Fri. Apr 26th, 2024

Kylian Mbappé, de Franse spits van Paris Saint-Germain, juicht fans toe aan het einde van een ceremonie nadat hij de topscorer aller tijden van Paris Saint-Germain werd met zijn 201e doelpunt voor de club in de 4-2 wedstrijdoverwinning van het Franse voetbalteam L1 tegen FC Nantes in het stadion Parc des Princes in Parijs op 4 maart 2023. (Foto door FRANCK FIFE / POOL / AFP)

PARIJS, Frankrijk – Kylian Mbappé werd de topscorer aller tijden van Paris Saint-Germain met zijn 201e doelpunt voor de club terwijl de leiders van de Ligue 1 zich voorbereidden op de reis naar Bayern München met een 4-2 overwinning op Nantes op zaterdag.

De Franse superster evenaarde Edinson Cavani’s vorige record van 200 goals met een brace in de overwinning van vorige week op Marseille en was nog beter toen hij scoorde in blessuretijd in het Parc des Princes.

PSG had al een voorsprong van twee doelpunten verspild, Lionel Messi zette hen op voorsprong en een eigen doelpunt van Jaouen Hadjam zorgde voor 2-0 in 17 minuten voordat Nantes terugvecht om gelijk te maken.

Ludovic Blas trok er een terug voor de bezoekers en Ignatius Ganago maakte gelijk, maar Mbappé zette Danilo Pereira op om PSG na een uur weer op voorsprong te zetten en scoorde toen zijn record late doelpunt.

Mbappé heeft het record bereikt in slechts 247 optredens sinds hij in 2017 als 18-jarige tekende voor Monaco.

Het kostte de Uruguayaanse ster Cavani 298 wedstrijden en zeven jaar om het vorige record in 2020 te vestigen.

De 24-jarige Mbappé kreeg na de wedstrijd een clubtrofee voor zijn recordoptreden op het veld.

“Ik speel om geschiedenis te schrijven en ik heb altijd gezegd dat ik geschiedenis wil schrijven in Frankrijk, in de hoofdstad van mijn land, in mijn stad, en dat doe ik ook. Het is prachtig, maar er is nog veel te doen”, zegt Mbappé, die de wedstrijd als aanvoerder afsloot, tegen Canal Plus.

“Voor mij, als autochtone Parijzenaar, is dit speciaal. Als iemand me had verteld dat ik het doelpunt zou maken om het record met de aanvoerdersband te breken, had ik het niet geloofd”.

Door het resultaat kon PSG een voorsprong van 11 punten opbouwen in de top van de Ligue 1 voordat naaste rivaal Marseille op zondag speelt en voordat de Qatari-club woensdag Bayern treft in de tweede etappe van hun ronde van 16. Champions League-finale.

PSG staat met 1-0 achter in de heenwedstrijd tegen de Beieren en het niet bereiken van de kwartfinales in Europa zou een grote hindernis vormen aan het einde van het seizoen.

Hakimi horloges op standaards

De geblesseerde Marokkaanse ster Achraf Hakimi keek toe vanaf de tribunes in het Parc des Princes de dag nadat hij werd beschuldigd van verkrachting na beschuldigingen van een 24-jarige vrouw.

Ook Neymar was toeschouwer en zal niet terugkeren voor de wedstrijd tegen Bayern, terwijl verdediger Presnel Kimpembe naar verwachting de rest van het seizoen zal moeten missen met een achillespeesblessure.

Manager Christophe Galtier verloor in de tweede helft tegen Nantes nog twee verdedigers door een blessure, waarbij aanvoerder Marquinhos en invaller rechtsback Nordi Mukiele werden gewisseld.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut applaus voor Just Fontaine, de legendarische voormalige Franse spits die 13 doelpunten scoorde op het WK van 1958 en woensdag op 89-jarige leeftijd stierf.

Fontaine coachte ook PSG, waardoor ze in 1974 promoveerden naar de top van het Franse voetbal.

De Parijzenaars gingen op voorsprong in de 12e minuut, Messi weerde de lage voorzet van Nuno Mendes af en scoorde zijn 13e Ligue 1-doelpunt van het seizoen.

Het noodlottige eigen doelpunt van Hadjam zette PSG op voorsprong, maar een schot van Blas dat Gianluigi Donnarumma vlak na het halfuur verblufte, bracht Nantes weer in de wedstrijd en de Kameroense aanvaller Ganago maakte er nog voor rust 2-2 van.

PSG opende ook een voorsprong van twee doelpunten in hun laatste thuiswedstrijd tegen Lille twee weken geleden voordat ze terugkwamen om met 4-3 te winnen, en ze herhaalden de prestatie hier met Mbappé in een prominente rol.

Zijn assist werd binnengekopt door Danilo om de stand op 3-2 te brengen, kort voordat de gastheren een penalty kregen voor een overtreding op Mukiele, alleen voor een VAR-controle om vast te stellen dat het contact buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden.

Het zag ernaar uit dat Mbappé zou moeten wachten op zijn record voordat hij het einde bereikte met een late turnfinish.

Eerder verloor Lens de kans om Marseille te verslaan en de tweede plaats te bereiken toen ze thuis met 1-1 gelijkspeelden met rivaal Lille, voor wie de Canadese ster Jonathan David de gelijkmaker scoorde.