Sat. May 4th, 2024

De Connecticut Huskies poseren met de kampioenstrofee na het verslaan van de San Diego State Aztecs 76-59 tijdens de NCAA Men's Basketball Tournament National Championship-wedstrijd in het NRG Stadium op 3 april 2023 in Houston, Texas.

De Connecticut Huskies poseren met de kampioenstrofee na het verslaan van de San Diego State Aztecs 76-59 tijdens de NCAA Men’s Basketball Tournament National Championship-wedstrijd in het NRG Stadium op 3 april 2023 in Houston, Texas. Gregory Shamus/Getty Images/AFP

De Huskies van de Universiteit van Connecticut versloegen de San Diego State Aztecs met 76-59 en veroverden maandag voor de vijfde keer de NCAA Men’s College Basketball-titel.

Tristen Newton scoorde 19 punten en de Mali-aanvaller Adama Sanogo voegde er 17 toe toen de als vierde geplaatste Huskies bijna van start tot finish domineerde om de overwinning te behalen in het NRG Stadium in Houston.

Sanogo werd na de winst uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Jubelende Huskies-hoofdcoach Dan Hurley zei dat zijn team speelde met een punt om te bewijzen na het starten van het universiteitsseizoen zonder een zaadje.

“Ze begroeven ons voor het seizoen en ze begroeven ons in het midden – we waren niet gerangschikt aan het begin van het jaar, dus we hadden een chip op onze schouder”, zei Hurley. “Maar we wisten het niveau dat we konden spelen, zelfs in die donkere tijden. Het betekent alles.”

San Diego, dat uit een achterstand van 14 punten kwam door de halve finale van zaterdag tegen Florida Atlantic te winnen, kende een goede start door vroeg in de finale van maandag met 8-4 voor te staan.

Maar UConn domineerde daarna en opende een voorsprong van 16 punten nadat Joey Calcaterra’s driepuntsspringer er 36-20 van maakte.

Hoewel de Azteken tijdens de rust de achterstand terugbrachten tot 12 punten, met een achterstand van 36-24, hield UConn de tegenstander na rust op afstand.

San Diego slaagde erin om laat in de wedstrijd binnen vijf punten te komen, waardoor de voorsprong van de Huskies werd teruggebracht tot 60-55 om hoop op een nieuwe comeback te wekken.

Maar UConn trok zich opnieuw terug om in de laatste minuten een voorsprong van twee cijfers te herstellen en reed uiteindelijk naar de overwinning.

De titel van de Huskies was UConn’s vijfde na overwinningen in 1999, 2004, 2011 en 2014.