Fri. Apr 19th, 2024

Olivier Giroud werd de topscorer aller tijden van Frankrijk toen hij de score opende, en Kylian Mbappé scoorde een brace in de tweede helft om de WK-houders een 3-1 overwinning op Polen te bezorgen en hen door te sturen naar de kwartfinales.

Giroud scoorde zijn 52e doelpunt voor Frankrijk, waarmee hij het record van Thierry Henry overtrof met een prima finish in de eerste helft (44), waarmee hij Les Bleus aan een ronde van 16 overwinning in Doha hielp en een kwartfinale opzette tegen Engeland of Senegal.

De 36-jarige, die Henry’s totaal van 51 doelpunten evenaarde toen hij twee doelpunten scoorde in hun eerste Groep D-overwinning op Australië, brak het record in zijn 117e optreden voor Frankrijk.

GRAFISCH

beoordelingen van spelers

Frankrijk: Lloris (6); Kounde (7), Varane (7), Upamecano (6), Theo Hernandez (7); Tchouameni (6), Rabiot (7), Dembele (7), Griezmann (7), Mbappé (9); Giroud (8).

Subs: Fofana (6), Coman (6), Thuram (6), Disasi (nvt).

Polen: Szczesny (7); Contant geld (6), Kiwior (5), Glik (5), Bereszynski (5); Kaminski (6), S. Szymanski (6), Krychowiak (6), Zielinski (6), Frankowski (6); Lewandowski (7).

Subs: Milik (6), Bielik (6), Zalewski (6).

Man van het spel: Kylian Mbappé.

Mbappé verdubbelde vervolgens de voorsprong van Frankrijk in de 74e minuut voordat hij een uitstekende tweede scoorde in blessuretijd en er vijf Qatar goals van maakte – twee meer dan welke andere speler in het toernooi dan ook.

Robert Lewandowski scoorde een opnieuw gespeelde penalty in de 99e minuut om een ​​late troost voor Polen toe te voegen, waardoor Hugo Lloris een record gelijk aan 142e optreden voor Frankrijk werd ontzegd.

Kylian Mbappé viert feest na zijn tweede doelpunt tegen Polen
Afbeelding:
Mbappé heeft in zijn carrière op 23-jarige leeftijd negen WK-goals gescoord

Hoe Frankrijk de kwartfinales bereikte

Mooie spelmomenten…

• 29 min: Giroud mist een grote kans op de balk
  • 38 min: Polen heeft een schot op de finish afgekeurd door Varane
  • 44 min: Giroud opent de score met een recorddoelpunt voor Frankrijk
  • 74 min: Mbappé maakt er 2-0 van met krachtig schot
  • 90+1 min: Mbappé scoort een verbluffende tweede uit de bovenhoek
  • 90+7 min: Polen krijgt penalty voor Upamecano’s handbal
  • 90 + 8 min: Lewandowski-penalty gered maar Lloris buiten de lijn
  • 90+9 min: Lewandowski scoort nog een strafschop

Frankrijk domineerde de eerste etappe in het Al Thumama-stadion en Giroud had hen een voorsprong van 29 minuten moeten geven toen hij naast de lat ging na de voorzet van Ousmane Dembele.

Polen, dat voor het eerst sinds 1986 in de knock-outfase zat, kwam dicht bij het openen van de score toen Lloris Piotr Zielinski afwees voordat de rebound van Jakub Kaminski werd afgebogen door Raphael Varane.

Hugo Lloris ontkent Piotr Zielinski
Afbeelding:
Hugo Lloris redt van Piotr Zielinski om te voorkomen dat Polen de score opent

Frankrijk nam de leiding in de 44e minuut toen Mbappé langs Giroud gleed, die binnentikte voordat hij met een linkervoet voorbij Wojciech Szczesny eindigde voor zijn derde doelpunt van het toernooi, waarmee hij de topscorer van Frankrijk werd.

Mbappé gaf Frankrijk halverwege de tweede helft ademruimte toen hij Szczesny passeerde om de 2-0 te maken voordat hij een sublieme derde uit de bovenhoek toevoegde om te voorkomen dat Polen sinds 1982 de kwartfinales van het WK bereikte.

Kylian Mbappé scoort het tweede doelpunt van Frankrijk tegen Polen
Afbeelding:
Mbappé scoorde tweemaal in de overwinning op Polen

Het waren de vierde en vijfde goals van de 23-jarige in Qatar toen Mbappé de eerste speler werd die negen WK-goals scoorde voordat hij 24 werd, nadat hij maar liefst de 35-jarige Argentijn Lionel Messi had gescoord.

