Sat. Apr 20th, 2024

Erling Haaland scoorde tweemaal bij zijn terugkeer naar Leeds om de snelste speler te worden die 20 Premier League-doelpunten bereikte toen Manchester City naar de tweede plaats klom en het gat op koploper Arsenal verkleinde tot vijf punten met een dominante overwinning van 3 x 1 op Elland Estrada.

De Noor werd in 2000 in Leeds geboren toen zijn vader, Alfe-Inge, voor de Whites speelde en als vanzelfsprekend maakte hij zes minuten in de tweede helft contact met de vierkante pass van Jack Grealish voordat hij er nog een toevoegde van dezelfde marker in de 64e minuut.

De topscorer van de Premier League maakte sinds zijn komst naar Borussia Dortmund in de zomer de 20 doelpunten in slechts 14 wedstrijden. Dat is zeven wedstrijden sneller dan voormalig recordhouder Kevin Phillips, die er 21 nodig had.

Haaland – die er opgewekt uitzag na het missen van het WK – zou ook zijn vierde hattrick van het seizoen hebben gescoord, maar een late stop van Illan Meslier, en zei later Amazon Prime: “Ik had er vijf moeten scoren!”

Deze assists van Grealish waren zijn eerste van het seizoen en kwamen nadat zijn eigen finish in de finale derde in beeld was na een reeks gemiste kansen in de eerste helft. Maar Rodri’s eerste doelpunt (45+1) vlak voor rust beloonde de suprematie van Manchester City en toen Haaland tweemaal scoorde in 13 minuten, zou er maar één resultaat zijn.

Leeds-baas Jesse Marsch had Haaland eerder in zijn carrière gecoacht bij RB Salzburg, maar kon, zoals zoveel Premier League-managers dit seizoen, geen manier vinden om de productieve spits op afstand te houden. Dat zijn nu in totaal 26 doelpunten voor Haaland in alle competities in de kleuren van City.

Leeds had vorig seizoen in totaal met 11-0 verloren van Man City tijdens hun Premier League-botsingen en er leek nog een zware nederlaag op het spel te staan ​​voordat Pascal Struijk er een terugtrok met nog 16 minuten te gaan. Ook zij waren dicht bij een seconde toen het schot van Joe Gelhardt naast dribbelde. Maar Haaland of Man City viel niet te ontkennen.

Hun Premier League-titelverdediging krijgt een boost in de aanloop naar een reeks belangrijke wedstrijden, aangezien Leeds 15e blijft, slechts twee punten boven de degradatiezone met een wedstrijd in de hand voor Wolves op de derde plaats.

beoordelingen van spelers

Leiden: Meslier (7), Kristensen (6), Cooper (5), Struijk (6), Koch (5), Forshaw (6), Roca (6), Gnonto (6), Aaronson (6), Greenwood (6), Rodrigo (5)

Wissels: Klich (6), Ayling (6), Llorente (6), Gelhardt (6), Gyabi (n.v.t.)

Stad van de mens: Ederson (7), Lewis (7), Akanji (7), Stones (7), Ake (7), Gündogan (7), Rodri (8), De Bruyne (8), Haaland (8), Mahrez (7) , Grieks (7)

Subs: Cancelo (6), Foden (6), Palmer (n.v.t.)

Speler van de wedstrijd: Erling Haaland (Man City)

Hoe Haaland geschiedenis schreef in Leeds

Leeds kreeg in de eerste minuut een waarschuwing van Haaland toen de spits Meslier dwong te redden in de schuine hoekschop. De gastheren doorstonden de openingsstorm, die ook Kevin De Bruyne naast zag trappen.

Maar toen Meslier Haaland net na het halfuur voor de tweede keer een-op-een afwees, voerde City de druk op en had het moeten doorgaan op een van de drie goede kansen die op Grealish vielen, alleen voor de Engelse man. vuur wanneer het goed in de doos is geplaatst.

teamnieuws

• Leeds bracht twee wijzigingen aan in de selectie die ze voor de WK-pauze verloren van Tottenham, met Crysencio Summerville op de bank en Tyler Adams geschorst. Komen Sam Greenwood en Adam Forshaw binnen.
  • Man City heeft sinds hun overwinning op de Carabao Cup op Liverpool drie wijzigingen aangebracht, waarbij Ederson, John Stones en Jack Grealish Stefan Ortega, Aymeric Laporte en Cole Palmer vervangen.

City kreeg eindelijk hun doelpunt achter de rust, met Rodri briljant van De Bruyne’s pass naar Riyad Mahrez voordat hij sneller reageerde om het schot van zijn teamgenoot terug te kaatsen. Het was zijn eerste Premier League-goal van het seizoen en met name City’s eerste in een open uitwedstrijd in vijf wedstrijden. Ze zouden er nog een paar hebben tot het laatste fluitsignaal.

Afbeelding:
Rodri maakte laat in de rust het belangrijke eerste doelpunt

De bezoekers hadden 74% balbezit in de eerste helft, waardoor Leeds beperkt bleef tot slechts één schot van Wilfried Gnonto. De 16 doelpunten van City zorgden dit seizoen voor het grootste verschil tussen twee teams in alle Premier League-wedstrijden.

Ze lieten deze dominantie net na de herstart tellen om de wedstrijd weg te nemen van Leeds, waarbij Grealish een slechte pass van Liam Cooper gebruikte, bedoeld voor Robin Koch, om te onderscheppen, naar voren te rennen en de bal te rollen voor Haaland om te verdubbelen in een eenvoudige finish.

