Thu. May 2nd, 2024

Lionel Messi leidde Argentinië naar een verbluffende WK-overwinning door titelverdediger Frankrijk met 4-2 te verslaan na strafschoppen na een spannend 3-3 gelijkspel in 120 minuten.

In een wedstrijd die de geschiedenis in zal gaan als een van de groten, kwam Frankrijk twee keer terug om de wedstrijd tot strafschoppen te brengen. Hoewel Messi de krantenkoppen haalt, was Kylian Mbappé de eerste speler die een hattrick scoorde in een WK-finale na Sir Geoff Hurst voor Engeland in 1966.

Argentinië domineerde de eerste 80 minuten en leek af te stevenen op hun eerste WK-titel sinds 1986. Messi ontsloeg zijn team vanaf de penaltystip in de 23e minuut nadat Ousmane Dembélé Angel Di Maria zou hebben laten struikelen – hoewel het er glad uitzag beslissing.

Argentijnse spelers vieren hun WK-overwinning met strafschoppen, terwijl Franse spelers neerslachtig zijn
Afbeelding:

Juventus-vleugelspeler Di Maria scoorde het tweede doelpunt van Argentinië na een prima zet – aangevoerd door Alexis Mac Allister uit Brighton – terwijl Frankrijk leek te wankelen door de gevolgen van ziekte in het kamp tijdens de week.

Maar Les Bleus kwam sterk terug voor een gelijkmaker toen ze in de 79e minuut een reddingslijn kregen toen de indrukwekkende Randal Kolo Muani werd vervuild door Nicolas Otamendi. Mbappé scoorde voor de eerste keer van de avond vanaf de penaltystip, voordat hij slechts 90 seconden later een verbluffende seconde toevoegde om de wedstrijd in verlenging te sturen.

Messi dacht dat hij had gewonnen voor zijn team, aangezien zijn rebound in de 108e minuut werd geleverd door doellijntechnologie. Maar met nog een paar minuten te gaan kreeg Frankrijk nog een strafschop nadat Gonzalo Montiel werd bestraft voor een handbal.

Mbappé stapte voor de tweede keer op en versloeg opnieuw Emiliano Martinez om Frankrijk voor de tweede keer terug te sturen naar een gelijkspel en de wedstrijd naar strafschoppen te brengen. De 23-jarige nam het eerste schot van de strafschoppenreeks en scoorde zijn derde van de avond voordat Messi reageerde.

Maar Kinsgley Coman en Aurelien Tchouameni misten hun penalty’s voor Frankrijk, terwijl Argentinië elk van hun resterende drie scoorde, waarbij Montiel de winnende penalty sloeg om het WK 2022 te winnen.

De Franse president Emmanuel Macron en de Argentijnse doelman Emiliano Martinez troosten Kylian Mbappé in de WK-finale
Afbeelding:
De Franse president Emmanuel Macron en de Argentijnse doelman Emiliano Martinez troosten Kylian Mbappé tijdens de WK-finale

Hoe Argentinië als overwinnaar uit de bus kwam in een van de grootsten aller tijden

Frankrijk was bijna 80 minuten van de wedstrijd de tweede beste, maar zal in de 21e minuut de strafschop van Argentinië in twijfel hebben getrokken. Di Maria glipte gemakkelijk langs Dembele en het strafschopgebied in, waarbij de Fransman amper zijn voet schraapte voordat de vleugelspeler van Juventus op de grond viel. Er was geen VAR-beoordeling van de beslissing van de scheidsrechter om de penalty toe te kennen.

Er was weinig twijfel over wie de penalty zou nemen. Het werd vakkundig opgesteld en verzonden door Messi – hij passeerde de bal langs Hugo Lloris – terwijl de blauw-witte shirts die de tribunes domineerden in extase werden gebracht.

Argentinië bleef domineren tegen het trage Frankrijk en het was een speciaal doelpunt om de stand op 2-0 te brengen.Messi begon aan de actie en passte de bal naar Julian Alvarez op het middenveld. Hij zag toen de Mac Allister van Brighton rennen, die voorop ging met veel ruimte, voordat hij vierkant naar Di Maria aan zijn linkerkant ging. De buitenspeler maakte vervolgens geen fout bij het raken van het doel.

