Fri. Apr 26th, 2024

Foto van het nationale voetbalelftal van Thailand

MANILLA, Filippijnen – De hoop van de Filippijnse Azkals op een plaats in de halve finale van de Asean Football Association (AFF) Mitsubishi Electric Cup vervaagde maandag na een 4-0 nederlaag tegen titelverdediger Thailand in het Thammasat Stadium in Pathum Thani.

Nauwelijks een bedreiging vanaf het openingsfluitsignaal, konden de Azkals niet voorkomen dat twee goals van de legendarische spits Teerasil Dangda, plus twee goals in de tweede helft van Adisak Kraisorn en Suphanan Bureerat in een post-kerstnacht om snel te vergeten.

Het was de tweede nederlaag in drie wedstrijden voor het team van coach Josep Ferre, dat met drie punten nog voor de laatste wedstrijd van de groepsfase op 2 januari tegen Indonesië, de tweede plaats van vorig jaar, zakte naar de vierde plaats in groep A.

Thailand schoof op tot zes punten om Indonesië te evenaren, dat eerder Brunei met 7-0 versloeg in Kuala Lumpur, Maleisië. De twee teams, die door de pandemie vorig jaar uitgesteld werden in de tweebenige finale van editie 2020, staan ​​donderdag tegenover elkaar.

De uitkomst van de wedstrijd zal bepalen of de Azkals nog steeds een wiskundige kans hebben om de halve finales te bereiken. Maar zoals de zaken er nu voorstaan, lijken de kansen onmogelijk.

Het kostte de Azkals drie minuten om op achterstand te komen toen Teerasil, die onlangs de beste doelpuntenmaker aller tijden van Zuidoost-Azië werd, binnenkopte na de vrije trap van Theerathon Bunmathan.

De Azkals hadden de eerste 45 minuten geen schotpogingen omdat ze gedwongen werden verdedigend te spelen tegen een aanval van de War Elephants. Doelman Julian Schwarzer, voor de tweede keer op rij startend, deed er alles aan om het scorebord intact te houden.

Maar de Azkals kregen een tweede tegen toen scheidsrechter Yudao Yamamoto een teken gaf voor een plek nadat ervaren verdediger Amani Aguinaldo niet had gedoken, waardoor Teerasil de penalty in de 41e minuut kon omzetten.

Teerasil scoorde het derde doelpunt van Thailand in de 57e minuut toen hij een pass langs Adisak schoot, terwijl Suphanan zes minuten later van dichtbij schoot om de achterstand van de Azkals te vergroten.

Thailand had meer doelpunten kunnen maken voor het laatste fluitsignaal, maar Schwarzer, misschien wel het enige lichtpuntje, deed solide pogingen om verschillende pogingen te weigeren.