Mon. Apr 29th, 2024

Munster pakte hun eerste titel sinds 2011 met een schitterende overwinning in de URC-finale tegen Stormers in Zuid-Afrika

Munster won hun eerste grote trofee in 12 jaar door de United Rugby Championship-titel te behalen na een overweldigende 19-14 overwinning op de Stormers in Kaapstad.

Flanker John Hodnett’s poging met nog vijf minuten te gaan – bekeerd vanaf de zijlijn door fly-half Jack Crowley – ontkende de Stormers back-to-back URC-kronen.

Het was de vijfde opeenvolgende uitwedstrijd van Munster in de competitie, aangezien ze hun fortuin hebben omgedraaid na laatste nederlagen in 2015, 2017 en 2021.

Flanker Deon Fourie’s vroege poging in de tweede helft, bekeerd door Manie Libbok, leek een intense en fel toegewijde Stormers-ontmoeting te hebben beïnvloed voordat Hodnett aanviel.

Fly-half Libbok scoorde een onderscheppingspoging die ook bekeerde, maar Munster leidde met vijf punten tijdens de rust na touchdowns van hooker Diarmuid Barron en vleugelspeler Calvin Nash, terwijl Jack Crowley een conversie toevoegde.

Munster had eindelijk, en terecht, genoeg in de tank om zilverwerk te leveren aan hun 5.000 reizende supporters en de impact te bevestigen die manager Graham Rowntree heeft gemaakt.

John Hodnett scoorde de cruciale winnende poging voor Munster in Kaapstad

De Zuid-Afrikaanse internationals Fourie en Marvin Orie keerden terug naar de line-up van Stormers nadat ze hersteld waren van een blessure in een uitverkochte wedstrijd van 55.000 in het DHL Stadium.

Rowntree bracht ondertussen drie wijzigingen aan in de ploeg die Leinster, de tegenstander in de halve finale, versloeg, waarbij Nash, centrum Malakai Fekitoa en scrumhalf Conor Murray allemaal terugkeerden na het voltooien van de return-to-play-protocollen na de kwartfinales.

De Stormers sloegen al na zes minuten een vroege klap toe en dat heeft Munster alleen aan zichzelf te danken.

Het aanvankelijke momentum werd verbrijzeld toen de speculatieve pass van centrum Antoine Frisch van binnenuit zijn eigen helft rechtstreeks naar Libbok ging, die naar binnen rende om een ​​try te claimen die hij ook bekeerde.

Maar Munster kwam op indrukwekkende wijze tot een rally en doorbrak slechts vier minuten later de verdediging van de Stormers toen hun aanvallers van dichtbij een line-out maakten en Barron zich ingroef voor de poging.

Munster scrum-half Conor Murray viert het proberen van Diarmuid Barron (niet in zicht) door een rollende maul

De aanvallers van Munster genoten van de strijd en voegden bijna een tweede poging toe nadat Stormers nr. 8 Evan Roos een gele kaart kreeg wegens opzettelijk buitenspel, maar het schot van nr. 8 Gavin Coombes werd afgekeurd.

De Stormers waren niet in staat hun spel vrij te laten stromen, omdat ze te slim af waren door Murray’s slimme en nauwkeurige boxshots toen ze merkten dat ze in het nauw werden gedreven op hun eigen helft.

De finish van Munster was het enige gebied waar ze zichzelf in de steek lieten, met een tweede poging die werd uitgesloten nadat aanvoerder Peter O’Mahony een voorwaartse pass speelde naar vleugelverdediger Mike Haley.

Halverwege het tweede kwartaal had de Ierse ploeg voor de derde keer geluk nadat Crowley’s uitstekende voorzet werd opgepikt door Nash, die op indrukwekkende wijze finishte en Crowley zich bekeerde om een ​​voorsprong van vijf punten te nemen.

Calvin Nash scoorde Munster's tweede poging van de finale toen ze te laat hun dominantie beweerden

Calvin Nash scoorde Munster’s tweede poging van de finale toen ze te laat hun dominantie beweerden

Maar Munster verloor O’Mahony net voor rust toen hij wegkwam voor een beoordeling van hoofdletsel en werd vervangen door RG Snyman.

Libbok miste de kans om de achterstand te verkleinen toen hij slechts twee minuten in de tweede helft een penalty naast tikte voordat Munster zag dat Haley werd uitgeschakeld na een late uitdaging op Stormers-vleugelspeler Angelo Davids.

De Stormers beweerden onmiddellijk hun tijdelijke eenmansvoordeel, waarbij Munster niet bij machte was een line-out-aanval te stoppen die eindigde met het tikken van Fourie en het converteren van Libbok.

Het was een veel samenhangender optreden van de Stormers in de tweede periode, ondanks de omstandigheden, en ze hadden een voorsprong van twee punten bij het ingaan van de laatste 15 minuten.

Maar Hodnett en Crowley vielen toen aan en Munster bereikte een onwaarschijnlijke missie ondanks een late boeking voor Crowley.