Fri. Apr 19th, 2024

Jimmy Butler Miami Heat NBA

Jimmy Butler #22 van de Miami Heat houdt de bal vast tijdens de eerste helft van de NBA-wedstrijd tegen de Phoenix Suns in het Footprint Center op 6 januari 2023 in Phoenix, Arizona. The Heat versloeg de Suns 104-96. Christian Petersen/Getty Images/AFP

Jimmy Butler scoorde een game-high 35 punten toen de Miami Heat een NBA-record vestigde door alle 40 vrije worpen te maken in een 112-111 overwinning op het bezoekende Oklahoma City Thunder op dinsdagavond.

Miami, dat de tweede helft afsloot met slechts acht beschikbare spelers, voegde ook 22 punten toe van Max Strus en 19 van Victor Oladipo.

Butler, de enige vaste speler in de line-up van Miami, maakte alle 23 vrije worpen, waardoor Dominique Wilkins gelijk kreeg voor de op een na meest zuivere schoten in de geschiedenis van de NBA.

Oklahoma City leidde met 111-109 met nog 21 seconden te gaan toen Kenrich Williams twee vrije worpen miste. Aaron Wiggins greep een aanvallende rebound, maar Oladipo stal de bal en Butler maakte een driepuntsactie op een lay-up met nog 12,2 seconden te gaan.

Dit bezorgde Miami een voorsprong van 112-111 en Shai Gilgeous-Alexander miste een 3-pointer op het laatste balbezit van de wedstrijd tegen Oklahoma City.

Gilgeous-Alexander scoorde 26 punten om de Thunder te leiden, en Josh Giddey produceerde een triple-double met 18 punten, 15 rebounds en 10 assists.

The Thunder heeft zes wedstrijden op rij verloren sinds Atlanta op 5 december werd verslagen.

The Heat zijn zonder Bam Adebayo (pols), Tyler Herro (voet), Kyle Lowry (knie), Caleb Martin (quadriceps), Duncan Robinson (vinger), Omer Yurtseven (enkel) en Nikola Jovic (rug).

Bovendien werd Heat center Dewayne Dedmon uit het veld gestuurd met 9:15 over in het tweede kwartaal. Hij kreeg een verhitte discussie met zijn coaches en gooide iets op de baan, waardoor hij van het veld werd gestuurd.

Gezien de shortlist maakte Heat undraft-rookie Orlando Robinson zijn eerste NBA-start en scoorde vier punten.

Miami leidde met 31-26 na een eerste kwart met slechts twee punten van Gilgeous-Alexander. Miami verhoogde hun voorsprong naar 63-56 tijdens de rust, maar Gilgeous-Alexander scoorde 15 in het tweede kwartaal en leidde de Thunder met 17 tijdens de rust.

Oklahoma City nam voor het eerst de leiding, 78-77, op een driepunter van Isaiah Joe met 5:24 over in het derde kwartaal. Maar de Heat eindigde als derde, met een voorsprong van 89-88.

Het vierde kwart kenmerkte een balbezit van zes punten door de Heat – Oladipo’s twee vrije worpen na een steel- en free-way-fout, vervolgens een driepunter van Gabe Vincent en een vrije worp na een fout van Tre Mann.