Fri. Mar 29th, 2024

Blackburn schakelde Leicester uit de FA Cup en won de vijfde ronde met 2-1 bij King Power om voor het eerst sinds 2015 de kwartfinales te bereiken.

Tyrhys Dolan en Sammie Szmodics profiteerden van een slechte verdediging om de winnaars van 2021 te verslaan, ondanks het feit dat Kelechi Iheanacho een doelpunt scoorde.

Brendan Rodgers vierde zondag vier jaar de leiding over het King Power Stadium en dit verlies markeerde zijn 200ste wedstrijd.

Niemand kan de vooruitgang in hun eerste twee jaar betwisten, die culmineerden in de eerste FA Cup-triomf in de geschiedenis van de club, maar vooral dit seizoen was hard werken.

Twee overwinningen uit hun laatste negen Premier League-wedstrijden hebben hun momentum buiten de degradatiezone al lang tot stilstand gebracht, maar het bereiken van de kwartfinales van de FA Cup zou een natuurlijke boost hebben gegeven in de aanloop naar de laatste strijd langs de lijn.

In plaats daarvan is het verlies tegen Blackburn, inconsistent in een middelmatige competitie, een nieuwe nagel aan de doodskist van een seizoen dat de Foxes liever zouden vergeten.

Niet dat Rovers onwaardige winnaars waren. Ze gebruikten elke fout – en dat waren er veel – om de gastheren te straffen en bleven kalm toen Leicester een late aanval lanceerde en Daniel Amartey de paal raakte.

Zes wijzigingen, waaronder het debuut van Ricardo Pereira sinds mei 2022 na zijn herstel van een gescheurde achillespees, hebben aanvankelijk de vroege kwaliteit van de Foxes nog steeds niet verzwakt en ze hadden na acht minuten door moeten gaan.

2021 FA Cup-winnaar Leicester gestraft voor slechte verdedigende fouten
Afbeelding:

Dennis Praet was onbaatzuchtig toen hij ruimte bood aan de rand van het gebied en Tete oprichtte, wat werd geweigerd door Aynsley Pears. De rebound viel echter goed in de smaak bij Praet, die het beter had moeten doen dan recht op Pears af te schieten.

De doelman van Rovers verzette zich tegen een schuin schot van Jamie Vardy, maar om niet te worden ingehaald, creëerden de bezoekers enkele gevaarlijke openingen.

Ze werden aangemoedigd door het verlies van Leicester en de mislukkingen van de Foxes in de verdediging motiveerden hen alleen maar verder.

Ten eerste gaf de slip van Luke Thomas Dolan een kans voordat Daniel Iversen alert moest zijn om Szmodics te ontwijken nadat de Foxes de bal hadden verloren, hoewel de aanvaller slecht afwerkte.

Blackburn was in het spel gegroeid toen de dreiging van de Foxes was afgenomen en de lukrake aard van de verdediging van de gastheren een ernstige reden tot bezorgdheid was.

Zelfs een routinematige lange bal zorgde voor problemen, want een misplaatste kopbal van Wout Faes en een misser van Amartey zorgden ervoor dat Szmodics langs een ongemarkeerde Dolan kon krullen.

De spits was slechts acht meter verwijderd van Iversen om te verslaan, maar de doelman smoorde zijn lage schot.

Het was echter slechts een kort uitstel toen Dolan in de 33e minuut eindelijk een andere fout afstrafte.

Amartey’s poging om uit te spelen was onverstandig en onverstandig, aangezien zijn pass werd afgebroken door de spits, die richting doel schoot en Iversen versloeg aan de rand van het strafschopgebied.

Als Leicester voor rust onzorgvuldig was, werd hun verdediging direct daarna belabberd en kwamen ze zeven minuten verder op achterstand in de tweede helft.

Blackburn viert feest na het scoren tegen Leicester in het King Power Stadium
Afbeelding:

Alleen de slordige finish van Ryan Hedges verhinderde dat Rovers hun voorsprong verdubbelde toen Boubakary Soumare werd beroofd op de rand van hun eigen strafschopgebied, maar zoals eerder sloeg Leicester geen acht op de waarschuwing.

Minuten later zag de sterke tackle van Sam Gallagher op Thomas de spits vanaf de middenlijn galopperen om Szmodics aan de rand van het strafschopgebied te vinden.

Hij had nog genoeg te doen, maar hij kwam langs Amartey en Pereira en zijn soepele schot rolde soepel in de hoek.

Een andere redding van Iversen voorkwam dat Szmodics er kort daarna 3-0 van maakte toen Leicester instortte.

Rovers waren zelfverzekerder, vastberadener, maar uit het niets scoorden de Foxes met nog 23 minuten te gaan.

Harvey Barnes vond voor het eerst ruimte en trok zich terug voor Iheanacho om zijn nu gebruikelijke FA Cup-goal van dichtbij te scoren.

Pears ontkende ook de spits toen de tijd wegtikte en de kopbal van Amartey in blessuretijd op de paal raakte.