Sat. Apr 20th, 2024

Dortmund Bundesliga

Voetbal – Bundesliga – FC Augsburg v Borussia Dortmund – WWK Arena, Augsburg, Duitsland – 21 mei 2023 Sebastien Haller van Borussia Dortmund in actie met Niklas Dorsch van FC Augsburg REUTERS/Leonhard Simon

AUGSBURG, Duitsland Aanvaller Sebastien Haller scoorde tweemaal toen Borussia Dortmund zondag Augsburg met 3-0 versloeg en zo de leiding nam in de Bundesliga-titelrace die volgende week de seizoensfinale ingaat.

De Ivoorkust-international Haller, die een groot deel van de campagne miste nadat hij tijdens de voorbereiding op het seizoen afgelopen juli de diagnose zaadbalkanker kreeg, opende de score in de 58e minuut.

Hij scoorde zes minuten voor tijd zijn negende doelpunt van het seizoen en bezegelde daarmee de overwinning. Julian Brandt maakte de overwinning compleet met een doelpunt in blessuretijd.

De club uit het Ruhrgebied, wiens laatste titelzege in 2012 onder toenmalig coach Jürgen Klopp kwam, staat op 70 punten, twee voorsprong op Bayern, winnaars van de laatste 10 landstitels.

De Beieren leden zaterdag een schokkende 3-1 thuisnederlaag tegen RB Leipzig.

“We hebben geleden en we hebben veel moeten zweten, niet alleen dit seizoen”, zei Dortmund-coach Edin Terzic. “Nu is het tijd om samen met onze fans de laatste stap te zetten in ons stadion in onze stad en eindelijk de competitietrofee terug te brengen naar Dortmund.”

“Dit was niet het seizoen van gemiste kansen, maar het seizoen van tegenslagen”, aldus Terzic. “Nu is het tijd om de laatste stap te zetten.”

Dortmund ontvangt in de laatste ronde het als negende geplaatste Mainz 05, terwijl Bayern op bezoek gaat bij Keulen, dat op de 10e plaats staat.

“Dit jaar zijn we dichterbij dan we in lange tijd zijn geweest”, zei Terzic. “We gaan nog zes keer slapen, gas geven en hopelijk de Bundesliga-trofee in handen krijgen.”

In een eenzijdige eerste helft had Dortmund 16 schoten op doel tegen die van Augsburg en raakte ook de paal via Niklas Suele, maar slaagde er niet in te scoren, zelfs toen de gastheren nog maar 10 man over hadden na het ontslag van Felix Uduokhai in de 38e minuut.

Ook Emre Can raakte na de hervatting de paal, maar zij braken uiteindelijk door via Haller toen die de paal raakte.

Augsburg reageerde direct met een kans op eigen doelpunt. Dortmund-doelman Gregor Kobel stopte goed het schot van Irvin Cardona vanaf 10 meter afstand.

Haller kalmeerde de zenuwen van Dortmund met een tik en Brandt rondde de overwinning in blessuretijd af.

“Als iemand me zes maanden geleden had verteld dat ik vandaag in deze situatie zou zitten, had ik ze niet geloofd”, zei Haller, die een operatie en chemotherapie onderging voordat hij in 2023 weer in actie kwam.

“We hebben veel geïnvesteerd en nu hebben we de kans om iets groots te bereiken. Er is geen magie. Het gaat om beleggen. Dus kom.”