Het duo kwam al snel weer bij elkaar, waarbij Haaland snel reageerde en een Grealish-cut scoorde na meer goed werk van Rodri en De Bruyne.

Afbeelding:
Erling Haaland scoorde dit seizoen 20 Premier League-doelpunten in 14 optredens – een record

De kopbal van Struijk uit een hoekschop en de bijna-misser van Gelhardt zorgden ervoor dat de thuisfans bleven juichen tot het laatste fluitsignaal, maar de krantenkoppen waren van een speler die in zijn geboorteplaats is geboren.

Nu Chelsea, Man Utd en Tottenham voor eind januari toetreden tot de Premier League, is het een kritiek moment voor City, maar met Haaland in deze vorm lijken ze meer dan klaar voor de post-WK-run die zijn titelverdediging zou kunnen beslissen.

Haaland: Ik had er vijf moeten scoren! Ik heb meer honger dan ooit…

Erling Haaland, spits van Manchester City zei Amazon Prime: “Ik zei tegen mijn teamgenoten dat ik er vijf had kunnen scoren en dat is de waarheid. Overwinning is het belangrijkste. Arsenal staat bovenaan en we moeten ze opsporen.”

“Ik zat thuis op de bank een beetje boos dat ik niet op het WK speelde. Ik was commentator in mijn eigen huis over het WK, maar niemand luisterde naar me.

“Ik laadde mijn batterijen weer op en zag andere mensen scoren en wedstrijden winnen op het WK, zowel gemotiveerd als kwaad. Ik heb meer honger dan ooit.”

Spelspeler – Erling Haaland

Er zijn geen prijzen om te raden wie de prijs voor deze prijs mee naar huis neemt. Haaland brak absoluut het vorige record van 20 doelpunten in een Premier League-seizoen, zeven wedstrijden sneller dan Sunderland-ster Kevin Phillips.

Haalands optreden tegen Leeds demonstreerde zijn vaardige loopvermogen, zijn snelheid en lichamelijkheid om verdedigers af te weren, en zijn instinctieve afronding. Pas toen hij een-op-een tijd had, werd hij geweigerd door Meslier.

Manchester City heeft de meeste spelers van alle Premier League-clubs opgesteld op het WK, maar nu hun Noorse aanvaller rustte en herstelde na zes weken rust, lijkt Haaland klaar om zijn team naar een nieuwe Premier League-titel te leiden.

Pep: Grealish kan geen negatieve mindset hebben

Pep Guardiola, manager van Manchester City zei Amazon Prime: “De klus is geklaard. De tweede helft was nog moeilijker dan de eerste! We waren uitzonderlijk in de eerste helft, maar we lieten kansen liggen… maar we gaven geen enkele kans weg tegen een team dat problemen heeft veroorzaakt voor Liverpool en Chelsea.

“Het is een groot compliment voor de jongens na het WK. De twee optredens sinds de return tegen Liverpool [in the Carabao Cup] en vandaag waren geweldig.”

Over Erling Haaland grapte Guardiola: “Ik baal zo van de kansen die hij heeft gemist! Het is onmogelijk om het record van Alan Shearer te verbeteren! Uitstekende man met een zeer hoge arbeidsethos. Het is een enorme bedreiging voor de oppositie om hem daar te hebben.”

Op het display van Jack Grealish zei Guardiola: “Hij gaf twee assists, maar hij moet natuurlijk wel doelpunten maken. De kansen zijn er en het is een kwestie van mentaliteit. We zagen op training dat hij het vermogen heeft om de bal in het net te schieten. Hij is geen spits, maar hij heeft het vermogen om dat te doen, hij kan geen enkele negativiteit in zijn hoofd hebben.

Marsch roept op tot hard werken en geduld om degradatiestrijd te voorkomen

Leeds-coach Jesse Marsch zei Amazon Prime: “Ik probeer me te concentreren op ons vermogen om in het moment te blijven en elke wedstrijd op ons best te zijn. En ik heb het gevoel dat als we dat doen, we een goed team kunnen hebben. We hebben nog werk te doen. gezonde jongens omdat we denken dat sommige van deze jongens ons echt kunnen helpen, maar ik wil gewoon mijn hoofd naar beneden houden en me concentreren op het van week tot week beter worden.

“We weten dat we genoeg kwaliteit in ons team hebben om niet in een degradatiestrijd terecht te komen, maar er is een mentaliteit voor nodig om een ​​harde werker te zijn en daar elke dag voor te gaan en te doen wat we kunnen.”

Opta-statistieken – Meer oriëntatiepunten van Man City

• Ederson won 150 van zijn 197 Premier League-wedstrijden en werd de eerste speler die 150 overwinningen behaalde uit minder dan 200 wedstrijden in de geschiedenis van de competitie.
  • Op de leeftijd van 18 jaar en 37 dagen werd Rico Lewis de jongste Engelsman die aan een Premier League-wedstrijd voor Manchester City begon sinds Micah Richards in mei 2006 tegen Blackburn (17 jaar, 317 dagen).
  • Erling Haaland scoorde 26 doelpunten in 20 wedstrijden onder Pep Guardiola; dit is de snelste speler die 25 doelpunten heeft gemaakt onder Guardiola in topclubs.