Sun. May 19th, 2024


Michael Vaughan hield vol dat het “ondenkbaar” was dat hij de racistische opmerking zou maken waarvan hij door Azeem Rafiq werd beschuldigd.

De voormalige aanvoerder van Engeland, Vaughan, begon zijn verdediging tegen een beschuldiging door de England and Wales Cricket Board van het gebruik van racistische en/of discriminerende taal in Londen op vrijdag.

Vaughan zei dat het hele proces een “vreselijke aanblik” was voor cricket en dat hij probeerde Rafiq te ontmoeten om tot een minnelijke oplossing te komen.

De aanklacht werd aan Vaughan voorgelezen door ECB-advocaat Jane Mulcahy KC, die zei: “Ben je het ermee eens dat de woorden ‘je bent met te veel, we moeten erover praten’ totaal onaanvaardbaar zijn?”

“Absoluut,” antwoordde Vaughan.

“Is het racistisch en discriminerend?” vroeg Mulcahy.

“Absoluut”, zei Vaughan, die in zijn beëdigde verklaring zei: “Ik vind het ondenkbaar dat ik de woorden in de beschuldiging zou gebruiken.”

Waar wordt Vaughan van beschuldigd?

Vaughan werd ondervraagd voor de openbare hoorzitting van de Cricket Disciplinaire Commissie over Rafiqs beschuldigingen van racisme in Yorkshire. De 48-jarige werd beschuldigd van het maken van de “jullie”-opmerking tegen vier Aziatische teamgenoten; Rafiq, Adil Rashid, Rana Naved-ul-Hasan en Ajmal Shahzad, vlak na een teambijeenkomst voor een T20-wedstrijd in 2009.

“Ik heb een heel heldere geest over, in 2009, dat ik weet dat ik niet de woorden heb gezegd waarvan ik werd beschuldigd,” zei Vaughan. “Als je naar mijn geschiedenis als speler kijkt, weet ik niet wanneer ik het veld op zou zijn gelopen en iets tegen mijn teamgenoten zou hebben gezegd waardoor ze in een slecht humeur zouden raken om cricket te spelen.

“Die opmerking die ik zogenaamd zei, zou mijn teamgenoten in een positie hebben gebracht dat ze niet ten volle konden spelen.”

Mulcahy haalde een historische tweet van Vaughan uit 2010 naar voren over de service die wordt geboden door het 118 118-telefoonboek.

Hij schreef: “Waarom als je 118 118 belt, alle mensen die antwoorden buitenlanders zijn… Ik kan niet verstaan ​​wat ze zeggen… Vervelend.”

“Is dit jouw tweet?” vroeg Mulcahy.

“Het is absoluut zo, en het is onaanvaardbaar”, zei Vaughan.

Rafiq en Rashid zeiden dat ze geen aanstoot namen aan de vermeende opmerking van Vaughan, en dat het waarschijnlijk gewoon “slecht humeur” was.

Mulcahy zei: “Ik zal je voorstellen dat de tweets vergelijkbaar zijn met de opmerking. Vrolijk maar beledigend.”

“Ik moet blijven terugkomen op mijn herinneringen aan die wedstrijd”, zei Vaughan. “Je hebt drie of vier Aziatische spelers tegelijk in het team, trotser kan ik niet zijn.”

“Denkt u dat de tweets die u hebt verzonden beledigend zouden zijn voor meneer Rafiq?” vroeg Mulcahy.

‘Absoluut,’ zei Vaughan. “In 2021, toen de historische tweets (opdoken), walgde ik er meteen van en heb ik mijn excuses aangeboden.”

Gevraagd door Mulcahy of hij Aziatische spelers als anders zag, voegde Vaughan eraan toe: “Ik wilde ervoor zorgen dat ze geliefd waren in de omgeving.

“Ik dacht dat een van mijn belangrijkste sterke punten het creëren van een cultuur was, het managen van mensen. Ik ben iemand die het leuk vindt om mensen te managen, ervoor te zorgen dat ze zich in de juiste ruimte bevinden, met de juiste mentaliteit om hun vaardigheden te leveren. Ik ben altijd gegaan uit de weg om ervoor te zorgen dat mensen geliefd zijn.”

