Wed. May 15th, 2024

James Roby uit St Helens maakte een record 532e optreden voor de club in de Super League-overwinning tegen Salford

James Roby vierde zijn clubrecord 532e optreden voor St Helens in stijl toen de titelverdediger de 12-0 voorsprong van Salford omdraaide naar de macht in een 26-12 overwinning in de Betfred Super League.

De aanvoerder en hoer van de Saints speelde een belangrijke rol bij het herstel van de mannen van Paul Wellens van een slechte start in vijf pogingen.

De Rode Duivels scoorden tweemaal in het eerste kwart door pogingen van Brodie Croft en Ryan Brierley – beiden bekeerd door Marc Sneyd – maar de klasse van de gastheren dicteerde geleidelijk.

Ze vochten voor rust terug via James Bell, terwijl goals in de tweede helft van Curtis Sironen, Jonny Lomax, Tommy Makinson en Joe Batchelor hen naar huis stuurden op Roby’s grote dag.

Door het historische optreden kon de 37-jarige, die aan het einde van het seizoen stopt, St Helens-teamgenoot Kel Coslett in de clubgeschiedenis overtreffen.

St Helens begon fel, maar Salford, die hun vorige vier wedstrijden had gewonnen, hield stand en scoorde na vijf minuten een uitstekende openingspoging.

Prop King Vuniyayawa bevond zich in de ruimte in het rechterkanaal en zijn pass vond Croft die vanaf ongeveer 20 meter afstand schoot.

Saints-vleugelspeler Tee Ritson deed een wanhopige poging om de impasse te doorbreken, maar de poging werd toegekend door scheidsrechter Chris Kendall voordat hij werd bevestigd door videoscheidsrechter Liam Moore.

Sneyd voegde de conversie toe voor de palen, maar St Helens kwam dicht bij een doelpunt toen een vloeiend spel de bal langs de linkerflank zag gaan waar Ritson in de hoek dook.

Hij stond echter op het spel toen de bal op de grond werd gedrukt en videoscheidsrechter Moore de toekenning van een try van Kendall ongedaan maakte, waardoor de Saints teleurgesteld achterbleven.

Salford nam de druk op en kreeg een tweede poging in de 17e minuut toen Brierley gevaarlijk brak vanaf de vleugelverdediger en Kallum Watkins in het rechterkanaal vond.

Watkins loste de bal vervolgens terug naar Brierley en de vleugelverdediger had de snelheid om naar binnen te rennen om te scoren.

Sneyd verbeterde de poging opnieuw met een conversie om Salford met 12-0 op voorsprong te zetten.

St Helens kwam sterk terug, maar de bezoekers hielden stand en dwongen een aanval af van de Engelse supporter Alex Walmsley, die met een klap op het hoofd vertrok, maar de HIA passeerde en weer het veld op wist te komen.

Roby was prominent aanwezig in de aanvalspogingen van de Saints en in de 32e minuut werd zijn druk gedicteerd toen Bell de pass van Sironen ontving en over de lijn dook.

Dit kwam als resultaat van een goede break van Roby die een veldpositie creëerde en Makinson bekeerde zich om de voorsprong van Salford terug te brengen tot zes punten.

Drie minuten na de tweede helft kwam Sironen van dichtbij over de streep, maar Makinson slaagde er niet in de poging om te zetten.

De thuisploeg begon te domineren en Lomax profiteerde van een mishandeling in de verdediging van Salford om zijn derde poging te scoren.

In de 50e minuut betraden de gastheren het veld weer, waarbij Makinson in de rechterhoek dook na goed werk van Walmsley in het midden.

Vier minuten later scoorden de gastheren opnieuw toen Batchelor een pass van Lomax pakte om te scoren voordat Makinson de bekering miste om de wedstrijd te beëindigen met drie doelpunten uit vijf pogingen.