Sat. Apr 27th, 2024

Sevilla verzekerde zich van een record voor de zevende Europa League-titel door Roma met 4-1 te verslaan in een dramatische penalty shoot-out in de Puskás Arena.

Gonzalo Montiel, die de winnende penalty van Argentinië in de WK-finale omzette, scoorde de beslissende penalty.

Europa League-experts hebben Roma-coach Jose Mourinho veroordeeld tot zijn eerste nederlaag in een Europese finale, nadat hij vijf keer eerder had gezegevierd.

“Ik ga maandag op vakantie, als we tijd hebben om voor maandag te praten, doen we het, zo niet, dan zien we wel… Ik kan niet objectief zeggen dat ik blijf”, zei Mourinho. Hemel Italië na.

Sevilla-spelers vieren feest na het winnen van de Europa League-finale na strafschoppen
Fotograaf:

Een fel bevochten botsing, waarbij meer gele kaarten werden uitgedeeld aan coaches en technici in hun respectievelijke dug-outs dan aan spelers, ging de verlenging in nadat Gianluca Mancini’s eigen doelpunt de opener van Paulo Dybala teniet deed voordat Sevilla won in de strafschoppenserie.

Scheidsrechter Anthony Taylor signaleert geen penalty voor Sevilla na controle van de VAR tijdens de Europa League-finale
Fotograaf:
Scheidsrechter Anthony Taylor had het druk tijdens een opvliegend duel in Boedapest

Vergelijkbaar met Roma, maar in grotere mate, heeft Sevilla een slopende binnenlandse campagne doorstaan, tot voor kort ontsierd door angst voor degradatie, maar continentale concurrentie is meestal hun mekka.

De sfeer van onoverwinnelijkheid van de Andalusische club werd bedreigd nadat Dybala een pass van Mancini had opgevangen, waardoor de bal langs zijn lichaam in zijn favoriete linkerschoen rolde en in de 35e minuut met een snelle beweging de verre hoek raakte.

Maar tijdens een bijzonder ruziemakende wedstrijd bracht Mancini’s eigen doelpunt 10 minuten in de tweede helft Sevilla op gelijke hoogte en, na een levenloze periode in de verlenging, brak Montiel de gelijke stand met de winnende penalty – cruciaal, alleen nadat hij profiteerde van een hervatting toen doelman Rui Patricio werd gewaarschuwd om het eerste schot in de weg te staan, dat werd gered.

Roma-manager Jose Mourinho schreeuwt tijdens de Europa League-finale tegen Sevilla
Fotograaf:

Hoe Montiel opnieuw de held van de penalty werd

Vijf maanden na het scoren van de winnende penalty op het grootste podium van allemaal, zette Montiel de beslissende penalty om, dit keer in een Europese finale, om Sevilla tot kampioen te kronen ten koste van Mourinho’s Roma.

Een krappe race werd nipt verslagen door de meesters van Europa’s tweederangs competitie, die met een record zevende titel naar Spanje zullen terugkeren.

Mourinho was op weg om Europa’s meest gedecoreerde manager te worden met zes trofeeën toen Dybala een enkelblessure overwon die hij de afgelopen maand had verzorgd om het team de Serie A-voorsprong te geven.

Maar Mancini, die de assist leverde voor Dybala, draaide toen onhandig in zijn eigen net toen een stormachtig 1-1 gelijkspel eindigde in de 120e minuut.

Roma's Gianluca Mancini reageert na het scoren van een eigen doelpunt tijdens de Europa League-finale tegen Sevilla
Fotograaf:
Roma’s Gianluca Mancini scoorde een eigen doelpunt om de gelijke stand te brengen

Beide banken waren vanaf het begin zichtbaar hightech, met de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor die belast was met het toezicht op de procedure, in zo weinig mate geholpen door de omvang van wat er op het spel stond – Europese glorie, maar ook de kans om een ​​plaats in de top van de competitie te verdienen rekeningen volgend seizoen Champions League.

De gemoederen liepen uiteen, vooral toen Lucas Ocampos over het been van Roger Ibanez rende en Taylor laat in de tweede periode op doel mikte, alleen voor de VAR om tussenbeide te komen, wat het minimale contact benadrukte aangezien de prijs snel werd ingetrokken.

Terwijl de namen zich opstapelden in het officiële notitieboekje, lachte Roma bijna het laatst, maar Andrea Belotti, die Tammy Abraham verving, miste een volley na een slimme vrije trap.

De strafschoppenreeks begon toen Ocampos en Erik Lamela aan weerszijden scoorden van Bryan Cristante die het voor Roma deed, maar Sevilla nam de leiding toen Mancini’s tamme schot terugkaatste na een duik in Bono’s uitgestrekte been.

Ibanez zag toen zijn kanonschot de lat raken en hoewel Patricio Roma hoop leek te geven door de strafschop van Montiel op de lat af te buigen, gaf zijn inbreuk de vleugelverdediger nog een kans die hij niet graag wilde weigeren.

De gedurfde no-look-penalty van Ocampos

Lucas Ocampos van Sevilla scoort vanaf de penaltystip in de Europa League-finale
Fotograaf:
Sevilla’s Lucas Ocampos scoort een penalty zonder te proberen zijn team op 1-0 te zetten in de penalty shootout

Wat is het volgende?

Sevilla zondag op bezoek bij Real Sociedad in hun laatste LaLiga-wedstrijd van het seizoen; aanvang 17.30 uur. Daarover, Granaatappel ontvangt Spezia op dezelfde dag in hun laatste Serie A-ontmoeting van de campagne om 20.00 uur.

Belangrijke data 2023/24: Premier League, EFL, WSL, SPFL en meer

Game releases, startdata, finaledagen en play-offs – bekijk de belangrijke data voor je agenda voor het seizoen 2023/24 in Premier League, EFL, WSL, SPFL en verder.