Fri. Apr 26th, 2024

Evan Ferguson maakte zijn eerste internationale seniorendebuut met zijn eerste doelpunt toen de Republiek Ierland zich voorbereidde op de kwalificatie voor Euro 2024 tegen Frankrijk met een 3-2 vriendschappelijke overwinning op Letland.

De 18-jarige spits, die zes keer scoorde in zijn laatste 13 wedstrijden voor Brighton, had slechts 17 minuten nodig om zijn rekening te openen in een nacht vol incidenten in Dublin.

Het is de pech van elke veelbelovende Ierse spits om vergeleken te worden met het wonderbaarlijke talent van de 17-jarige Robbie Keane, die 68 goals scoorde voor zijn land in 146 optredens.

Ferguson maakte echter zijn kansen om maandagavond betrokken te zijn bij de confrontatie met de nummer twee van de Wereldbeker met een instinctieve finish en een ondernemende vertoning in de 73 minuten die hij kreeg.

Callum O’Dowda had al een Republic XI met een gemiddelde leeftijd van slechts 23,6 jaar op voorsprong gezet voordat de tiener de achterkant van het net vond, maar ze werden tegengehouden door langeafstandsaanvallen van Roberts Uldrikis en Arturs Zjuzins en pakten het doel van de invaller Chiedozie Ogbene. in de 64e minuut om te winnen.

Hoe de Republiek Ierland Letland inhaalde

Chiedozie Ogbene uit Ierland viert zijn derde doelpunt tegen Letland
Afbeelding:
Chiedozie Ogbene herstelde de voorsprong van de gastheren

Een overwinning op de nummer 133 van de FIFA zal weinig uithalen tegen Frankrijk, dat derde staat op de ranglijst, maar bood misschien een glimp van wat de toekomst in petto heeft met middenvelder Will Smallbone, uitgeleend door Southampton aan Stoke, die ook indruk maakte bij zijn seniordebuut.

Beide mannen speelden een belangrijke rol in de eerste minuut, waarbij Ferguson de bal passeerde naar aanvoerder Matt Doherty aan de rechterkant om hem terug te trekken naar Smallbone, die de bal onmiddellijk naar de verre paal voorzette voor O’Dowda om een ​​duikende kopbal naar huis te sturen. weg van ‘ doelman Pavels Steinbors.

Ierland bleef het balbezit domineren, met Smallbone en Doherty die goed op elkaar aansluiten, en Ferguson kwam in actie in de 14e minuut, dreigend snijdend voordat hij hoog en naast schoot, hoewel zijn moment spoedig zou komen.

Het was doelman Caoimhin Kelleher die in de 17e minuut aan de zet begon, van waaruit de tiener zijn internationale account opende met Nathan Collins, Jayson Molumby en Smallbone die samenwerkten om Doherty de kans te geven om over te steken.

Callum O'Dowda uit Ierland viert het scoren van het eerste doelpunt tegen Letland met Evan Ferguson
Afbeelding:
Callum O’Dowda scoort het eerste doelpunt van Ierland

Zijn bal werd langs de verre paal gerecycleerd door Michael Obafemi en Ferguson maakte gelukkig contact met Steinbors met behulp van een afbuiging van verdediger Antonijs Cernomordijs.

Maar Kelleher kon niets doen om te voorkomen dat Uldrikis zijn team 12 minuten voor rust terug in de wedstrijd sleepte met een 30 meter lange heimachine uit het niets die tegen zijn linkerpaal vloog.

Het lot van de Republiek nam een ​​wending in de blessuretijd van de eerste helft toen, nadat Collins, Andrew Omobamidele, Dara O’Shea en O’Dowda een vrije trap misten, Zjuzins langs Kelleher sneed. Collins op niveau.

Callum O'Dowda (links) uit Ierland viert de openingstreffer tegen Letland
Afbeelding:
O’Dowda (links) viert het scoren van het eerste doelpunt

Het vertrouwen van Letland groeide merkbaar naarmate de tweede helft vorderde en Ierland terrein verloor, waarop manager Stephen Kenny reageerde met een reeks wissels, en twee van de debutanten maakten meteen indruk.

Celtic-vleugelspeler Mikey Johnston, die zijn eerste optreden voor Republic maakte nadat hij van Schotland had gewisseld, brak zich los langs de linkerkant en vuurde een schot af vanaf de voet van de paal, en Ogbene stortte zich op de rebound om de leiding te herstellen.

Johnston, momenteel uitgeleend aan Vitória de Guimarães uit Portugal, kreeg zes minuten voor tijd een doelpunt geweigerd toen hij zich een weg door de Letse verdediging baande, maar zijn schot werd teruggeslagen door een dapper blok van verdediger Marcis Oss.

Wat is het volgende?

republiek Ierland gastland Frankrijk in Groep B kwalificatie voor het Europees Kampioenschap op maandag in het Aviva Stadium; aanvang 19.45 uur.

Letland dinsdag op bezoek bij Wales in groep D in kwalificatie voor de Europese kampioenschappen in Cardiff; aanvang 19.45 uur.