Mooie spelmomenten…

• 23 minuten: Messi opent met de eerste strafschop van de wedstrijd nadat Dembélé een overtreding begaat op Di Maria.
  • 36 minuten: Di Maria scoort het tweede doelpunt van Argentinië tijdens de pauze na een geweldige pass van Mac Allister.
  • 41 min: Giroud en Dembele werden vervangen door Thuram en Kolo Muani.
  • 80e minuut: Mbappé scoort het eerste doelpunt van Frankrijk vanaf de penaltystip nadat Otamendi een fout maakt op Kolo Muani.
  • 82e minuut: Mbappé scoort zijn tweede doelpunt en maakt met een verbluffend schot gelijk voor Frankrijk.
  • 90 + 7 minuten: Lloris buigt het afstandsschot van Messi over de lat.
  • 105+1 min: Twee kansen van Martinez geblokt door Upamecano.
  • 108e minuut: Messi ziet Argentinië weer vooraan staan ​​na een doelpunt uit de rebound van Martinez.
  • 117 min: Mbappé ziet Frankrijk opnieuw gelijkspelen na handbal van Montiel.
  • Penalty shootouts: Montiel scoort de winnende penalty in de penalty shoot-out om de wedstrijd voor Argentinië te winnen.

Dat was alles wat Didier Deschamps nodig had om van zijn kant te zien. Giroud en Dembele werden in de 41e minuut verslaafd, vervangen door Marcus Thuram en Kolo Muani, en werden lang voor Argentinië in de tweede helft uitgeschakeld.

Argentinië bleef na rust de beste kansen krijgen, met Alvarez en Mac Allister goed vooraan. Frankrijk registreerde eindelijk hun eerste schot op doel in de 67e minuut, Kolo Muani kopte een hoekschop naast.

Maar het drama moest nog beginnen toen Frankrijk in de 79e minuut een reddingsboei kreeg met een strafschop. Kolo Munai werd vervuild door Otamendi die aan de verkeerde kant van zijn man stond en hem neerhaalde.

De Argentijn Lionel Messi viert de openingstreffer voor zijn nationale team tijdens de finale van de Wereldbeker voetbal tussen Argentinië en Frankrijk in het Lusail-stadion in Lusail, Qatar, zondag 18 december 2022. (AP Photo/Manu Fernandez)
Afbeelding:
De Argentijn Lionel Messi leidde zijn nationale team naar de WK-zege in Qatar

Net als bij de penalty voor Argentinië was er maar één man voor de klus toen Mbappé optrad. Emiliano Martinez – die tot dan toe niet hoefde te redden in de wedstrijd – slaagde erin, maar de strafschop was te krachtig.

In de kwartfinale-echo’s tegen Nederland kwam Argentinië 2-2 seconden later terug om te winnen. Het was een verbluffende finish van Mbappé, die een snelle een-twee maakte met Kolo Muani voordat hij een verbluffende volley instuurde om de comeback van Frankrijk compleet te maken.

Kylian Mbappé loopt langs de WK-trofee na de nederlaag van Frankrijk
Afbeelding:

Messi had in de zevende van acht toegevoegde minuten voor Argentinië kunnen winnen. Hij sloeg een afgebogen volley in het doel, maar een sprong van Lloris duwde de bal over de lat toen de wedstrijd in de verlenging ging.

Argentinië was in blessuretijd het dichtst bij de leiding. Aan het einde van de eerste helft werd het schot van Lautaro Martinez sensationeel geblokt door Dayot Upamecano voordat het schot van Montiel van afstand werd afgebogen. Martinez probeerde kort daarna opnieuw zijn geluk, maar schoot naast.

Rangschikking van spelers in de WK-finale

Argentinië: E. Martinez (8), Molina (6), Romero (8), Otamendi (6), Tagliafico (7), Di Maria (9), De Paul (8), Fernandez (6), Mac Allister (9), Messi (9), Alvarez (7).

Subs: Acuna (6), Montiel (6), Lautaro Martinez (4), Pezzella (6), Dybala (n.v.t.).

Frankrijk: Lloris (7), Koundé (6), Varane (6), Upamecano (6), Hernandez (5), Griezmann (5), Tchouameni (5), Rabiot (6), Dembele (3), Giroud (3), Mbappé (9).

Subs: Kolo Muani (7), Thuram (7), Camavinga (7), Coman (7), Fofana (6), Konate (n.v.t.).

Man van het spel: Kylian Mbappé.

