Thu. May 2nd, 2024

Carlton Morris scoorde een controversiële penalty toen Luton van een achterstand kwam en Middlesbrough met 2-1 versloeg in het Sky Bet Championship.

In wat de potentie heeft om later volgende maand de Championship play-off finale te worden tussen de twee partijen die waarschijnlijk voorbestemd zijn voor de derde en vierde plaats, was het Boro die als eerste scoorde op Kenilworth Road, terwijl Cameron Archer vlak voor rust scoorde.

Gebruik de Chrome-browser voor een beter toegankelijke videospeler

Carlton Morris scoort vanaf de stip en bezorgt Luton een 2-1 voorsprong tegen Middlesbrough

Luton sloeg echter terug na rust, toen de penalty van Tom Lockyer en Morris – de spits scoorde vanaf de penaltystip nadat hij scheidsrechter Graham Scott leek te misleiden door te denken dat hij was neergehaald door Boro-doelman Zack Steffen – het spel omdraaide in zijn hoofd om de overwinning te bezegelen.

Dat bracht Luton vier punten achterstand op Sheffield United met nog twee wedstrijden te gaan – hoewel de Blades woensdag tegenover West Brom staan, wetende dat een overwinning voldoende zal zijn om promotie naar de Premier League veilig te stellen. De Hatters hebben nu ook vier punten voorsprong op Boro op de vierde plaats.

Hoe Luton terugvocht om Boro te verslaan

Het was een relatief tamme eerste helft tussen twee ploegen die hun plaats voor de play-offs al veilig hadden gesteld. De Boro-teamselectie van Michael Carrick suggereert dat een manager nadenkt over de komende gevechten, met topscorer en speler van het seizoen Chuba Akpom op de bank, samen met middenvelder Hayden Hackney.

Maar dat weerhield Boro er niet van om in de 40e minuut de leiding te nemen toen Matt Crooks een een-tweetje opzette met Dan Barlaser en vervolgens een bal naar Archer schoot – die langs Luton-doelman Ethan Horvath zeilde voordat hij Sonny Bradley omzeilde en de bal naar huis voor een leeg netwerk.

Cameron Archer zet Middlesbrough op voorsprong tegen Luton

Tom Lockyer neemt het op tegen Luton

Luton kwam er veel beter uit in de tweede helft en in de 49e minuut maakten ze gelijk toen de hoekschop van Alfie Doughty het hoofd van Lockyer raakte, en hij kopte de bal over de verre paal.

Er was toen een controverse rond de winnaar. Een snelle draai zag Morris in het doel gaan en hij rende naar hem toe terwijl hij probeerde de bal langs Steffen te laten lopen. De doelman van Boro leek hem niet aan te raken, maar de scheidsrechter wees nog steeds naar de stip – en Morris stapte naar voren om de bal in de rechterbenedenhoek te rollen, terwijl Steffen de andere kant op ging.

De beheerders

Rob Edwards zegt dat het plan kwam in de overwinning tegen Middlesbrough en dat zijn team beter had kunnen zijn.

Rob Edwards van Luton:

“Allereerst is Middlesbrough een heel goed team. Hoe Michael ze zover kreeg om te spelen en te winnen was erg indrukwekkend. Ik weet dat ze wat veranderingen hebben aangebracht, maar we wisten dat het een hele zware avond zou worden.

“Ik was tevreden over de tweede helft. In de eerste helft waren we een beetje passief, wat thuis niet typisch is voor ons. We zijn er trots op agressief te zijn en hier vooraan te staan. We verdienden verdiend met 1-0 te verliezen. Maar de reacties waren geweldig.”

Michael Carrick gelooft dat het winnende doelpunt van Luton ‘niet eens in de buurt kwam van een penalty’ en wedstrijdofficials van de Premier League in de Championship zijn niet gewend aan wedstrijden zonder VAR.

Michael Carrick van Middlesbrough:

“Je hebt me niet nodig om te zeggen dat het geen penalty is. Zelfs niet in de buurt van onze ogen. Ik ben daar erg teleurgesteld over, maar ik ben echt trots op de spelers. Ik dacht dat we fantastisch waren. Maar de penalty draait het spel om en zet ze in hun voordeel.

“Soms vraag ik me af of scheidsrechters uit de Premier League die gewend zijn aan de VAR, zich moeten neerleggen en zo’n grote beslissing moeten nemen. In het algemeen heeft het gelukkig niet echt invloed op ons seizoen, maar het gaat meer om het bereiken van de play-offs of wat dan ook, en dan hebben ze geen VAR en moeten ze die beslissing zelf nemen.

“Ik beschuldig niemand van iets. Maar het is iets om naar te kijken, want het is een groot verschil om VAR te hebben of niet.”