Sat. May 4th, 2024

Aston Villa heeft twee Premier League-overwinningen op rij behaald, waarbij een eigen doelpunt van Joachim Andersen in de eerste helft voldoende was voor een 1-0 overwinning op het 10-koppige Crystal Palace.

De ploeg van Unai Emery had schrik bij de terugkeer. Wilfried Zaha kreeg een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel door de VAR, maar het was de thuisploeg die uiteindelijk op voorsprong kwam toen Joachim Andersen de lage voorzet van Matty Cash in zijn eigen net kaatste (27).

De ellende van Palace verergerde net na het uur toen Cheick Doucoure een tweede gele kaart kreeg voor een late uitdaging op invaller Calum Chambers, en er was geen weg meer terug voor Patrick Vieira’s ploeg terwijl hun strijd voor het doel voortduurde.

De nederlaag verlengde de puntloze reeks van Palace tot negen wedstrijden, met Vieira’s ploeg zes punten boven de degradatieplaatsen. Het blijft puntloos in 2023 en hun zorgwekkende afglijden naar de degradatiezone gaat door.

Ondertussen wint Villa, die op de 11e plaats blijft, zeven punten voorsprong op Palace op de 12e plaats.

Premier League-tabel: zorgwekkende inzinking Palace houdt aan…

Hoe Villa Palace inhaalde…

Joachim Andersen kaatst de bal in zijn eigen net en zet Aston Villa op voorsprong
Afbeelding:

De standaard voor dit spel werd al vroeg bepaald. Aston Villa domineerde de bal, terwijl Crystal Palace op de tegenaanval leek te schieten en dat lukte bijna voor de bezoekers.

Zaha, die na vier wedstrijden terugkeerde naar de basiself van Palace met een hamstringblessure, rende achter de Villa-verdediging aan om de bal van Eberechi Eze vast te pakken en Emiliano Martinez te omzeilen om naar zijn mening een vroege voorsprong voor zijn ploeg te geven.

De VAR-lijnen waren echter uit en het doelpunt werd na krap buitenspel afgekeurd.

In een spel met weinig kansen opende Villa in de 27e minuut de score dankzij een eigen doelpunt van de onfortuinlijke Andersen.

De pass van John McGinn vond de run van Matty Cash perfect en toen zijn lage voorzet Ollie Watkins in het midden vond, scheerde Andersen langs maar slaagde er alleen in de bal in zijn eigen net te sturen.

Villa, die voor rust de voorsprong had moeten uitbreiden. De pass van Emiliano Buendia vond Watkins, die zich vrij in het strafschopgebied bevond, maar er alleen in slaagde het schot van de verkeerde kant van de paal te raken.

Aan het begin van de tweede helft waren er weinig tekenen dat Palace een weg terug in de wedstrijd had gevonden en kort na het uur moesten ze een berg beklimmen.

Cheick Doucoure krijgt een rode kaart van scheidsrechter Craig Pawson
Afbeelding:

Doucoure kreeg een gele kaart voor een smerige actie die een einde maakte aan de middag van Boubacar Kamara in de 56e minuut, en toen hij even later Kamara’s vervanger Calum Chambers verliet die behandeling nodig had met een nieuwe late tackle.

Scheidsrechter Craig Pawson had weinig andere keus dan een tweede gele kaart te tonen, waardoor Palace niet alleen een doelpunt maar ook een man achterstand kreeg.

Zaha deed zijn best om Palace weer in het spel te krijgen door drie verdedigers weg te spelen voordat hij een schot centimeters naast afketste.

Vicente Guaita deed er goed aan om het schot van McGinn van dichtbij te blokkeren toen Villa even aandrong, en de middenvelder verspeelde opnieuw een glorieuze opening toen het te lang duurde om van afstand toe te slaan nadat hij de slag van Chambers had afgekapt en zijn schot werd geblokt.

Uiteindelijk leverden de gemiste kansen niets op, want Villa pakte twee overwinningen uit evenveel competitiewedstrijden als Palace’s langzame afglijden naar de degradatiezone voortduurde.

Opta-statistieken: Palace puntloos in 2023 gaat door…

• Crystal Palace heeft de langste puntloze reeks in de Premier League (D5 L4) en scoorde in die reeks vijf keer niet.
  • Crystal Palace is er voor de vierde keer dit seizoen in een Premier League-wedstrijd niet in geslaagd het doel te raken, minstens twee keer zoveel als elk ander team.
  • Aston Villa heeft back-to-back Premier League-wedstrijden gewonnen en hield voor het eerst sinds een serie van drie in maart 2022 de nul.
  • Villa scoorde in alle 12 Premier League-wedstrijden onder Unai Emery, terwijl dit de eerste Premier League-overwinning van de Spanjaard was tegen Crystal Palace (D2 L1).