Thu. Apr 25th, 2024

Marokko staat voor het eerst in de geschiedenis in de kwartfinales van het WK nadat Spanje drie strafschoppen miste in een dramatische shootout na een gelijkspel van 120 minuten.

De tekortkomingen van Spanje in de aanval werden onthuld – beperkt tot slechts één schot op doel tijdens de wedstrijd, de minste in een WK-wedstrijd – toen ze uiteindelijk werden uitgeschakeld.

Marokko kreeg de beste kans van de eerste helft toen West Ham-verdediger Nayef Aguerd een kopbal binnenkopte. In de verlenging, na een rustige tweede helft, werd de Marokkaanse invaller Walid Cheddira een-op-een geweigerd door Unai Simon voordat de Spanjaard Pablo Sarabia in de laatste minuut de paal raakte met een volley.

Omdat de twee partijen niet in staat waren om weg te komen, raakte Sarabia opnieuw de paal met de eerste strafschop van Spanje, voordat Carlos Soler en Sergio Busquets werden gered door Bono, waardoor Achraf Hakimi de winnende penalty in het midden scoorde om Marokko te sturen.

Mooie spelmomenten…

• 25 min: De buitenspelvlag gaat omhoog nadat Marokko-doelman Bono Gavi op de paal duwt en Torres ontkent op de doellijn
  • 26 min: Asensio verslaat Marokko’s buitenspel maar schiet in het zijnet
  • 43 min: Boufal zet voor vanaf links en Aguerd kopt ongemarkeerd met de beste kans van de eerste helft
  • 114 min: Marokkaanse invaller Cheddira ontkend door Unai Simon
  • 120+3 min: Sarabia raakt de paal met een volley in de laatste kans van de wedstrijd

Wat betekent het resultaat?

Marokko staat nu Portugal of Zwitserland, die vanavond om 19.00 uur spelen, in de kwartfinales op zaterdag 10 december om 15.00 uur.

Spelersbeoordelingen:

Marokko: Bono (8), Hakimi (8), Aguerd (7), Saiss (8), Mazraoui (7), Ounahi (7), Amrabat (8), Amallah (6), Ziyech (7), En-Nesyri (6 ) ), Boufal (7).

Subs: Ezzalzouli (6), Cheddira (6), Sabiri (7), Allah (6), Yamiq (6), Banoune (n.v.t.).

Spanje: Simon (7), Llorente (5), Rodri (7), Laporte (7), Jordi Alba (5), Gavi (5), Busquets (5), Gonzalez (6), Torres (5), Asensio (5) , iep (5).

Subs: Morata (5), Soler (5), Williams (6), Fati (6), Bucket (6), Sarabia (n.v.t.)

Man van het spel: Sofia Amrabat

Hoe Marokko Spanje verraste

De Marokkaanse doelman Yassine Bounou wordt van het veld gecommandeerd door zijn teamgenoten
Afbeelding:

De ploeg van Luis Enrique had 77 procent balbezit en maakte 926 accurate passes, maar was niet in staat om het resistente Marokko te verslaan. Spanje vocht de hele tijd terug met een schot van Gavi dat door Bono op de paal werd geduwd voordat de follow-up van Ferran Torres op zes meter werd geblokkeerd, maar de buitenspelvlag werd toch gehesen. Marco Asensio had zijn beste opening van de eerste periode, hij sloeg een bal achter de Marokkaanse verdediging en volleyde die in het zijnet.

Teamnieuws:

• Marokko koos ervoor om het middenveld te versterken en haalde Selim Amallah in de plaats van spits Abdelhamid Sabiri.
  • Marcos Llorente werd geselecteerd voor Dani Carvajal om de geblesseerde Cesar Azpilicueta te vervangen bij de rechtsback van Spanje.

Marokko had Hakimi al een vrije trap zien nemen niet lang voordat Simon bij de tweede poging het afstandsschot van Noussair Mazraoui ving. De gouden kans kwam echter toen voormalig Southampton-spits Sofiane Boufal voorzette voor Aguerd, die de bal gratis binnenkopte.

De tweede helft werd frustrerender voor Spanje, met Sofyan Amrabat, in het hart van het Marokkaanse middenveld, die er fantastisch uitzag, samen met dominante prestaties van centrale verdedigers Aguerd en Romain Saiss.

Walid Cheddira wordt in de verlenging afgekeurd door de verdedigers van Spanje
Afbeelding:

Cheddira won ze bijna in extra tijd, geweigerd door Simon’s rechterbeen, maar ze profiteerden van hun geluk toen Sarabia de paal raakte met het laatste schot.

Ze hebben niet genoeg voorin, ze zijn niet wreed en klinisch genoeg.

