Tue. Apr 23rd, 2024

David Moyes gaf toe dat hij op het punt stond Michail Antonio uit te schakelen voordat zijn finish West Ham een ​​2-1 voorsprong bezorgde op AZ in de heenwedstrijd van de halve finale van de European Conference League.

De Nederlandse ploeg kwam vier minuten voor rust op voorsprong toen Tijjani Reijnders Alphonse Areola versloeg bij zijn eerste paal na een controversiële opbouw, maar na een moeilijke start van de tweede helft bracht Said Benrahma’s penalty de Hammers weer in het spel.

West Ham-spelers vieren feest nadat Michail Antonio het tweede doelpunt van zijn team scoorde tijdens de Conference League halve finale eerste etappe voetbalwedstrijd tussen West Ham en AZ Alkmaar in het London Stadium in Londen, donderdag 11 mei 2023. (AP Photo/Kin Cheung)
Fotograaf:
Antonio’s 14e doelpunt van het seizoen bezegelde de overwinning van Hammers

Daarna kwam er een verandering in het momentum en nam de ploeg van David Moyes voor het eerst de leiding toen Antonio klaar was om te scoren nadat een kopbal van Nayef Aguerd van de lijn werd afgebogen.

Antonio’s 14e doelpunt van het seizoen – het beste resultaat van zijn acht seizoenen in Oost-Londen – was genoeg om West Ham de totale voorsprong te geven in de terugwedstrijd aanstaande donderdag in Nederland.

“Ik stond op het punt hem te ruilen voor Danny Ings”, onthulde Moyes na de wedstrijd. “Ik had het gevoel dat we het tegen het einde gewoon op een andere manier nodig hadden, en als het vijf minuten eerder was geweest, had ik hem knock-out kunnen slaan.”

Hoe West Ham terugkeerde naar controle van zestien

Pyrotechniek, vuurwerk en een ketel van lawaai wachtten de teams in Oost-Londen toen West Ham het veld betrad voor hun tweede Europese halve finale in 12 maanden, terwijl ze probeerden hun eerste Europese finale sinds 1976 te bereiken. een finale en niet te vergeten de kwartfinales.

The Hammers waren bereid om hun landgenoten het balbezit te laten beheersen om op rust te spelen en creëerden daardoor een aantal kansen. Jarrod Bowen kopte een voorzet van Declan Rice binnen, terwijl Benrahma een vingertopredding dwong van voormalig Brighton-doelman Mat Ryan en naast schoot.

Maar een doelverwachting tijdens de rust van 0,71 uit acht schoten illustreerde een gebrek aan instinct in het laatste derde deel.

Fotograaf:
West Ham was woedend dat de wedstrijd door mocht in de aanloop naar het eerste doelpunt van AZ Alkmaar

Uit het niets kwam AZ op voorsprong – en in zeer controversiële omstandigheden. Sam Beukema leek Lucas Paquetá een duw te geven toen het paar sprong voor een luchtbal, maar scheidsrechter Halil Umut Meler liet het spel doorgaan, waarbij de bal naar het veld werd gewerkt naar Reijnders, die binnentikte en Areola versloeg.

Het momentum van West Ham leek te zijn verdampt toen de tweede helft begon en de frustratie op de tribunes groeide met elke slechte laatste bal of goedkope comeback. AZ hield de loting onder controle en deed het ook goed.

Dus de Hammers kregen een welkome reddingslijn. Ryan sprong naar binnen om een ​​voorzet te maken, maar die werd voorbij Bowen geslagen, die een harde hand in het gezicht kreeg en een penalty verdiende voor zijn problemen. Benrahma stapte op en paste de ideale combinatie van kracht en positionering toe waardoor de Australiër pech had.

Fotograaf:
Said Benrahma’s penalty maakte West Ham gelijk in London Stadium

AZ was niet in staat om het momentum dat West Ham snel opwekte na de gelijkmaker teniet te doen, en met nog 14 minuten te gaan kwamen ze op achterstand toen de kopbal van Aguerd van de lijn werd afgebogen door Rice’s voorzet vanaf links. Antonio had geen tweede uitnodiging nodig om alle drie de yards te finishen.

Benrahma kreeg in de laatste 10 minuten nog twee kansen om de voorsprong van zijn team uit te breiden. AZ had geen reactie en toen was de helft van de klus geklaard.

‘West Ham favoriet na comeback-overwinning’

Voormalig West Ham-spits Matt Jarvis op Sky Sports News:

“Twee-tegen-één is altijd een moeilijke score, maar West Ham is nu favoriet op weg naar de terugwedstrijd van volgende week. Het wordt nu een andere tactische strijd voor AZ. Na het nemen van de leiding in het London Stadium zijn ze wat teruggevallen, maar zullen nu uit de blokken moeten breken en aanvallen.

Fotograaf:
Antonio’s winnende doelpunt was zijn 14e doelpunt van het seizoen – zijn beste comeback voor West Ham

“Dat is waar West Ham van houdt. Ze zitten graag wat dieper en gaan in de tegenaanval, wat ze veel deden in de eerste helft van de heenwedstrijd. Het wordt een interessante tactische strijd in Alkmaar, maar als je West Ham bent, neem je graag de leiding in de terugwedstrijd.