Mulcahy zei: “Maar ben jij ook degene die deze tweets heeft gestuurd?”

Vaughan antwoordde: “Ja. Maar als ik iets verkeerd doe, steek ik mijn hand op en zeg ik dat ik fout zit.

“Als ik in een groep zit, zou ik niet iets zeggen dat vier van mijn teamgenoten in een niet-presterende positie zou kunnen brengen.”

Azeem Rafiq arriveert voor dag drie van de CDC-panelhoorzitting in het International Arbitration Centre in Londen.  Een panel van de Cricket Disciplinaire Commissie zal een disciplinaire procedure horen die is aangespannen door de Cricket Board of England and Wales tegen de Yorkshire County Cricket Club.  Fotodatum: vrijdag 3 maart 2023.
Afbeelding:
Azeem Rafiq arriveert voor dag drie van CDC Panel Hearing in Londen

Vaughan regelde in november 2021 een ontmoeting met Rafiq en herinnerde zich: “Het duurde drie of vier uur. We hadden fish and chips (uit de winkel van Rafiq), die waren goed.”

Mulcahy vroeg Vaughan waarom hij, als hij ervan overtuigd was dat er niets was gebeurd, het initiatief zou nemen om een ​​ontmoeting met Rafiq te regelen.

Vaughan zei: “Ik had het gevoel dat het te groot werd en veel mensen pijn deed. Het is voor niemand gemakkelijk geweest. Ik denk niet dat dit het juiste proces is om met een 14-jarige word-on om te gaan.” Wat er ook gebeurt, het heeft een vreselijke kijk op het spel, een heel slecht beeld van hoe cricket met deze situatie omging.

“Ik wilde een leider zijn, ik luisterde, ik bood mijn excuses aan. De boodschap was ‘laten we samenwerken’. Het kwam op een punt dat het heel openbaar werd, heel mediagericht.

“We moeten discriminatie aan de kaak stellen en ervoor zorgen dat mensen verantwoordelijk worden gehouden, maar ik heb het gevoel dat ik tijdens die bijeenkomst dacht dat we op het juiste platform zaten om samen te werken en elkaar te helpen, maar dat was niet het geval.”

Wie wordt er nog meer beschuldigd van raciaal discriminerende taal?

Waarschuwing: het onderstaande exemplaar bevat onderwerpen en taal die lezers aanstootgevend en verontrustend kunnen vinden.

Voormalige Yorkshire-spelers Matthew Hoggard, Tim Bresnan, John Blain, Andrew Gale en Richard Pyrah worden beschuldigd van het gebruik van raciaal discriminerende taal, hoewel Vaughan de enige is die de beschuldigingen persoonlijk betwist.

Hoggard gaf ooit toe het woord “P ***” te gebruiken voor Aziatische spelers en Mulcahy vroeg Vaughan of hij dacht dat de term racistisch was.

“Absoluut,” antwoordde Vaughan.

Vaughan werd vervolgens gevraagd hoe lang hij teamgenoten was bij Hoggard.

“Het is net ‘A Question Of Sport’, dat,” grapte hij.

Er was een minder joviale toon in de getuigenverklaring van Vaughan, waarin hij de prijs vermeldde waarvan hij werd beschuldigd een racistische opmerking over hem te hebben gemaakt.

“Dat ik bij deze zaak werd genoemd en erbij betrokken werd, had een diepgaand effect op mij”, zei hij. “Mijn persoonlijke gezondheid en welzijn hebben er enorm onder geleden.”

Eerder had de advocaat van Vaughan, Christopher Stoner KC, kritiek geuit op het onderzoek van de ECB naar de zaak en zei dat het was gebaseerd op “aanname op aanname”.

By Orville Anderson

Professional Writer | Published Author | Wordsmith | Lover of Literature | Crafting stories that captivate and inspire | Seeking to connect with fellow wordsmiths and literary enthusiasts | Let's embark on a journey through the power of words | #Writer #Author #LiteratureLover