Sat. Apr 27th, 2024

Arsenal kwalificeerde zich voor de kwartfinales van de Champions League ondanks een 1-0 nederlaag tegen Lyon in een bitterzoete nacht waarin ook Vivianne Miedema in tranen op de brancard viel.

Het eigen doelpunt van Frida Maanum vlak voor rust was genoeg om achtvoudig winnaar Lyon de zege te bezorgen, maar het is de blessure van Miedema die de meeste zorgen baart aan koploper Arsenal, die slechts een nederlaag van vier doelpunten hoefde te vermijden om op de ranglijst te komen.

De topscorer aller tijden in de WSL werd tegen het einde van de eerste helft gedurende enkele minuten verzorgd door medisch personeel voordat ze met haar been volledig vastgebonden werd afgevoerd.

“Ze was erg van streek”, zei Rachel Corsie, die op haar zat te wachten Sky Sports-nieuws, gezegd. “Het ziet er slecht uit.”

Eidevall ‘zeer bezorgd’ over blessure

De 26-jarige Miedema had voor donderdag in zijn laatste vier opeenvolgende wedstrijden gescoord, nadat hij onlangs was teruggekeerd van verlof om “uit te rusten en op te laden”.

Arsenal zit al zonder de Engelse spits Beth Mead nadat de nummer twee van de Ballon d’Or haar voorste kruisband scheurde.

Direct na de wedstrijd zei coach Jonas Eidevall dat hij “niet wist” hoe ernstig de blessure was.

“Ik heb geen updates, maar op dit moment neemt dit veel van mijn gedachten in beslag”, voegde hij eraan toe. “Daar maak ik me grote zorgen over, maar we moesten gefocust blijven op de wedstrijd.

“Na de wedstrijd maken we ons zorgen, maar [at half-time] We zijn superprofessioneel, we laten ons door niets afleiden van wat we doen.”

Teleurstellende avond ondanks kwalificatie

Lyon begon sterk met Delphine Cascarino die de thuisverdediging probeerde op te rekken, maar Arsenal kwam in de 24e minuut dicht bij een hoekschop toen Lotte Wubben-Moy over kopte.

De Gunners drongen laat in de eerste helft opnieuw aan toen de voorzet van Katie McCabe naar de paal te naast ging voor Caitlin Foord.

Spelers van Lyon vieren feest na het eigen doelpunt van Arsenal's Frida Maanum (niet afgebeeld) tijdens de UEFA Women's Champions League Groep C-wedstrijd in het Emirates Stadium
Afbeelding:
De spelers van Lyon vieren feest na het eigen doelpunt van Frida Maanum van Arsenal

Lyon nam de leiding in blessuretijd in de eerste helft toen een diepe vrije trap in het strafschopgebied van Arsenal door Cascarino in het zestienmetergebied werd gekopt en Maanum de bal in het net tikte voor een eigen doelpunt.

Het ging voor rust slechter voor Arsenal toen Miedema ten onder ging met wat leek op een ernstige knieblessure nadat hij onhandig landde bij een poging een losse bal te spelen.

Arsenal-spits Vivianne Miedema huilde toen ze werd gedragen
Afbeelding:
Miedema was in tranen toen ze werd gedragen

De Braziliaanse verdediger Rafaelle Souza verving Miedema in de tweede helft, terwijl de Engelse aanvoerder Leah Williamson de rol op het middenveld overnam.

Arsenal kende een positieve start toen McCabe inbrak in de rechterkant van het strafschopgebied en een laag, hoekig schot afvuurde dat Lyon-doelman Christiane Endler naar haar eerste paal knipte.

Aan de andere kant vuurde Lyon-invaller Eugenie Le Sommer een Cascarino-snede recht op Arsenal-doelman Manuela Zinsberger af.

Het is een knock-out!

Arsenal, winnaars in 2007, staat voor de 15e keer in de kwartfinales van de Champions League.

The Gunners bleven aandringen op een gelijkmaker, maar slaagden er niet in een vastberaden Lyon-verdedigingslinie te openen.

In de slotminuut zag Lina Hurtig haar schot van de lijn afwijken na een hoekschop, waarbij Lyon-doelman Endler een belangrijke redding maakte op zijn eerste paal na een inzet van Stina Blackstenius.

Wat is het volgende?

Arsenal kwalificeert zich als Groep C-winnaar als ze volgende week een nederlaag tegen Zürich vermijden en Juventus Lyon of een gelijkspel. Als Lyon Juventus verslaat, zal Arsenal ook Zürich moeten verslaan om zich als groepswinnaar te kwalificeren.