“Ik heb dit seizoen veel van West Ham gezien en het was meestal niet goed om naar te kijken. Toen ze de afgelopen weken een resultaat nodig hadden, kregen ze het. Dit is het hele seizoen al zo. Wanneer er wanhoop is voor een uitkomst, vinden ze die. Maar nu beginnen ze wat shows samen te stellen. Spelers beginnen terug te keren naar waar ze vorig seizoen waren.

“Het was een geweldig resultaat tegen Man Utd in het weekend en de overwinning was enorm tegen AZ Alkmaar. Ze pieken op het juiste moment.”

Moyes: Deze club heeft veel veerkracht

West Ham-manager David Moyes:

Ik ben ervan overtuigd dat we hier een grote veerkracht hebben. Ik denk dat we het hebben voor de club, ik denk dat we het hebben voor het team en we zullen het nodig hebben. Dat hebben we nodig in de wedstrijden die we in de Premier League hebben. Maar we zijn dicht bij een ruime overwinning tegen Manchester United en we wonnen met 2-1 in de heenwedstrijd van de halve finale. Je zou moeten zeggen dat het oké is.

“Als het een bekerwedstrijd is, maakt het niet uit hoe je het doet, het is de taak om het te doen. We zijn nog niet klaar, verre van dat. We hebben volgende week een grote klus te klaren.

“Ik denk dat het gelijkspel heel evenwichtig is. Er zat weinig in het spel. Als het andersom was, als we met één doelpunt verschil zouden verliezen, zou ik hier niet zeggen dat we uit de buurt zijn, ik zou niet denken dat AZ dat ook zou zeggen.

“Ik denk niet dat we veel kansen hebben gemist, ondanks een tegendoelpunt, maar waarschijnlijk speelden we in de hogere delen van het veld dat we niet goed genoeg speelden om ons de kans te geven verder naar voren te komen. .”

Analyse: Comeback, het verhaal van het seizoen van West Ham

Dan Long van Sky Sports in het London Stadium:

“West Ham’s 1-0 overwinning op Manchester United in hun laatste wedstrijd heeft een grote bijdrage geleverd aan het veiligstellen van hun Premier League-clubstatus voor nog een seizoen. Met nog negen punten te spelen staan ​​ze zeven voor op de onderste drie. Er is minder dan één procent kans op een comeback in het kampioenschap, zeggen de kanstabellen.

“De meeste clubs in hun competitiesituatie zouden blij zijn met het einde van zo’n campagne, maar vreemd genoeg hebben de Hammers nog steeds de kans om van dit seizoen een van de meest memorabele in hun geschiedenis te maken. Ze zijn immers halverwege hun eerste Europese finale in 47 jaar.

“Het was echter niet direct. Toen de opener binnenkwam, was het controversieel en volledig tegen de stroom in van het spel. Het was slechts een van de beslissingen van scheidsrechter Halil Umut Meler die het thuispubliek woedend maakte. Hij speelde volgens “gevangenisregels”, zei Joe Cole op BT Sport.

“Het was adembenemend voor de Hammers en ze leken niet in staat om te reageren aan het begin van de tweede helft. Maar toen Said Benrahma’s strafschop het net raakte – waardoor het bijna omsloeg in het proces – leek niets minder dan een overwinning van West Ham uitgesloten.

“Misschien symboliseert het de manier waarop hun seizoen tot nu toe is begonnen. Ze hebben hun deel van moeilijke tijden doorstaan, maar keer op keer hebben ze gereageerd zoals nodig was, door hun hoofd boven water te houden. Het enige verschil is dat deze keer de trofee – niet de overleving van de Premier League – op het spel staat.”

Wat is het volgende?

West Ham keert terug naar binnenlandse actie op zondag 14 mei wanneer ze het om 14.00 uur opnemen tegen Brentford in het Gtech Community Stadium. Vier dagen later reizen de Hammers af naar Nederland voor de terugwedstrijd van deze halve finale van de Europa Conference League.

Hamers blijven genieten van Europese concurrentie – Opta-statistieken

• West Ham heeft dit seizoen elk van hun vier wedstrijden in de Europese competitie gewonnen door het eerste doelpunt te incasseren en FCSB (september), Silkeborg IF (september) en KAA Gent (april) te verslaan op dezelfde manier waarop ze AZ Alkmaar versloegen.
  • Met inbegrip van de kwalificatie heeft West Ham dit seizoen 12 wedstrijden in de Europa Conference League gewonnen (13 wedstrijden gespeeld), vergeleken met 10 overwinningen in de Premier League (35 wedstrijden gespeeld).
  • Michail Antonio scoorde dit seizoen zes doelpunten in zeven wedstrijden in de Europa Conference League voor West Ham; de enige speler die dit seizoen meer goals in de competitie scoorde dan hij, is Fiorentina’s Arthur Cabral, die al 12 wedstrijden heeft gespeeld.