Mon. May 6th, 2024

Khadija Shaw werd laat in de wedstrijd van het veld gestuurd toen Jamaica met 0-0 gelijk speelde tegen Frankrijk in de opener van de Women’s World Cup Group F.

De Jamaicaanse aanvoerder was vooraan het middelpunt van haar land geweest, maar door overhaaste uitdagingen op Sakina Karchaoui en Wendie Renard in beide helften werd ze in de 92e minuut van het veld gestuurd voor twee gele kaarten.

Shaw zal volgend weekend Jamaica’s tweede wedstrijd in de groepsfase tegen Panama missen.

Ondanks de genadeslag vierden de Reggae Girlz hun eerste fulltime WK-punt, nadat ze het als vijfde geplaatste Frankrijk hadden vastgehouden aan hun eerste doelpuntloos gelijkspel van het toernooi.

Door het evenwicht van de kansen hadden Les Bleues de wedstrijd moeten winnen en talloze kansen verspillen. Kadidiatou Diani was de hoofdschuldige en haar spel werd belichaamd toen een kopbal in de 90e minuut de lat raakte.

De afwezigheid van enkele sleutelspelers was ook duidelijk voor Frankrijk, met nieuwe coach Herve Renard genoeg om aan te werken voorafgaand aan hun tweede groepswedstrijd tegen Brazilië.

Hoe Jamaica Frankrijk afhield in Sydney

Het was een onsamenhangende opener, waarbij geen van beide partijen een aanhoudende periode aan de bal kon vasthouden te midden van verschillende spelhervattingen.

Maar Frankrijk zag uiteindelijk drie grote openingen in de laatste 10 minuten van de rust. Diani werd aan de rechterkant van het strafschopgebied naar binnen geschoven, maar haar halve volley werd van richting veranderd door Becky Spencer. Fox knikte toen vanuit de buurt van de hoek. Kort voor rust schoot Diani naast de bovenkant van het strafschopgebied, op slechts enkele centimeters van het eerste doelpunt.

De Française Kadidiatou Diani krijgt een trap tijdens de Women's World Cup Group F-voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Jamaica in het Sydney Football Stadium in Sydney, Australië, zondag 23 juli 2023. (AP Photo/Mark Baker)
Fotograaf:
Kadidiatou Diani miste een reeks kansen voor Frankrijk

Onder de kansen van Frankrijk had Shaw het net kunnen vinden toen ze een vrije trap in de muur krulde, maar die ging naast de tweede paal toen de eerste helft doelpuntloos eindigde.

Les Bleues verbeterden na rust, maar kregen opnieuw de schuld van het missen van grote kansen – vooral van Diani. Ze kwam binnen 10 minuten dichtbij door een prachtige voorzet van Eugenie Le Sommer. Ondanks het feit dat ze boven Tiernny Wiltshire was geklommen, kon ze haar kopbal niet op het doel richten.

Diani kwam in de 67e minuut dichterbij, na een directe impact van invaller Kenza Dali. De middenvelder van Aston Villa schoot een prachtige bal in het strafschopgebied voor haar teamgenoot, maar opnieuw voelde Diani haar kopbal naast het doel.

De Franse Grace Geyoro heeft haar shirt teruggetrokken door Atlanta Primus uit Jamaica tijdens de Women's World Cup Group F voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Jamaica in het Sydney Football Stadium in Sydney, Australië, zondag 23 juli 2023. (AP Photo/Mark Baker)
Fotograaf:
Het was een fysieke wedstrijd in Sydney, onderbroken door vrije trappen en spelhervattingen.

Ook Le Sommer en Maelle Lakrar kwamen dicht bij een doelpunt. Maar de prestatie van Frankrijk werd belichaamd toen Diani in de 90e minuut de paal kopte en Le Sommer de rebound niet binnen kon smokkelen.

Er was meer drama in het hectische einde van de wedstrijd in Sydney, toen Shaw twee minuten later een tweede gele kaart pakte. Ze betrapte Renard op een onhandige manier en na haar eerste overtreding op Karchaoui had de scheidsrechter geen andere keuze dan haar weg te sturen, wat de glans wegnam van een over het algemeen positieve wedstrijd voor de Reggae Girlz.

