Sat. Apr 20th, 2024

Dogged Barcelona heeft Real Madrid gedwarsboomd om donderdag een 1-0 overwinning op hun rivalen veilig te stellen in de heenwedstrijd van hun halve finale van de Copa del Rey in het Santiago Bernabéu.

De bezoekers verdedigden uitstekend nadat Real Madrid-verdediger Eder Militão een eigen doelpunt scoorde in de eerste helft, waarmee hij het verlies van hoofdrolspelers Robert Lewandowski, Pedri en Ousmane Dembele, die de wedstrijd door blessures misten, wist te overwinnen.

Het was een broodnodige overwinning voor Barça nadat hij onder druk in de Spaanse hoofdstad aankwam, nadat hij door Manchester United uit de Europa League was uitgeschakeld en vervolgens verloor van het nederige Almeria, waarmee hij een zegereeks van zeven wedstrijden in LaLiga brak.

“We hadden graag meer balbezit gehad, het spel wat meer onder controle willen houden, maar we hebben hard gevochten en op hoog niveau gestreden. Zij hadden de bal, maar creëerden niet veel kansen. We kregen het voordeel voor de terugwedstrijd en dat is heel belangrijk”, zei Barcelona-aanvoerder Sergio Busquets TVE.

Real Madrid begon beter en domineerde de eerste 15 minuten, maar Barcelona begon terug te komen door de controle over het middenveld over te nemen en hun verdedigende spelplan werkte briljant.

Barça-verdediger Ronald Araújo deed geweldig werk als rechtsback om de dreiging van de gevaarlijke Vinicius Jr. en Karim Benzema bleef alleen vooraan achter.

Eder Militao van Real Madrid schiet de bal tijdens de wedstrijd van Bernabéu in zijn eigen net
Afbeelding:

Real Madrid was gefrustreerd en de gemoederen laaiden op voordat de gastheren de cruciale fout maakten die Barça opleverde wat ze uiteindelijk wonnen.

Real Madrid-middenvelder Eduardo Camavinga speelde een terugspeelbal naar Ferran Torres, die snel reageerde door de bal langs Franck Kessie te schuiven.

Het schot van dichtbij werd gered door Thibault Courtois, maar de rebound belandde via Militão in het net.

De assistent-scheidsrechter signaleerde buitenspel, maar uit de herhaling van de VAR bleek dat Kessie gedeeltelijk in het spel was en het doelpunt bleef staan.

De spelers van Barcelona vieren feest na de kwalificatie
Afbeelding:

Barcelona zette Real Madrid in de tweede helft op een nog moeilijkere plek, en hoewel de gastheren het balbezit domineerden, dreigden ze zelden een gelijkmaker.

De ploeg van Carlo Ancelotti slaagde er niet in om ook maar één schot op doel te maken, ondanks dat ze bijna 70% balbezit hadden in de tweede helft, en Barça had hun voorsprong in de 71e minuut moeten uitbreiden toen Kessie’s schot dat Courtois versloeg, werd geblokkeerd door teamgenoot Ansu Fati.

Invaller Rodrygo kreeg de beste kans van Real Madrid met een lange afstandspoging die net naast de paal ging.

De teams ontmoeten elkaar opnieuw in Barcelona op 5 april, waarbij de winnaar in de finale tegenover Athletic Bilbao of Osasuna staat.