Door een handbal van de Franse verdediger Dayot Upamecano kon Lewandowski zijn tweede WK-doelpunt scoren vanaf de penaltystip met de laatste trap van de wedstrijd.

De eerste penalty van de aanvaller van Barcelona werd gered door Lloris, maar de Franse aanvoerder stond niet met zijn voeten op de lijn toen Lewandowski scoorde bij de tweede poging.

Mbappé: Het winnen van het WK is het enige dat telt voor mij

De Franse aanvaller Mbappé zei: “Het enige doel voor mij is het WK winnen. Het enige waar ik van droom, is dat.

“Ik ben hier gekomen om dit WK te winnen. Ik ben hier niet gekomen om de Ballon d’Or of de Gouden Schoen te winnen. Als ik win, zal ik natuurlijk blij zijn, maar dat is niet waarom ik hier ben. Ik’ Ik ben hier om te winnen en ik ben hier om het Franse nationale team te helpen.”

Mbappé legde ook uit waarom hij de media niet voor zondag toesprak en zei: “Ik moest me concentreren op het toernooi en mijn voetbal”, eraan toevoegend dat hij had aangeboden een boete van de Franse voetbalbond te betalen voor zijn stilzwijgen.

“Als ik me ergens op wil concentreren, zo werk ik. En daarom wilde ik niet eerder met je komen praten.

“Ik heb me het hele seizoen op dit toernooi voorbereid, fysiek en mentaal. Ik wilde klaar zijn voor dit toernooi en dat ben ik ook.”

Deschamps: Giroud is geweldig

Frankrijk-coach Didier Deschamps: “Giroud is een ongelooflijke speler, dat zeggen er nu velen.

“Hij kreeg veel kritiek, maar Olivier heeft de mentaliteit om te vechten.

“Als hij niet beslissend is, is hij zo nuttig voor het team, maar zoals elke spits geeft hij de voorkeur aan een collectieve overwinning, maar winnen met dit record aan doelpunten is niets.”

Michniewicz: Er is geen recept om Mbappé te stoppen

Kylian Mbappé viert feest na het scoren van het tweede doelpunt van Frankrijk tegen Polen
Afbeelding:
Mbappé bereikte een topsnelheid van 35 km / u (22 mph) terwijl hij de verdediging van Polen kwelde

De Poolse coach Czeslaw Michniewicz zei over Mbappé: “Er is geen recept [to stop him]🇧🇷 Niemand kent het recept, geen coach kent het recept om Mbappé te stoppen in de vorm waarin hij verkeert.

“Hij heeft ons vandaag pijn gedaan, maar ik duim voor hem, want hij is een echte ster.

“Ik heb het over (Lionel) Messi, (Cristiano) Ronaldo, Lewandowski. Als iemand het gaat overnemen, denk ik dat Mbappé de beste speler (voor) vele jaren zal zijn.”

Michniewicz werd op zijn beurt uitgeschakeld in de achtste finales: “Na 36 jaar uit de groepsfase komen was ons hoofddoel. Het is ons gelukt, maar in de volgende ronde staan ​​we tegenover de wereldkampioenen.”

“Het spijt ons zeer, vandaag zijn we verdrietig en teleurgesteld. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen we ons perspectief veranderen. Na weken en maanden kunnen we met trots zeggen dat we hebben bereikt wat Polen in 36 jaar niet heeft bereikt.”

Opta-statistieken: Frankrijk handhaaft indrukwekkend record in ronde van 16

• Frankrijk heeft vooruitgang geboekt in alle zes de WK-rondes van 16 wedstrijden, inclusief elk van de laatste drie opeenvolgende edities (2014, 2018 en 2022).
  • Polen verloor voor het eerst sinds 2002 opeenvolgende WK-wedstrijden met meerdere doelpunten (0-2 tegen Zuid-Korea en 0-4 tegen Portugal).
  • Frankrijk heeft slechts één van zijn zeven WK-knock-outwedstrijden onder Didier Deschamps verloren (inclusief finales), en dat verlies kwam in 2014 voor de uiteindelijke winnaar Duitsland (0-1 in de kwartfinales). Sinds die nederlaag hebben ze elk van hun laatste vijf WK-knock-outwedstrijden gewonnen.
  • De Fransman Olivier Giroud (36j 65l) werd de oudste speler die scoorde in een knock-outfase van een WK (exclusief eigen doelpunten) sinds Roger Milla in 1990 tegen Colombia (38j 34l).