Site icon aguaspatagonicas

Fernando Alonso scoort zijn 100e F1-podium na omkering van strafschoppen

Formule 1 F1 – Grand Prix van Saoedi-Arabië – Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saoedi-Arabië – 19 maart 2023 Fernando Alonso van Aston Martin drinkt champagne op het podium nadat hij als derde eindigde in de Grand Prix van Saoedi-Arabië voordat hij een tijdstraf van 10 seconden kreeg die laat hem vierde in de eindscore van REUTERS/Rula Rouhana

Fernando Alonso heeft het 100ste podium uit zijn Formule 1-carrière heroverd en zijn tweede in twee races voor Aston Martin, na een ommekeer door officials uren na het einde van de Grand Prix van Saoedi-Arabië op zondag.

De 41-jarige tweevoudig wereldkampioen, die een renaissance beleefde met zijn sterk verbeterde team, eindigde als derde in Jeddah, maar werd na de race gedegradeerd naar de vierde plaats door een straf van 10 seconden.

De Spanjaard kreeg aanvankelijk een straf van vijf seconden voor een fout op de startgrid en een andere voor het niet correct serveren – de achterste krik maakte contact met de auto voordat de vijf seconden om waren.

Die tweede straf werd teruggedraaid toen zijn team het recht op beoordeling won na het indienen van nieuw bewijsmateriaal om hun zaak te ondersteunen.

“Uiteindelijk ben ik blij met het resultaat van vanavond en ons tweede podium. We hebben laten zien dat we het tweede snelste team kunnen zijn en we hadden de hele race een goed tempo”, aldus Alonso in een teamverklaring.

Het nieuwe bewijs omvatte notulen van de laatste vergadering van de sportadviescommissie en video van “zeven verschillende gevallen waarin auto’s door de krik werden aangeraakt terwijl ze een vergelijkbare straf uitzaten … zonder bestraft te worden”.

Stewards zeiden dat het bewijs een vermeende afspraak tussen de teams en de FIA ​​in twijfel trok dat “het aanraken van de auto op welke manier dan ook, ook met een krik, zou neerkomen op ‘werken’ aan de auto”.

Alonso, die vóór degradatie op het podium had gevierd, had kritiek geuit op de FIA ​​vanwege de vertraging bij het opleggen van de tweede penalty meer dan 30 ronden na zijn pitstop.

“Ik denk dat het vandaag meer een slechte show is voor de FIA ​​dan een teleurstelling voor onszelf”, zei hij destijds.

“Je kunt geen straf toepassen 35 ronden na de pitstop. Ze hadden genoeg tijd om daadwerkelijk te informeren over de boete. Als ik dat wist, zou ik misschien 11 seconden openen voor de auto erachter. Vandaag hebben we geen goede show gegeven, denk ik, voor onze fans.

“Ze vertelden me slechts vijf seconden in de eerste stint en ik opende er zeven of acht. Toen, in de tweede, was er geen informatie, zelfs niet onderzocht.

De omkering betekende dat Mercedes-coureur George Russell zakte naar de vierde plaats nadat hij op de persconferentie na de race was verschenen als de derde plaats.

“De penalty voor Fernando was zwaar. Ze verdienen het om vandaag op het podium te eindigen, maar ik neem een ​​extra trofee”, zei hij eerder.