Sat. Apr 20th, 2024

Sergio Perez Grand Prix van Saoedi-Arabië

De Mexicaanse Red Bull Racing-coureur Sergio Perez viert feest na het winnen van de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië op het Jeddah Corniche Circuit in Jeddah op 19 maart 2023. (Foto door Luca Bruno / POOL / AFP)

Sergio Perez won zondag de Grand Prix van Saoedi-Arabië vanaf pole position in een Red Bull één-twee, waarbij Max Verstappen aan de top van het kampioenschap bleef na van de 15e naar de tweede plaats te hebben geracet met de snelste ronde.

Tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Verstappen pakte het bonuspunt van Perez met een explosie in de laatste ronde op het verlichte Corniche Street-circuit in Jeddah, waardoor hij een punt voorsprong had op de Mexicaan.

Het resultaat was Red Bull’s tweede een-twee finish in evenveel races dit seizoen, maar een omkering van hun debuut op 5 maart in Bahrein.

Perez startte vorig jaar ook op pole voordat hij vierde werd na een ongelukkige safety car, maar deze keer wist hij ondanks een andere ingreep zijn positie vast te houden.

“Die safety car probeerde ons opnieuw de overwinning af te pakken in Jeddah, maar deze keer niet”, zei hij.

“Ik vocht vorig jaar voor de overwinning, dus ik heb hem eindelijk”, voegde de Mexicaan toe, die nu vijf overwinningen op zijn naam heeft staan ​​en 5,355 seconden foutloos finishte, ondanks dat de safety car zijn vroege voorsprong afsneed.

Verstappen heeft nu 44 punten, Perez 43 en Aston Martin’s Fernando Alonso 30.

Red Bull heeft 87 punten in het constructeursklassement, met Aston Martin en Mercedes op 38 punten.

Alonso werd derde bij de zwart-wit geblokte vlag op een 100e carrièrepodium voor de 41-jarige tweevoudig wereldkampioen, maar de Spanjaard kreeg een straf van 10 seconden na de podiumviering en zakte naar de vierde plaats.

Hij werd uren nadat de race was geëindigd hersteld na een beoordeling door de stewards van het nieuwe bewijsmateriaal dat door het team was gepresenteerd.

“Uiteindelijk ben ik blij met het resultaat van vanavond en ons tweede podium. We hebben laten zien dat we het tweede snelste team kunnen zijn en we hadden de hele race een goed tempo”, aldus Alonso in een teamverklaring.

Door de omkering ging George Russell van Mercedes van de vierde plaats naar het podium en terug naar de vierde plaats.

Zijn zevenvoudig wereldkampioen teamgenoot Lewis Hamilton eindigde als vijfde en Ferrari’s Carlos Sainz als zesde.

Charles Leclerc van Ferrari werd zevende, met het Alpine-duo Esteban Ocon en Pierre Gasly als achtste en negende en Kevin Magnussen pakte het laatste punt voor Haas.

grote ontsnapping

Alonso maakte een geweldige ontsnapping om Perez in de eerste bocht in te halen en voor het eerst sinds 2012 een race te leiden toen hij bij Ferrari was, maar de vreugde was van korte duur toen de stewards een verkeerde startpositie onderzochten.

Uit herhalingen op televisie bleek dat de Spanjaard te ver naar links op de eerste rij stond en een straf van vijf seconden kreeg.

Hij accepteerde dat het zijn fout was en nam de penalty in ronde 19 nadat de safety car, ingezet door de Canadese teamgenoot Lance Stroll die op de baan stopte, werd ingezet.

De stewards onderzochten vervolgens of Alonso de straf van vijf seconden correct had uitgezeten en legden na de race een straf van tien seconden op voordat ze accepteerden dat het een grijs gebied was en een U-bocht maakten.

Het kostte Perez vier ronden om het roer over te nemen terwijl de Mexicaan geen weerstand bood toen hij aan de leiding kwam, maar hij kon niet ontspannen.

Verstappen, die tijdens de kwalificatie een defecte aandrijfas kreeg, klom na vijf ronden op naar de 11e plaats en passeerde in ronde 12 Hamilton voor de achtste plaats.

Toen de safety car-periode eindigde in ronde 20, duwde Verstappen Russell naar de derde plaats en nam drie ronden later de positie in.

Verstappen werd tweede, 5,6 seconden achter Perez op de halve fond, maar het gat met de Red Bulls bleef constant in een race op zich.

Er was een moment van zorg op de pitmuur toen Verstappen met nog zo’n 13 ronden te gaan een “vreemd geluid op hoge snelheid” meldde.

“Ik heb het gevoel dat de aandrijfas een beetje ruw is”, zei hij tegen zijn race-engineer.

“Het ging helemaal”, legde hij later uit. “Ik werd tweede en had een groot gat achter, dus we besloten om er een punt achter te zetten en genoegen te nemen met de tweede plaats, wat een goede comeback was.”

McLaren heeft weer een moeilijk weekend achter de rug en moet nog scoren.

De Australische rookie Oscar Piastri maakte een pitstop voor een nieuwe voorvleugel na contact in de eerste ronde met Alpine de Gasly en Lando Norris volgde kort daarna met schade. Piastri eindigde als 15e en Norris als 17e.