Mon. Apr 29th, 2024

Sarina Bolden Filippijnen FIFA Women's World Cup Filippijnen

De Filippijnse Sarina Bolden, in het midden, wordt gefeliciteerd door teamgenoten na het scoren van het eerste doelpunt van haar team tijdens de Women’s World Cup Groep A-voetbalwedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en de Filippijnen in Wellington, Nieuw-Zeeland, dinsdag 25 juli 2023. (AP Photo/Andrew Cornaga)

WELLINGTON – De Filippijnen hebben dinsdag een historische eerste WK-overwinning behaald toen ze co-hosts Nieuw-Zeeland met 1-0 verbluften dankzij een kopbal in de eerste helft van Sarina Bolden.

Nieuw-Zeeland creëerde een reeks kansen in de tweede helft en kreeg een doelpunt afgekeurd, maar de Filippijnen wonnen beroemd voor 32.357 in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Het was de eerste overwinning voor de Filippijnen in een WK voor mannen of vrouwen en opent Groep A.

“Ik kan niet geloven wat we hebben bereikt”, zei de Filippijnse middenvelder Sara Eggesvik. “Het laat zien dat het mogelijk is om iets groots te doen.”

Aan de vooravond van de wedstrijd in Wellington zei de Filipijnse coach Alen Stajcic dat hij “het feest wilde laten crashen” tegen een Nieuw-Zeelandse ploeg op een hoogtepunt na hun 1-0 overwinning op Noorwegen.

De Filippijnse Sarina Bolden reageert na het scoren van het eerste doelpunt van haar team tijdens de Women’s World Cup Groep A-voetbalwedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en de Filippijnen in Wellington, Nieuw-Zeeland, dinsdag 25 juli 2023. (AP Photo/Andrew Cornaga)

Zijn prille Filippijnse nationale team, met 2-0 verslagen door Zwitserland in hun WK-opener, was zo goed als hun woord.

“Ik heb de tranen van iedereen in mijn ogen, het is zo emotioneel”, zei Alen Stajcic. “Je zag hoe lang Nieuw-Zeeland moest wachten op hun eerste overwinning – zes World Cups – en (voor de Filipijnen) om die vandaag te behalen was geweldig.

“We hebben ons eigen geluk gemaakt, maar we hadden ook veel geluk. Nieuw-Zeeland stond de hele wedstrijd voor en verdiende iets. Maar voetbal is soms wreed.”

Ze scoorden het enige doelpunt in de 24e minuut om het thuispubliek te verrassen.

Nadat er een overtreding was begaan op Nieuw-Zeeland, sprong Sarina Bolden langs de thuisverdediging en passeerde thuisdoelman Victoria Esson, die alleen maar met afgrijzen kon toekijken hoe haar afbuigpoging over haar heen in het net ging.

Het was een betere prestatie van de Filippijnen – 46e op de wereldranglijst, 20 plaatsen lager dan Nieuw-Zeeland – in vergelijking met hun openingsverlies tegen Zwitserland.

Nieuw-Zeeland daarentegen toonde weinig van het zelfvertrouwen waarmee ze Noorwegen inhaalden voor hun eerste WK-overwinning bij de 16e poging.

“Het is hartverscheurend voor iedereen in dit team”, zei de Tsjechische coach van Nieuw-Zeeland, Jitka Klimkova. “We speelden om te winnen en het ging niet zoals we wilden. We hebben gevochten tot het einde, maar het was niet genoeg.”

Verdediger Katie Bowen schiet in de 38e minuut een schot vanaf links naast en het schot van co-captain Ria Percival rolt recht in het net. filipijnen doeldoelman Olivia McDaniel in blessuretijd van de eerste helft.

Filipijnen Olivia McDaniel wereldbeker vrouwen Nieuw-Zeeland

Voetbal Voetbal – 2023 FIFA Women’s World Cup Australië en Nieuw-Zeeland – Groep A – Nieuw-Zeeland v Filipijnen – Wellington Regional Stadium, Wellington, Nieuw-Zeeland – 25 juli 2023 Olivia McDaniel van de Filipijnen viert feest na de wedstrijd REUTERS/Amanda Perobelli

Het had bij de rust 2-0 kunnen staan ​​voor de Filipijnen als spits Katrina Guillou vlak voor het laatste fluitsignaal raak had geschoten.

Klimkova liet Celtic-middenvelder Olivia Chance en veteraan Annalie Longo vrij toen New Zealand Football Ferns in de tweede helft verschillende kansen creëerde.

In de 58e minuut passeerde verdediger CJ Bott het strafschopgebied, maar Hannah Wilkinson, de heldin van de overwinning van Nieuw-Zeeland op donderdag, kopte over de lat.

Tien minuten later sleepte Wilkinson de bal ver van de achterlijn en zette voor voor spits Jacqui Hand om de bal in het net te koppen, maar de scheidsrechter keurde de bal af wegens buitenspel.

In een hectische finale, Filippijnen Ook spits Carleigh Frilles schoof de bal vanuit buitenspelpositie in het net en de Nieuw-Zeelander Grace Jale werd van dichtbij gehinderd door een prima redding van McDaniel.

In de tijd dringt Nieuw-Zeeland hard voor de gelijkmaker, maar het lukte niet om door de vastberaden Filippijnse verdediging te breken.

Nieuw-Zeeland was binnen de eerste 20 minuten op weg naar boven. Ze hadden 80% balbezit, 74 voltooide passes voor 11, vijf schoten op doel en het leek onvermijdelijk dat de goals zouden komen die hen voor het eerst naar de volgende ronde zouden brengen.

Hij eindigde met 67% balbezit en negen schoten op doel op drie, maar het was niet genoeg. De in Californië geboren doelverdediger McDaniel was geweldig voor de Filippijnen, die werd opgeroepen om atletische reddingen te maken, waaronder twee in de blessuretijd van de tweede helft. Ze werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Nieuw-Zeeland moet een manier vinden om Zwitserland te verslaan om hun hoop op het toernooi levend te houden. Nu hebben de Filippijnen geschiedenis geschreven en kunnen ze, net als Nieuw-Zeeland, op zoek gaan naar een transformatie in het profiel en de fanbase van hun nationale team.

“We domineerden vanavond de wedstrijd, we hielden balbezit”, zei Klimkova. “Er waren veel ongedwongen bochten. Deze comebacks hebben we niet gezien in onze wedstrijd tegen Noorwegen.”

“Tegen Zwitserland kunnen we beter voorbereid zijn. Het toernooi is nog niet voorbij, we zullen blijven vechten.”

Plaatsen in de volgende ronde staan ​​op het spel wanneer Nieuw-Zeeland het zondag in Dunedin opneemt tegen Zwitserland en de Filipijnen het opneemt tegen Noorwegen in Auckland. –Met rapporten van de Associated Press