Fri. Mar 29th, 2024

Scott McTominay scoorde twee doelpunten toen Schotland op beroemde wijze Spanje versloeg om de controle over hun Euro 2024-kwalificatiecampagne over te nemen.

De middenvelder van Manchester United, die zaterdag tweemaal scoorde in de 3-0 zege op Cyprus, opende in de zevende minuut de score in Hampden Park.

Stuart Armstrong, Ryan Christie en Lyndon Dykes kwamen allemaal dicht bij een doelpunt toen Spanje moeite had om indruk te maken tegen het sterk verbeterde team van Steve Clarke.

McTominay tikte vlak na rust een van richting veranderd voorzet van Kieran Tierney binnen en verzekerde Schotland van de eerste overwinning op de Spanjaarden sinds 1984.

De ploeg van Steve Clarke voert Groep A aan met twee overwinningen in de eerste twee wedstrijden.

Ongelooflijk Schotland verbijstert Spanje

Scott Tominay en Andy Robertson uit Schotland vieren feest nadat ze de 1-0 hebben gemaakt
Fotograaf:

Schotland startte drie spelers die indruk maakten toen ze van de bank kwamen in de overwinning van zaterdag tegen Cyprus tijdens hun bezoek aan Spanje.

McTominay werd teruggeroepen om Ryan Jack te vervangen, Ryan Christie verving Stuart Armstrong, terwijl Lyndon Dykes startte in de plaats van de geblesseerde Che Adams.

Spanje heeft acht wijzigingen aangebracht na hun 3-0 overwinning op Noorwegen, waarbij voormalig Stoke en Newcastle-spits Joselu voor het eerst startte na zijn debuut op zaterdag.

GLASGOW, SCHOTLAND - MAART 28: Scotsman Scott McTominay viert feest door 1-0 te gaan tijdens een UEFA Euro 2024 gelijkspel tussen Schotland en Spanje in Hampden Park op 28 maart 2023 in Glasgow, Schotland.  (Foto door Ross MacDonald/SNS Group)
Fotograaf:
De Schot Scott McTominay scoorde een beroemde dubbel boven Spanje

Schotland kende een goede start en McTominay ging verder waar hij gebleven was toen hij de score opende na een tackle van Andy Robertson in de zevende minuut.

Hampden barstte los.

Spanje zocht naar een onmiddellijke reactie en Dani Ceballos speelde een pass naar Mikel Oyarzabal, maar hij kreeg de bal niet onder controle en ging naast.

De gastheren waren centimeters verwijderd van een seconde in de 15e minuut, John McGinn vond Stuart Armstrong aan de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot ging naast de paal.

Doelman Angus Gunn, in zijn tweede start voor Schotland, hield stand toen Spanje opnieuw probeerde het spel op gelijke hoogte te brengen door een kopbal van Joselou te pareren voordat de spits van Espanyol vervolgens opnieuw op de lat schoot.

Pedro Porro viel op het veld na een botsing met Andy Robertson
Fotograaf:

Porro viel op de grond nadat Robertsons schouder hem raakte toen de verdediger van Liverpool zijn eerste gele kaart van de wedstrijd oppakte terwijl boegeroep en ‘vals spelen’ door het National Stadium weergalmden.

Rodri kopte net na de hoekschop binnen en Gunn schoof Porro’s schot naast toen Spanje steeds meer invloed op het spel begon te krijgen.

Schotland reageerde en McTominay speelde een pass naar Christie in het strafschopgebied, maar David Garcia brak door om het gevaar weg te nemen voordat Kepa in actie werd geroepen om de bal van McGinn over de lat te slaan.

Toen de rust naderde, kreeg Dykes de perfecte kans om de voorsprong van Schotland te verdubbelen. Hij versloeg Garcia en schoot de bal over het hoofd van Kepa, maar die ging over de lat.

Scott McTominay viert de 2-0 met Kieran Tierney
Fotograaf:

Schotland vond kort na de herstart hun tweede plaats, waarbij McTominay opnieuw een dubbel claimde.

Kieran Tierney schoot langs de flank en zijn bal viel op de middenvelder van Manchester United, die langs Kepa schoot.

Het Tartan-leger was in dromenland.

beoordelingen van spelers

Schotland: Gunn (7), Tierney (8), Hanley (7), Porteous (7), Robertson (8), McTominay (9), McGregor (7), Hickey (7), McGinn (8), Christie (6), Dijken (6)

Subs: McLean (6), Cooper (6), Patterson (6), Ferguson (6), Shankland (nvt)

Spanje: Kepa (4), Porro (4), Garcia (5), Martinez (5), Gaya (5), Rodri (5), Merino (4), Ceballos (4), Oyarzabal (4), Joselu (4), Speld (4)

Subs: Carvajal (4), Williams (6), Aspas (5), Iglesias (5), Gavi (nvt)

Man van het spel: Scott McTominay

Spanje probeerde opnieuw te reageren, maar Ryan Porteous was resoluut in de verdediging toen Pino in de 59e minuut probeerde te schieten, terwijl Iago Aspas kort daarna over schoot.

Nu Spanje de wijzigingen al had aangebracht, keerde Steve Clarke in de 75e minuut terug naar de bank, met Kenny McLean en Liam Cooper in de plaats van Ryan Christie en Kieran Tierney, die een klop kregen.

Nathan Patterson en Lewis Ferguson vervingen toen Aaron Hickey en John McGinn terwijl Schotland er comfortabel uit bleef zien tegen het 10e gerangschikte team ter wereld met Lawrence Shankland die vervolgens Lyndon Dykes verving.

Naarmate de tijd verstreek, galmde de Flower of Scotland door het National Stadium.

De perfecte start van de kwalificatie voor Euro 2024 en wederom durft een land te dromen.

Wat is het volgende?

Schotland de volgende Euro 2024-kwalificatiewedstrijden zijn in juni.

Ze zijn ver weg Noorwegen op 17 juni voor een wedstrijd tegen Georgië in Hampden Park op 20 juni.