Martinez was er opnieuw bij betrokken toen Messi Argentinië in de tweede helft van de verlenging weer op voorsprong zette. De aanvaller van Inter Milan forceerde een sublieme redding van Lloris, maar Messi lag te wachten op de rebound. Hij schoot in het doel, waarbij Jules Kounde de achterkant van het net wist weg te werken. Er waren een paar nerveuze seconden toen de scheidsrechter zijn technologiehorloge op de doellijn raadpleegde voordat hij scoorde.

Maar in een wedstrijd die voetbaldrama belichaamde, won Frankrijk een tweede strafschop met nog vier minuten extra tijd te spelen. Mbappé schoot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar een opspringende Montiel blokkeerde met uitgestrekte arm. De Franse spits zette de strafschop opnieuw op een lijn en stuurde Martinez weg toen de wedstrijd naar een strafschoppenreeks ging.

De Argentijn Angel Di Maria viert het scoren van het tweede doelpunt van zijn nationale team tijdens de finale van de Wereldbeker voetbal tussen Argentinië en Frankrijk in het Lusail-stadion in Lusail, Qatar, zondag 18 december 2022. (AP Photo/ Natacha Pisarenko)
Afbeelding:
Ángel Di Maria scoorde ook voor Argentinië in de finale tegen Frankrijk

De twee sterren van de show – Mbappé en Messi – scoorden de eerste twee strafschoppen. Maar Martinez ontkende Coman voordat Tchouameni naast schoot. Paulo Dybala en Leandro Parades scoorden die van hen tijdens de rust, voordat ook Kolo Muani scoorde voor Frankrijk.

Montiel stapte op om de vierde en laatste strafschop van Argentinië te nemen om hen hun eerste WK-titel in 36 jaar te zien behalen, waarmee Messi in de voetbalgeschiedenis onsterfelijk werd.

Speler van de wedstrijd – Kylian Mbappé

De Fransman Kylian Mbappé scoort het derde doelpunt van zijn team tijdens de finale van de Wereldbeker voetbal tussen Argentinië en Frankrijk in het Lusail Stadium in Lusail, Qatar, zondag 18 december 2022. (AP Photo/Manu Fernandez)
Afbeelding:
Kylian Mbappé scoorde drie doelpunten voor Frankrijk in de WK-finale van 2022

Het is moeilijk te geloven dat Mbappé pas 23 jaar oud is. Hij speelde in twee WK-finales en zijn hattrick op zondag was zijn eerste treble in een finale in 56 jaar. Mbappé had niet meer kunnen doen om voor zijn land te winnen, maar hij loopt weg met de Gouden Schoen van het toernooi.

Opta-statistieken – Magische Messi

Lionel Messi leidt de festiviteiten nadat Argentinië het WK heeft gewonnen
Afbeelding:

• De Argentijn Lionel Messi werd de eerste speler in de WK-geschiedenis die scoorde in de groepsfase, ronde van 16, kwartfinale, halve finale en finale in één editie van het toernooi.
  • De Argentijn Lionel Messi maakte zijn 26e optreden in een WK-wedstrijd en werd recordhouder voor de meeste gespeelde wedstrijden in het toernooi, waarmee hij Lothar Matthaus (25) overtrof.
  • Lionel Messi heeft 26 goals gescoord in grote internationale toernooien voor Argentinië (13 in het WK, 13 in de Copa America), meer dan enige Zuid-Amerikaanse speler in de geschiedenis in beide competities, en overtreft Ronaldo (25).
  • Met Kylian Mbappé uit Frankrijk en Lionel Messi uit Argentinië was dit de eerste WK-finale waarin beide teams minstens twee keer scoorden. Mbappé zelf was pas de tweede topscorer in de geschiedenis in een WK-finale, na de Engelse Geoff Hurst in 1966.
Lionel Messi scoort het derde doelpunt van Argentinië in de WK-finale tegen Frankrijk
Afbeelding:
Lionel Messi scoorde het derde en tweede doelpunt van Argentinië en zette het team in de verlenging op een 3-2 voorsprong

Wat is het volgende?

Beide EFL en Schotse Premier League wedstrijdschema’s zijn al hervat, terwijl de Eredivisie schema is ingesteld om opnieuw op te starten tweede kerstdag wanneer Brentford gastheer is van Tottenham, begint om 12.30 uur.