Fri. Apr 26th, 2024

Voetbal Voetbal - FIFA Wereldbeker Qatar 2022 - Kwartfinales - Nederland v Argentinië - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - 9 december 2022 Argentijnen Lionel Messi en Rodrigo De Paul vieren feest na het eerste doelpunt van Nahuel Molina REUTERS/Kai Pfaffenbach

Lionel Messi en Rodrigo De Paul uit Argentinië vieren feest nadat Nahuel Molina zijn eerste doelpunt scoort tegen Nederland in de kwartfinales van de FIFA Wereldbeker Qatar 2022 in Lusail Stadium, Lusail, Qatar op 9 december 2022.

LUSAIL, Qatar – Argentinië versloeg Nederland met 4-3 na strafschoppen om Lionel Messi’s WK-droom vrijdag levend te houden nadat Oranje met 2-2 gelijk speelde in de greep van de nederlaag in de kwartfinales van buitengewone eindes.

Emiliano Martinez redde de eerste twee Nederlandse strafschoppen om Argentinië een enorme voorsprong te bezorgen en Lautaro Martinez stuurde Andries Noppert de verkeerde kant op om dinsdag een afspraak te maken voor de Zuid-Amerikanen met Kroatië in de halve finale.

Messi vierde met opgeheven armen voor de menigte Argentijnse fans, zijn hoop op het veiligstellen van de grootste prijs van het voetbal bij de vijfde poging nog een paar dagen intact.

“Argentinië behoort tot de top vier van de wereld omdat ze laten zien dat ze weten hoe ze elke wedstrijd met dezelfde wil en dezelfde intensiteit moeten spelen”, aldus de 35-jarige Messi.

“Veel plezier, veel geluk. We hoefden niet naar verlengingen of strafschoppen, we moesten lijden. Maar we hebben het overwonnen en het is indrukwekkend.”

Een derde onderlinge ontmoeting van de wedstrijd vormde het decor voor Messi’s feest toen enkele Nederlandse spelers, radeloos na zo dicht bij een van de grootste comebacks in de WK-geschiedenis te zijn gekomen, het opnamen tegen hun Argentijnse rivalen.

In de loop van de wedstrijd werden in totaal 16 gele kaarten getoond door de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu, en de Nederlandse vleugelverdediger Denzel Dumfries werd na het laatste fluitsignaal van het veld gestuurd voor zijn aandeel in de laatste vechtpartij.

Schijnbaar op weg naar huis met een 2-0 achterstand met nog maar zeven minuten te gaan in de normale speeltijd, scoorde Oranje tweemaal via invaller Wout Weghorst om de wedstrijd twee doelpuntloze periodes in de verlenging te brengen.

Messi speelde bijna onvermijdelijk een belangrijke rol om Argentinië op voorsprong te brengen.

Hoewel het het doelpunt van Nahuel Molina was dat Argentinië in de 35e minuut op voorsprong zette, was het Messi die een verstikkende Nederlandse verdediging ontgrendelde die alle eerdere kansen teniet deed.

Hij nam de bal 40 meter uit en vloog naar links langs een muur van markeringen voordat hij terugglipte naar Molina aan de rand van het strafschopgebied.

De vleugelverdediger tikte en tikte de bal langs doelman Andries Noppert, waardoor de overgrote meerderheid van de 88.235 fans in het Lusail Stadium in een uitbarsting van vreugde terechtkwam.

Er was meer vreugde voor de Alviceleste-gelovigen in de 73e minuut, toen Messi een penalty nam in het midden van het net nadat Dumfries Marcos Acuna had neergehaald aan de rand van het strafschopgebied.

Met tactieken die meer doen denken aan zondagsvoetbal dan aan totaalvoetbal, keerden de Nederlanders terug naar de strijd door het Argentijnse gebied te bombarderen met hoge ballen gericht op hun hoge doelen.

Ze werden beloond met een doelpunt in de 83e minuut toen Steven Berghuis vanaf rechts voorzette en zijn reserveploegmaat Wout Weghorst de duikende kopbal van Martinez binnen kopte.

De Argentijnen behielden hun voorsprong tot 11 minuten na rust, toen Teun Koopmeiners behendig een vrije trap omdraaide en Weghorst vrij vond om de bal langs Martinez te passen om de wedstrijd gelijk te trekken.

De Argentijnen waren geschokt door de comeback in de eerste periode van de verlenging, maar herstelden hun kalmte om het Nederlandse doel op te fleuren met schoten. Enzo Hernandez kwam dicht bij een doelpunt met een ruw schot op de lat.

De late golf gaf Argentinië de aanzet voor de strafschoppenserie, en Martinez verhoogde die door strafschoppen van Van Dijk en Berghuis te stoppen.

De nederlaag was de eerste voor Oranje in 20 wedstrijden sinds het EK van vorig jaar en maakte een einde aan de derde periode van de 71-jarige Louis van Gaal als coach.

“We trainen het hele jaar op strafschoppen en dan verpest je het”, aldus Van Gaal.

“Het is jammer. Als coach wil ik alles onder controle hebben. Daarom vroeg ik de spelers om een ​​penalty te nemen bij hun club, dat deden ze allemaal. Als je er twee verliest, win je niet meer. Dat kan gewoon.” t simuleren zo’n serie.”

gsg

Lees verder

Mis het laatste nieuws en informatie niet.

Abonneer u op INQUIRER PLUS om toegang te krijgen tot The Philippine Daily Inquirer en meer dan 70 andere titels, deel tot 5 gadgets, luister naar het nieuws, download vanaf 04:00 uur en deel artikelen op sociale media. Bel 896 6000.

Voor opmerkingen, klachten of vragen kunt u contact met ons opnemen.