Fri. May 3rd, 2024

Cristiano Ronaldo Portugal Euro 2024

De Portugese spits Cristiano Ronaldo (C) wordt geëerd met een Guinness World Records-certificaat voor het bereiken van 200 doelpunten in zijn bijna 20-jarige carrière, voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd UEFA Euro 2024 Groep J tussen IJsland en Portugal in Reykjavik op 20 juni 2023. (Foto door Halldor KOLBEINS/AFP)

Cristiano Ronaldo scoorde dinsdag een verbluffend doelpunt in de 1-0 overwinning van Portugal op IJsland, waarmee hij zijn perfecte record in Euro 2024-kwalificatiegroep J verlengde op een historische avond voor de spits, die de eerste speler werd die 200 internationaliseringen maakte.

Ronaldo had al het record voor de meeste internationale optredens toen hij Bader Al-Mutawa uit Koeweit, die het record van 196 interlands had, inhaalde tijdens de Euro 2024-kwalificatiewedstrijd van Portugal tegen Liechtenstein in maart.

Portugal had moeite om de score te openen tegen IJsland, maar voerde de druk op nadat Willum Thor Willumsson in de 81e minuut werd weggestuurd voor een tweede gele kaart na een ruwe tackle op invaller Gonçalo Inácio.

Ronaldo moest twee minuten wachten om de overwinning te vieren, omdat de scheidsrechter zijn schot van dichtbij in de 89e minuut eerst afkeurde voor buitenspel, maar het doelpunt werd toegekend nadat uit de VAR-herhaling bleek dat hij enigszins op het spel stond.

Het was Ronaldo’s 123e doelpunt voor Portugal, waarmee hij zijn record als de beste internationale doelpuntenmaker aller tijden verlengde.

Door het resultaat staat Portugal aan de top met 12 punten, twee punten voorsprong op het als tweede geplaatste Slowakije, dat Liechtenstein dinsdag met 1-0 versloeg.

Portugal begon agressiever, maar IJsland nam geleidelijk de controle over en kreeg in de eerste helft twee grote kansen om de score te openen, via verdediger Victor Palsson en vleugelverdediger Hordur Magnusson.

Maar Portugal reageerde na rust en kwam beetje bij beetje in het spel, waarbij Ronaldo’s doel de punten veiligstelde.