Mon. Apr 29th, 2024

Brad Schneider van Hull KR viert het winnende doelpunt (Foto's: Allan McKenzie/SWpix.com)

Brad Schneider van Hull KR viert het winnende doelpunt (Foto’s: Allan McKenzie/SWpix.com)

Brad Schneider schopte Hull KR terug naar Wembley met een dramatisch gouden doelpunt om 12-man Wigan met 11-10 tot zinken te brengen in Headingley en de Betfred Challenge Cup-finale tegen Leigh te bezegelen.

De Australiër schopte de winnaar vanaf 35 meter in de eerste set voor Rovers in de toegevoegde periode, slechts negen dagen nadat zijn vergelijkbare prestatie Leeds Rhinos versloeg in hun Super League-clash op dezelfde locatie.

Wigan-starters hadden Joe Shorrocks in de eerste minuut van de tweede helft van het veld gestuurd voor een schouderuitval van Mikey Lewis, maar de mannen van Matt Peet namen nog steeds een voorsprong van zes punten bij het ingaan van de tweede periode.

Hull KR viert hun dramatische overwinning op Wigan

De late poging van Ethan Ryan, op sublieme wijze bekeerd vanaf de zijlijn door Rowan Milnes, leidde tot de spectaculaire finish die de ploeg van Willie Peters de kans gaf om te verliezen tijdens hun laatste bezoek aan Wembley, toen ze in 2015 met 50-0 werden vernederd door Leeds.

Het succes van Rovers werd gevormd door schijnbare tegenspoed nadat stervleugelspeler Ryan Hall tijdens de warming-up op de bank zat, waardoor een late herschikking werd afgedwongen waarbij Lewis terugkeerde als vleugelverdediger, waarbij Ryan overstapte naar de positie van Hall op de vleugel.

Als het verlies van Hall een grote klap was voor de mannen van Peters, lieten ze het niet zien, want ze weerstonden de vroege druk lang voordat ze aanvielen om de leiding te nemen in hun eerste aanvallende set.

Jai Field hoestte een play-the-ball-fout op hun eigen 20 en uit de resulterende scrum spreidde Lewis de bal wijd naar rechts om Louis Senior de hoek in te galopperen tot grote vreugde van de bijna 7.000 aanwezige Robins-fans.

Rovers, hun vorm nieuw leven ingeblazen na hun dramatische overwinning op Leeds vorige week, genoten duidelijk van de baan, maar Wigan reageerde goed en Brad O’Neill werd enkele centimeters verderop opgehouden nadat hij zich probeerde te verbergen voor het middenveld.

Field maakte zijn eerdere fout op het halfuur goed toen hij door een platvoetige KR-achterhoede schoot om zijn zij op gelijke hoogte te brengen met Harry Smith die een harde conversie dicht bij de zijlijn schopte.

Rovers dreigde een einde te maken aan een boeiende eerste periode aan de top nadat een onderschepping van 40 meter van Shaun Kenny-Dowall hen een reeks sets naar het grondgebied van Wigan had gestuurd.

Maar Rovers kon ondanks een reeks opnieuw gespeelde sets niet opschuiven en bleek hun ergste vijand bij de hoorn te zijn, aangezien een onnodige diefstal Smith de kans gaf zijn team naar een 8-4 voorsprong te schoppen tijdens de rust.

Wigans eigen plannen werden een minuut na de herstart in de war gestuurd toen Shorrocks regelrecht rood kreeg van scheidsrechter Liam Moore voor zijn schouderaanval op Lewis.

Maar de mannen van Peet reageerden goed, brachten Ryan in contact en dreigden opnieuw in een beweging waarbij Kenny-Dowall werd veroordeeld voor het hinderen van Bevan French en waardoor Smith de resulterende penalty kon trappen om de voorsprong van zijn team uit te breiden naar zes.

De eerste bijdrage van Kenny-Dowall bij zijn terugkeer was een briljante release in de Wigan 10 waardoor Matt Purcell Ryan in de hoek kon sturen, Milnes’ coole conversie vanaf de zijlijn die Rovers weer op gelijke hoogte sleepte.

Beide teams slaagden er niet in om drop-goal-kansen te creëren in een hectische laatste paar minuten voordat Schneider het initiatief – en de overwinning – greep toen Rovers de eerste set in de verlenging pakte.