Er waren fulltime vreugdevolle vieringen vanuit Jamaica, aangezien Euro 2022 halve finalisten Frankrijk nu werk te doen hebben om de achtste finales te bereiken.

Waarom Jamaica’s eerste WK-punt zoveel betekent

Deneisha Blackwood uit Jamaica, in het midden, viert feest met teamgenoten en technische staf na de Women's World Cup Groep F-voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Jamaica in het Sydney Football Stadium in Sydney, Australië, zondag 23 juli 2023. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.  (AP foto/Mark Baker)
Fotograaf:
Jamaica vierde zijn eerste fulltime WK-punt voor vrouwen

Charlotte Marsh van Sky Sports:

“Een doelpuntloos gelijkspel op een WK voor vrouwen zou niet veel mensen opwinden, maar voor Jamaica is het om vele redenen een geweldig moment.

“Allereerst is het het eerste punt dat ze hebben gewonnen op een WK. Dit is een game-wisselaar voor een zich ontwikkelend team als Jamaica en zou de vonk kunnen zijn om hen naar meer succes in dit toernooi en daarna te stuwen.

“Om dat te kunnen doen tegen het vijfde team van de wereld in Frankrijk voegt ook een andere dimensie toe. Dit punt was niet tegen een ander opkomend team, waarvan er velen in de eerste editie van 32 teams van het WK staan, maar tegen een ‘groot’ team dat mikt op de slotfase.

“Jamaica hield stand en dat zou hen ook in de toekomst een flinke boost kunnen geven.

“Het is nog indrukwekkender gezien de problemen buiten het veld in de aanloop naar het WK. De moeder van Havana Solaun heeft een GoFundMe-pagina gemaakt om Jamaica te helpen het toernooi te halen. Spelers beschreven de steun van de Jamaicaanse voetbalbond als “onder het gemiddelde” op weg naar het WK.

“De dochter van Bob Marley, Cedella, is ook al heel lang een supporter en levert een financiële bijdrage aan het succes van de Reggae Girlz op het internationale toneel. Het zou hoogst ongebruikelijk moeten zijn om particuliere steun te hebben voor een nationaal team, maar het is gewoon een indicatie van de strijd waarmee het vrouwenvoetbal nog steeds wordt geconfronteerd.

“Er was ook een tragedie. Jedine Carr kwam om tijdens een vuurgevecht terwijl ze op weg was naar training, slechts enkele dagen voordat Jamaica zich kwalificeerde voor het WK. Shaw droeg trots een shirt met de naam Carr nadat hij Haïti had verslagen om zijn tweede opeenvolgende editie van het toernooi te bereiken.

“Na keer op keer tegenslag te hebben gehad, is het geen wonder dat het Jamaicaanse team het doelpuntloos gelijkspel vierde zoals ze deden. We hopen dat er meer succes volgt voor deze getalenteerde spelersgroep.”

Wat is het volgende?

Groep F keert terug op zaterdag 29 juli. Frankrijk staat tegenover Brazilië, terwijl Jamaica tegenover Panama staat.

Op woensdag 2 augustus vinden de laatste wedstrijden van de groepsfase plaats. Frankrijk neemt het op tegen Panama, terwijl Jamaica de poule afsluit met een wedstrijd tegen Brazilië.

Wat is het schema?

De groepsfase is al begonnen en duurt twee weken, eindigend in 3 augustus. Groepswinnaars en tweedeprijswinnaars gaan door naar de achtste finales, die plaatsvindt van 5 augustus voor 8 augustus.

De kwartfinales, die worden gespeeld in Wellington, Auckland, Brisbane en Sydney, staan ​​op het programma 11 en 12 augustus.

Daarna wordt de eerste halve finale gespeeld 15 augustus in Auckland, met de andere halve finale in 16 augustus in het Accor Stadium in Sydney, waar de finale plaatsvindt 20 augustus.

De wedstrijd om de derde plaats wordt een dag voor de finale gespeeld 19 augustus in Brisbane.