Fri. Apr 19th, 2024

Lens Ghanese middenvelder Salis Abdul Samed (L) vecht voor de bal met Paris Saint-Germain Franse striker Kylian Mbappe tijdens de L1 Franse voetbalwedstrijd tussen RC Lens en Paris Saint Germain (PSG) in het Stade Bollaert-Delelis in Lens, Noord-Frankrijk op 1 januari 2023. (Foto door FRANCOIS LO PRESTI/AFP)

Paris Saint-Germain, zonder wereldkampioen Lionel Messi en Neymar, verloor voor het eerst in een competitie sinds 20 maart vorig jaar, toen ze zondag met 3-1 werden verslagen in Lens.

“Lens verdiende het om te winnen”, zei PSG-coach Christophe Galtier.

Lois Openda scoorde er een en assisteerde een ander, terwijl Lens, die dit seizoen slechts één keer verloor in de Ligue 1, het gat op PSG na 17 wedstrijden terugbracht tot vier punten.

“We zijn blij met een achterstand van vier punten”, zegt Lens-manager Franck Haise. “Deze overwinning bewijst dat we iedereen kunnen verslaan in dit kampioenschap.”

De laatste nederlaag van PSG was meer dan negen maanden geleden, toen ze met 3-0 verloren van Monaco in de Ligue 1, hoewel ze daarmee nog steeds 12 punten voorsprong hebben op de top van de tafel.

Zondag in Lens zat PSG zonder Messi en de geschorste Braziliaan Neymar, maar Kylian Mbappé, winnaar van de Gouden Schoen in Qatar, kreeg tijdens de warming-up een warm welkom van Lens-fans.

Galtier zei dat hij hoopte dat Franse fans net zo zouden worden ontvangen als Messi.

“Hij komt bij ons op 3 januari, over 48 uur”, zei Galtier. “Ik hoop dat Leo goed wordt ontvangen. Het won de mooiste trofee omdat het erg goed was. We weten dat hij een geweldige en beslissende speler is, dus we verwachten natuurlijk dat hij goed wordt ontvangen.”

‘Kylian werkte,’ zei Galtier. “Hij toonde een zeer goede instelling.”

“Leo en ‘Ney’ waren er niet, maar dat is geen excuus.”

Lens kwam na vijf minuten op voorsprong toen PSG-doelman Gianluigi Donnarumma een schot van Massadio Haidara blokkeerde dat Przemyslaw Frankowski scoorde.

Hugo Ekitike reageerde drie minuten later en sloeg hard toen Brice Samba naar binnen dook om de bal in de handen van de Lens-doelman te schieten.

Lens nam na 28 minuten het heft in handen. Seko Fofana kreeg balbezit aan de rand van het strafschopgebied, doorstond enkele uitdagingen en bemiddelde een pass tussen de centrale verdedigers van PSG naar Openda. België liep uit en sloeg een schot onder Donnarumma.

Lens drukte vanaf het begin van de tweede helft en kreeg in de 48e minuut balbezit in het midden van de helft van PSG.

De bal bereikte Openda in het gebied, zijn hiel liet de verdediging overrompelen en stelde Alexis Claude Maurice in staat om van dichtbij aan te raken en te scoren.

‘Feestweek’

Het Franse kampioenschap neemt meestal een vakantie, maar met wedstrijden die na het WK worden gespeeld, werd er net na Kerstmis een ronde gespeeld en nog een op zondag en maandag.

Ze hebben de spellen ‘Celebration Week’ genoemd, in het Engels, als een knipoog naar de Engelse traditie van tweede kerstdagspellen, maar veel fans zijn achterdochtig of vijandig.

Onder de protestspandoeken die door fans werden opgehangen in een bijna lege tribune in Nantes, waar de thuisploeg Auxerre met 1-0 versloeg, was er een die klaagde dat de competitie en de omroepen hen “vermoordden”.

In Monaco scoorde Aleksandr Golovin het enige doelpunt van buiten het strafschopgebied, terwijl de thuisploeg genoeg deed om Brest met 1-0 te verslaan en zo de vierde plaats binnen te slepen.

Angers blijft laag na een negende opeenvolgende nederlaag en verloor met 2-1 van een bezoek aan Lorient, die hun eigen puntloze reeks van zes wedstrijden brak.

De sterren van de Marokkaanse WK-thuisploeg Sofiane Boufal en Azzedine Ounahi, die net terug zijn van vakantie en naar verluidt lucratieve transfers beloofd hadden, werden voor de wedstrijd gehuldigd maar waren niet aanwezig.

“Ik was blij om Sofiane en Azzedine te zien”, zei Angers-coach Abdel Bouhazama. “Op dit moment zijn ze hier. Voor de rest laat ik dat over aan de clubdirecties. Ik zorg voor wat er op het veld gebeurt.”