Tue. Apr 23rd, 2024

Het late doelpunt van invaller Kai Kennedy leverde Falkirk een dramatische 2-1 comeback-overwinning op Ayr United op, waarmee hij een halve finale van de Schotse beker tegen Inverness opzette.

Somerset Park-spits Dipo Akinyemi scoorde zijn 21e doelpunt van het seizoen voor Lee Bullen’s Championship-kant 12 minuten voordat de thuisploeg begon, en verdiende in de 66e minuut de gelijkmaker door een Callumn Morrison-penalty.

Chris Maguire van Ayr raakte de paal met een penalty in de 81e minuut voordat Kennedy minuten later een afgeweken schot binnenschoot en John McGlynn’s League One-ploeg voor het eerst sinds 2015 naar de halve finale stuurde.

Falkirk's Leon McCann en Liam Henderson vieren fulltime feest na het verslaan van Ayr United
Afbeelding:
McCann en Liam Henderson vieren Falkirk’s Scottish Cup-overwinning

Ze bereikten dat jaar de finale voordat ze verloren van Inverness, die ze even na het laatste fluitsignaal in de halve finale gelijkspeelden, met Celtic tegenover Rangers in het andere gelijkspel.

Er stonden nog steeds rijen die probeerden het veld op te komen toen de wedstrijd begon, waarbij Akinyemi een goede indruk maakte en, nadat Falkirk zelf begon te dreigen, de bezoekers al vroeg op voorsprong zette.

Er was nog genoeg te doen toen de krachtige spits ruimte vrijmaakte aan de rand van het strafschopgebied na een kopbal van Sam Ashford, maar hij draaide verdediger Coll Donaldson om en schoot laag langs doelman Brian Kinnear.

Lichtkogels kwamen het veld op vanaf de tribune waar de Ayr-fans waren gehuisvest, waardoor de herstart werd vertraagd, maar toen het spel weer normaal werd, testte Akinyemi Kinnear al snel met een nieuw schot, dit keer gered uit een hoekschop, die op niets uitliep. .

De voormalige Welling-man miste de uitnodigende voorzet van Ashford vanaf de linkerkant op slechts een meter van het doel toen de Bairns onder druk wankelden.

Falkirk kwam terug in de wedstrijd en in de 35e minuut kopte Donaldson bij de tweede poging over de hoekschop van Max Kucheriavyi, waarna hij nog meer gekreun uitlokte door de bal naast het doel te schieten nadat de bal uit de volgende hoek op hem viel.

Kai Kennedy en Callumn Morrison uit Falkirk vieren de overwinning op Ayr
Afbeelding:
Kai Kennedy en Callumn Morrison scoorden de doelpunten van Falkirk

De thuisploeg bleef in de tweede helft assertiever spelen en Ayr moest hard aan de bak om een ​​reeks aanvallen af ​​te weren.

McGlynn bracht rond het uur Gary Oliver en Kennedy binnen voor Aidan Nesbitt en Matthew Wright en de Bairns waren al snel gelijk.

Falkirk-fans juichten de scheidsrechter toe voor de penalty die Nick Walsh had toegekend voor de handbal tegen Frankie Musonda na een hoekschop en Morrison krulde zijn strafschop laag langs Aidan McAdams en in de hoek van het net.

Ayr, verbijsterd door de situatie, vocht onmiddellijk terug en Kinnear redde Akinyemi, Ashford en vervolgens weer Akinyemi terwijl een gelijkspel in de beker snel doorging.

Walsh mikte opnieuw op de penalty toen Donaldson Musonda neerhaalde in het gebied, maar Maguire raakte een paal en raakte de bal opnieuw aan voor een penalty.

Twee minuten later claimde Falkirk de overwinning toen Kennedy’s poging op lange afstand de ongelukkige Musonda afleidde en McAdams versloeg, die ook een blessuretijd moest redden van Morrison om een ​​derde te voorkomen.