Fri. May 3rd, 2024

Kawhi Leonard Clippers NBA

Kawhi Leonard van de LA Clippers (Getty Images via AFP)

LOS ANGELES – Kawhi Leonard scoorde 27 punten en Norman Powell voegde er 23 toe vanaf de bank toen de Los Angeles Clippers de Portland Trail Blazers versloegen met 136-125, waarmee ze zaterdag dichter bij een NBA-playoff-ligplaats kwamen.

De Clippers schoven naar de vijfde plaats in de Western Conference met hetzelfde record als titelverdediger Golden State.

Maar hun strijd om play-in voor de teams op de zevende tot en met de tiende plaats te voorkomen, zal eindigen op de laatste dag van het reguliere seizoen op zondag, wanneer elk NBA-team in actie komt.

“We begonnen een beetje traag”, zei centrum Ivica Zubac over de Clippers, die Portland met maar liefst 10 punten achterlieten voordat ze de achterstand terugbrachten tot zes tijdens de rust.

“We wisten dat we het moesten halen, we hadden een overwinning nodig, dus we gingen met veel energie naar buiten en deden de klus.”

Leonard scoorde 13 punten in het derde kwartaal toen de Clippers tot leven kwamen en versloeg de Blazers met 45-26 voor controle over zestien.

Ze sloegen acht van hun 12 driepunters in de derde, waarna ze hun voorsprong uitbreidden tot maar liefst 19 in de vierde.

De overwinning van de Clippers zorgde ervoor dat de Minnesota Timberwolves een van de vier teams zullen zijn die strijden om twee playoff-ligplaatsen, zelfs na de monsterlijke 151-131 overwinning van Minnesota op de San Antonio Spurs.

Los Angeles zal ondertussen proberen zijn plaats in de play-offs te bevestigen met een overwinning op de als vierde geplaatste Phoenix Suns op zondag in wat een voorbeschouwing in de eerste ronde zou kunnen zijn.

De Timberwolves scoorden 24 driepunters in het seizoen en vestigden een franchiserecord voor gescoorde punten in hun overwinning op San Antonio.

Anthony Edwards maakte vier driepunters en scoorde een game-high 33 punten.

Karl-Anthony Towns voegde 22 punten toe voor de T’wolves, die niet als negende kunnen eindigen en zouden kunnen opschuiven als ze het als achtste geplaatste New Orleans verslaan in de reguliere seizoensfinale van zondag.

De Pelicans zijn op zoek naar een overwinning in dat duel om de druk te houden op de als zevende geplaatste Lakers, die de reguliere competitie afsluiten tegen Utah.

delicate balans

Denver, dat al voor het eerst de eerste plaats in het Westen had opgeëist, viel met 118-114 tegen de Utah Jazz in een wedstrijd waarvan Nuggets-coach Michael Malone erkende dat het een evenwichtsoefening was tussen het behouden van zijn spelers, waaronder twee keer NBA MVP Nikola Jokic, scherp en lopen ze het risico op verwondingen.

“Nummer één raakt niet gewond”, zei Malone over de goals van zijn team voorafgaand aan de wedstrijd. “Het is zo’n delicaat evenwicht. Nikola heeft nu in een van onze laatste vijf wedstrijden gespeeld. Jamal (Murray) kwam met de duim naar buiten.

“Aan de ene kant zou ik onze startgroep heel graag een paar minuten bij elkaar willen hebben. De keerzijde is dat je niet wilt dat iemand gewond raakt.

Ochai Agbaji scoorde 28 punten om de Jazz te leiden en Luka Samanic scoorde 23 punten in zijn carrière,

Kentavious Caldwell-Pope scoorde 21 voor de Nuggets. Murray voegde 20 punten toe, terwijl Jokic zes punten had met 10 rebounds en 10 assists.

Twee dagen nadat alle vijf de starters van Denver verloren hadden van Phoenix, kenden de Nuggets een trage start en stonden ze in de eerste helft met maar liefst 19 achterstand.

Ze misten zeven van hun eerste acht velddoelpogingen, maar brachten de achterstand terug tot 58-55 tijdens de rust en kwamen laat in het derde kwart op voorsprong.

Maar met de starters van Denver op de bank in de vierde inning kwam Utah tot een rally.