Thu. Apr 25th, 2024

Celtic bereikte de halve finale van de Scottish Cup nadat het doelpunt van Aaron Mooy de weg vrijmaakte voor een 3-0 overwinning op Hearts in Tynecastle.

Mooy scoorde in de tweede minuut en Celtic keek nooit meer achterom, waardoor hun hoop op de treble levend bleef tegen een Hearts-team dat zelden dreigde.

Kyogo Furuhashi scoorde vlak voor rust zijn 26e doelpunt van het seizoen en Cameron Carter-Vickers kopte een late derde binnen.

Holders Rangers is de enige andere Premiership-club die nog in de race is, in ieder geval tot de kwartfinale van zondag met Raith Rovers.

Kyogo Furuhashi viert zijn 26e doelpunt van het seizoen
Afbeelding:

Hearts zat nog steeds zonder Lawrence Shankland en Robert Snodgrass, maar bracht Michael Smith, Stephen Kingsley en Barrie McKay terug na hun 3-1 nederlaag op Celtic Park op woensdag.

Sead Haksabanovic startte voor de bezoekers in de plaats van de geblesseerde Daizen Maeda na zijn spectaculaire midweekse aanval, terwijl Alistair Johnston, Greg Taylor en Reo Hatate terugkeerden.

Cameron Carter Vickers viert feest na het scoren van Celtic's derde doelpunt
Afbeelding:
Cameron Carter-Vickers viert feest na het scoren van Celtic’s derde doelpunt

Celtic nam vanaf het begin de controle over en Hatate had een schot goed gered door Zander Clark voordat Mooy zelfs een linksbenig openingsschot sloeg. Jota opende de score nadat hij zich op rechts had losgemaakt toen Kye Rowles er niet in slaagde een voorwaartse pass af te snijden.

De bezoekers hadden de controle totdat Hearts halverwege de helft eindelijk tot leven kwam nadat Callum McGregor’s overtreding op Jorge Grant de thuisploeg in staat stelde de bal in het strafschopgebied te leggen. Hill bevrijdde Grant en Toby Sibbick draaide zich om
en schot, maar Joe Hart kwam goed neer om te stoppen en krabde de losse bal terug toen Hill naar binnen gleed voor de rebound.

De thuisploeg kon de druk niet volhouden en Clark redde van Hatate na een briljante one-touch-actie waarbij Mooy en Furuhashi betrokken waren.

Carter-Vickers miste een kopbal uit een vrije trap voordat Celtic laat in de helft de voorsprong verdubbelde.

Harten gingen traag weg toen Johnston de bal terugkreeg van Mooy na zijn inworp en de lage voorzet van de Canadese rechtsback werd op briljante wijze verbonden met de eerste paal door Furuhashi.

Yuki Kobayashi verving Carl Starfelt tijdens de rust en er waren weinig serieuze tests voor Celtic’s nieuwe centrale verdediging.

Jota kreeg een grote kans toen Furuhashi de bal van Johnston naar voren hielp, maar Clark redde hem goed.

Celtic hield de controle en Hill blokkeerde het schot van Hatate voordat Carter-Vickers in de 80e minuut onbetwist naar huis kopte na de vrije trap van invaller Matt O’Riley.
​​​​​

Wat is het volgende?

Maandagavond vindt de loting van de halve finale van de Schotse beker plaats.

Keltisch terugkeer naar de Schotse Premiership-actie op 18 maart thuis Hiberniaans. harten vertrekken dezelfde dag nog naar Aberdeen. Beide wedstrijden beginnen om 15.00 uur.