Gary Neville van Sky Sports op ITV

Hij raakte even later opnieuw de paal en kaatste zijn strafschop van de rechterpaal af nadat Abdelhamid Sabiri Marokko op voorsprong had gezet. Hakim Ziyech verdubbelde de voorsprong en Bono bracht hen op de rand van de overwinning en redde De Soler.

Marokkaanse doelman Yassine Bounou redt de strafschop van Carlos Soler
Afbeelding:
Marokkaanse doelman Bono redt de strafschop van Carlos Soler

Maar Badr Benoun werd tegengehouden door Simon om Spanje te behouden, hoewel Bono opnieuw sloeg en aanvoerder Busquets onmiddellijk ontkende voordat Hakimi moedig won met een Panenka.

Enrique: Dit is niet het juiste moment om over mijn toekomst te praten

Gebruik de Chrome-browser voor een meer toegankelijke videospeler

Luis Enrique sprak met de pers na de nederlaag van Spanje tegen Marokko op het WK en zei dat hij onzeker was over zijn toekomst.

Luis Enrique zei over zijn toekomst als manager van Spanje: “Ik ken de beslissing niet. Dit is niet het juiste moment om over mijn toekomst te praten, dit is niet relevant, het is niet belangrijk. Mijn contract loopt af, maar zoals je weet ben ik erg blij met het nationale team en met de federatie. Ik moet nadenken over wat het beter is voor mij en het nationale team.”

In de strafschoppenserie zei Enrique: “Het is mijn verantwoordelijkheid. Ik koos de top drie strafschopnemers, en dan konden ze zelf beslissen. Maar de top drie was mijn beslissing, en ik zou hetzelfde opnieuw hebben gedaan. Het enige wat ik wou dat ik had kunnen doen was het nemen van Bono eruit en daar een andere keeper neergezet.”

Over de nederlaag tegen Marokko vertelde Enrique aan TVE: “We domineerden de wedstrijd volledig, het is jammer dat het zo was.

“Het is het moeilijkste om te spelen tegen een ploeg als Marokko, die hard werkt.

“De penalty’s hebben ons gekost, maar ik ben heel trots op het team en alle spelers. Het spijt me heel erg voor het resultaat, maar ik feliciteer Marokko.”

‘We hebben een van de beste keepers ter wereld’

Walid Regragui prees zijn spelers voor hun prestatie in het verslaan van Spanje op strafschoppen om door te gaan naar de kwartfinales van het WK.

Marokko coach Walid Regragui zei: “Ze wisten dat ze ons zouden laten rennen, daar hadden we het voor de wedstrijd over. We waren geduldig, we wilden proberen de wedstrijd te winnen voordat er penalty’s werden genomen, maar we wisten dat als het tot penalty’s zou leiden, we een van de beste keepers ter wereld en hij had een goede kans om te winnen.

“We hadden kansen, maar normaal gesproken hielden ze, net als Spaanse teams, het balbezit heel goed. Daar hebben we voor gevochten en we hebben veel geblesseerde spelers – we hebben geblesseerde spelers gehad sinds het begin van het toernooi – en daarom is het nog meer van een geweldige verovering.

“Als je me aan het begin van het toernooi had verteld dat we tegen al deze topteams zouden spelen zonder een wedstrijd te verliezen en zonder een doelpunt te incasseren, dan had ik ter plekke getekend. Ik heb een enorme groep spelers, ik volg ze.” de instructies tot op de letter en wist ik niet waar we nu heen gaan.”

Opta stats: Spanje struikelt opnieuw over strafschoppen

Meer dan een jaar geleden zeiden we op veel nationale kampen tegen spelers: ‘Je hebt huiswerk voor het WK. Je moet minimaal 1.000 strafschoppen nemen met de club’. Je kunt ze niet alleen trainen als ze bij de nationale ploeg zijn’.

Spanje-coach Luis Enrique pre-match op strafschoppen

• Marokko is het vierde Afrikaanse team dat de kwartfinales van een WK bereikt, na Kameroen in 1990, Senegal in 2002 en Ghana in 2010.
  • Marokko werd het eerste Afrikaanse land dat een WK-penalty shootout won, dit was pas het tweede land dat werd betwist door een Afrikaans team (voorheen Ghana 2-4 Uruguay in 2010).
  • Spanje werd het eerste land in de WK-geschiedenis dat vier strafschoppen miste, terwijl het na Zwitserland tegen Oekraïne in 2006 pas het tweede team werd dat niet scoorde.
  • Spanje registreerde slechts één schot op doel in de 120 minuten van deze wedstrijd; sinds 1966 (wanneer gegevens beschikbaar zijn) hebben ze nooit minder gehad in een enkele WK-wedstrijd.