Tue. Apr 30th, 2024

Kylian Mbappé PSG

Paris Saint-Germain De Franse aanvaller Kylian Mbappé (C) mist een doelpunt tijdens de L1 Franse voetbalwedstrijd tussen AJ Auxerre en Paris Saint-Germain (PSG) in Stade de l’Abbe-Deschamps in Auxerre, Midden-Frankrijk, op 21 mei 2023 (Foto door ARNAUD FINISTER/AFP)

Paris Saint-Germain heeft zondag bijna de Ligue 1-titel veiliggesteld toen een brace van Kylian Mbappé hen een 2-1 overwinning opleverde tegen Auxerre, waardoor de Qatari-club zes punten voorsprong had op de top van de tafel met nog twee wedstrijden te gaan.

PSG had gehoopt officieel een tweede opeenvolgende overwinning in de competitie te bevestigen, en hun negende in de afgelopen 11 seizoenen, maar ze hadden hun naaste rivaal Lens eerder op de dag nodig om uit te glijden.

Lens won met 3-1 in Lorient en daarom heeft PSG nog steeds een punt nodig uit hun laatste twee wedstrijden om de record 11e algemene titel van Frankrijk veilig te stellen.

Een voorsprong van 16 doelpunten op doelsaldo op Lens betekent echter dat ze bijna zeker zijn van de titel, zelfs als ze het seizoen eindigen met hun naaste rivalen.

PSG, wiens laatste twee wedstrijden uit in Straatsburg en thuis tegen Clermont waren, zal het vorige record van Saint-Etienne van 10 titels, dat vorig jaar werd geëvenaard, overtreffen.

Mbappé’s doelpunten vielen in de eerste acht minuten in Bourgondië toen hij zijn 28ste van het seizoen pakte, twee keer voor Lyon’s Alexandre Lacazette aan de top van de topscorersranglijst van de Ligue 1.

Hij scoorde in de zesde minuut, kreeg een pass van Fabian Ruiz en keerde verdediger Gauthier Hein binnenstebuiten voordat hij de bal hoog in het net schoot.

Twee minuten later, 2-0, toen Hugo Ekitike een pass van Lionel Messi voor Mbappé binnenliet die van buiten het strafschopgebied schoot.

Auxerre zag Rayan Raveloson laat in de eerste helft op de lat schieten en Lassine Sinayoko trok er zes minuten na rust een terug.

“Mijn spelers hebben de trofee in handen. Nu moeten we de komende twee wedstrijden op een hoogtepunt eindigen en de trofee op de laatste dag thuis in de wacht slepen”, zei PSG-coach Christophe Galtier tegen omroep Amazon Prime.

Galtier en PSG kregen kritiek tijdens een uitdagende tweede seizoenshelft, waarin ze zes keer verloren in de Ligue 1 en door Bayern München in de achtste finales werden uitgeschakeld in de Champions League.

“Als we terugkijken en het seizoen analyseren, hadden we een zeer moeilijke periode na het WK met blessures van belangrijke spelers”, voegde Galtier toe.

“Ons team was erg zwak in de grote wedstrijden en daardoor speelden we slecht, maar geloof me, het is nog steeds een tentoonstelling om het kampioenschap te winnen.”

– Lens ingesteld op Champions League –
Lens kwam terug van een achterstand om de wedstrijd te winnen en een stap dichter bij het veiligstellen van een plaats in de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen te komen.

Romain Faivre zette Lorient in de zesde minuut op voorsprong en greep de kans om te scoren nadat Lens-doelman Brice Samba onder druk werd gezet voor een inworp.

Toch kwam Lens sterk terug en boekte een vijfde opeenvolgende overwinning en maakte gelijk toen het schot van Florian Sotoca in de 20e minuut van richting veranderde.

Adrien Thomasson profiteerde van het gebrek aan verdediging om Lens vijf minuten later op voorsprong te zetten, terwijl aanvoerder Seko Fofana laat de punten binnenhaalde.

Lens heeft negen van hun laatste tien wedstrijden gewonnen, met uitzondering van de 3-1 nederlaag tegen PSG.

Ze waren vooral gericht op het veiligstellen van de tweede plaats en directe kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen, het niveau waarop de club twintig jaar geleden voor het laatst verscheen.

Met nog twee wedstrijden te spelen hebben ze vijf punten voorsprong op nummer drie Marseille. De derde plaats komt in de derde kwalificatieronde in de Champions League.

“Er bestaat niet zoiets als ‘bijna’ in de Champions League in het hoofd van een manager”, zei de voorzichtige Lens-coach Franck Haise.

“Je kwalificeert je of niet, en op dit moment doen we dat niet.”

Rennes hield hun hoop op kwalificatie voor Europa levend, met Amine Gouiri die een hattrick scoorde in een 5-0 overwinning op het reeds gedegradeerde Ajaccio.

Rennes blijft zesde met nog twee wedstrijden te gaan en met alleen de top vijf die zich kwalificeren voor Europa.

Ze staan ​​echter slechts één punt achter Lille en drie achter Monaco, dat op de vierde plaats staat, tegen wie ze het volgende moeten opnemen.

Folarin Balogun, die deze week overstapte van Engeland naar de Verenigde Staten, scoorde dit seizoen zijn 20e Ligue 1-doelpunt voor Reims in een 2-2 gelijkspel met Angers.