Fri. Apr 26th, 2024

Derrick White #9 van de Boston Celtics reageert op een driepunter tijdens het eerste M-kwartaal in Game Five van de Eastern Conference Finals in TD Garden op 25 mei 2023 in Boston, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP

Derrick White scoorde 24 punten toen gastheer Boston Celtics uitschakeling voor een tweede opeenvolgende wedstrijd voorkwam met een 110-97 overwinning op de Miami Heat in Game 5 van de Eastern Conference Finals van donderdag.

The Heat leidde de wedstrijd nooit, maar heeft nog steeds een 3-2 best-of-seven series voorsprong op weg naar huis voor Game 6 op zaterdag.

White maakte 8-van-11 schoten – inclusief 6-van-8 vanuit 3-punts bereik – en Boston’s Marcus Smart ging respectievelijk 7-van-12 en 4-van-6 om zijn 23-punts prestatie te benadrukken. Smart had ook vijf steals voor de Celtics op de tweede plaats.

Jayson Tatum voegde 21 punten, 11 assists en acht rebounds toe aan de overwinning, en teamgenoot Jaylen Brown scoorde 21 punten terwijl hij 3-van-5 schoot vanuit een 3-punts bereik. Brown kwam donderdag binnen met slechts 3 van de 25 schoten voorbij de serieboog.

De Celtics schoten een flinke 50,6 procent vanaf de vloer (40-van-79) en 41 procent vanaf 3-puntsbereik (16-van-39). Die percentages kwamen op de hielen van Boston die 51,2 procent vanaf de vloer en 40 procent van voorbij de boog schoot in een 116-99 Game 4-overwinning op dinsdag.

Miami’s Duncan Robinson sloeg 7-van-10 schieten en scoorde 18 punten vanaf de bank. Bam Adebayo voegde 16 punten en acht rebounds toe, Haywood Highsmith voegde 15 punten toe en Jimmy Butler en Caleb Martin hadden elk 14 voor de achtste geplaatste Heat.

Kyle Lowry scoorde slechts vijf punten en beging vier van de 16 omzetten van zijn team toen hij startte in de plaats van de geblesseerde Gabe Vincent (verstuikte linkerenkel).

Boston schoot uit de blokken en scoorde 14 onbeantwoorde punten voor een voorsprong van 20-5. Tatum benadrukte zijn 12 punten in het eerste kwart met een nadrukkelijke dunk die de Celtics een voorsprong van 28-13 opleverde, en White eindigde met 11 punten in het kwart na een driepunter op de zoemer.

Miami verkleinde de achterstand naar 53-41 met 2:59 over in het tweede kwartaal voordat Boston aan een 8-0 streak begon. White en Smart lieten tijdens die golf elk een driepunter leeglopen om de Celtics te helpen een voorsprong van 61-44 tijdens de rust te claimen.

Boston breidde hun voorsprong uit tot 18 punten na drie kwartalen en scoorde de eerste zes punten van het kwart om de wedstrijd op ijs te zetten.