Tue. May 7th, 2024

Kylian Mbappé

De Franse spits Kylian Mbappé (R) reageert tijdens de UEFA Euro 2024 Groep B kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Griekenland in het Stade de France in Saint-Denis, buiten Parijs, op 19 juni 2023. (Foto door FRANCK FIFE /AFP)

Een penalty van Kylian Mbappé bezorgde Frankrijk maandag een 1-0 overwinning op Griekenland met 10 man, waarmee ze hun perfecte record in de kwalificatie voor Euro 2024 behielden.

De ster van Paris Saint-Germain en aanvoerder van Frankrijk had zijn openingsschot vroeg in de tweede helft gered, maar kreeg een tweede poging toen een Griekse verdediger het gebied binnenviel.

Hij maakte de tweede keer geen fouten en Frankrijk had met een grotere marge kunnen winnen nadat de Griekse verdediger Konstantinos Mavropanos van het veld werd gestuurd omdat hij Randal Kolo Muani neerhaalde en een duidelijke scoringskans ontzegde.

De overwinning van Frankrijk in hun laatste wedstrijd van het seizoen volgt op hun 3-0 overwinning op het kleine Gibraltar afgelopen vrijdag en laat hen bovenaan in kwalificatiegroep B staan ​​met 12 punten uit vier wedstrijden.

Tot nu toe kreeg hij geen doelpunt tegen en heeft hij zes punten voorsprong op Griekenland, hoewel hij nog één wedstrijd heeft gespeeld.

“Het is een heel lang seizoen geweest voor de spelers. Ze zaten te wachten op de feestdagen, maar we hebben gedaan wat we moesten doen om de wedstrijd te winnen”, zegt coach Didier Deschamps tegen omroep TF1.

“Dit is een team met minder ervaring dan een half jaar geleden, maar met veel kwaliteit.”

Nadat ze de campagne al begonnen met overwinningen op Nederland en Ierland in maart, lijken de nummer twee van vorig jaar zeker van kwalificatie voor de finale van volgend jaar in Duitsland.

De volgende wedstrijd is in september tegen Ierland, wanneer al duidelijk is waar Mbappé komend seizoen voor zijn club gaat spelen.

De 24-jarige, die de leiding nam over Les Bleus toen Hugo Lloris na het WK het internationale voetbal verliet, bevestigde vorige week dat hij zijn contract bij PSG, dat volgend jaar afloopt, niet zou verlengen.

Dat verhoogde het vooruitzicht dat de door Qatar gesteunde club hem deze transferperiode zou verkopen, ook al heeft hij gezegd dat hij van plan is om volgend seizoen bij de Franse kampioen te blijven.

Mbappé zette het praten over zijn toekomst opzij om een ​​penalty te scoren tegen Gibraltar en hij was de winnaar hier in wat geen klassiek Frans optreden was.

Griezmanns bebloede hoofd

Hij raakte gefrustreerd in de eerste helft voor een uitverkocht Stade de France-publiek toen de Spaanse scheidsrechter Mateu Lahoz zijn beroep op een penalty afwees toen hij werd uitgedaagd door George Baldock.

Kolo Muani en Jules Kounde waren in de eerste helft dicht bij een doelpunt voor de gastheren, waarbij de laatste vlak voor rust een schot van doelman Odysseas Vlachodimos redde.

Frankrijk kreeg de kans om op voorsprong te komen toen Mavropanos vier minuten na de herstart Antoine Griezmann met een hoge schoen op het hoofd betrapte.

Er werd een strafschop toegekend en VfB Stuttgart-doelman Mavropanos kreeg een gele kaart, waarbij Griezmann een verband om zijn bebloede hoofd nodig had.

Vlachodimos redde de eerste keer de penalty van Mbappé, maar kon de heldendaden niet herhalen toen een nieuwe poging werd bevolen, ondanks een duik naast.

Het was Mbappé’s 13e doelpunt in 13 wedstrijden voor Frankrijk dit seizoen, waardoor zijn totaal op 41 komt in alle competities voor PSG.

Hij heeft nu 40 doelpunten in 70 wedstrijden voor zijn land en heeft er nog maar één nodig om het doel van Michel Platini voor Frankrijk te evenaren.

Griekenland, de Europese kampioen van 2004, was aan de beterende hand onder de Uruguayaanse coach Gustavo Poyet, maar hun kansen om de wedstrijd te winnen sneuvelden toen Mavropanos in de 69e minuut van het veld werd gestuurd.

Kolo Muani werd op doel gestuurd door een pass van Kingsley Coman, maar die werd van richting veranderd door Mavropanos. Reeds bij een gele kaart zag de verdediger dit keer direct rood.

Frankrijk slaagde er echter niet in de voorsprong uit te breiden met de extra speler, waarbij invaller Ousmane Dembele alleen het lage midden van Mbappé niet kon vinden.

“Dit is de zwaarste wedstrijd die we hebben moeten spelen sinds ik hier aankwam”, gaf Poyet toe, die in februari vorig jaar bondscoach van Griekenland werd.

“Het verschil tussen Frankrijk en ons is ongelooflijk. Ik hou er niet van om te verliezen, maar we hebben veel geleerd vandaag.”