbouwden.

Jokic voegde een paar vrije worpen en een comeback toe en het uitzinnige publiek van 19.528 in Ball Arena in Denver kon het feest beginnen.

“Iedereen heeft bijgedragen”, zei Jokic. “Het is een grote overwinning voor ons.”

Jokic was tevreden met de leiding in het eerste kwartaal en deelde zes assists uit terwijl de Nuggets snel klikten ondanks het gat van 10 dagen sinds ze hun overwinning op de Los Angeles Lakers in de Western Conference Finals behaalden.

Gordon scoorde 12 punten in het eerste kwart. Jokic nam pas een schot in de laatste seconden van de periode, toen hij Cody Zeller van de bal ontdeed en een lay-up maakte die Denver op 29-20 zette aan het einde van de periode.

Ondertussen sloeg de Heat, die rechtstreeks van Boston naar Denver vloog nadat hij uiteindelijk de Celtics had verslagen in Game Seven van de Eastern Conference Finals van maandag, slechts negen van hun 26 pogingen in het eerste kwartaal.

,,Ze zitten in een heel goed tempo, vooral in de eerste helft”, aldus Heat-coach Erik Spoelstra. “Onze instelling, de vele inspanningen, de vastberadenheid in de tweede helft was veel beter.

“Maar als je dat niveau bereikt, moeten het volledige games zijn met dat soort karakter.”

op welke manier dan ook

Aaron Gordon #50, Jamal Murray #27 en Kentavious Caldwell-Pope #5 van de Denver Nuggets reageren na een 104-93 overwinning tegen de Miami Heat in Game One van de 2023 NBA Finals in Ball Arena op 1 juni 2023 in Denver, Colorado. Jamie Schwaberow/Getty Images/AFP

Denver hield het meedogenloze tempo aan in het tweede kwartaal, Murray scoorde 10 punten in de periode, terwijl de Nuggets 60% van hun schoten maakten.

Vier Denver-spelers scoorden in de eerste helft in dubbele cijfers. Adebayo had 16 voor de pauze voor Miami, maar Caleb Martin was 0 voor 5 en Max Strus 0 voor 7.

Niet alleen was de Heat niet in staat om hun knappe uiterlijk om te zetten, ze slaagden er ook niet in de Nuggets van binnenuit te stoppen. Denver versloeg Miami in de eerste helft met 32-18 in de verf.

Jokic’s 10 punten en 10 assists voor rust maakten hem de enige speler naast LeBron James in de afgelopen 25 jaar die dubbele cijfers behaalde in beide categorieën in beide helften van een NBA Finals-wedstrijd.

Hij zou zijn 15e playoff triple double posten met zijn 10e rebound in het vierde kwartaal.

The Heat bracht de achterstand snel terug tot 10 punten om het derde kwartaal te openen, maar Denver had het antwoord op elke aanpassing die ze maakten.

“Op dit moment is het belangrijkste om een ​​wedstrijd te winnen”, zei Jokic. “We proberen op elke mogelijke manier een wedstrijd te winnen. Ik hoef niet te schieten, ik hoef niet te scoren om het spel te beïnvloeden. Ik denk dat ik het vandaag goed heb gedaan.