Sat. Apr 20th, 2024

Barcelona Robert Lewandowski LaLiga

Barcelona’s Poolse spits Robert Lewandowski (rechts) viert het tweede doelpunt van zijn team met de Spaanse spits Ferran Torres van Barcelona tijdens de Spaanse competitiewedstrijd tussen FC Barcelona en Cadiz CF in het stadion Camp Nou in Barcelona op 19 februari 2023. (Foto door Pau BARRENA/ AFP)

Doelpunten van Robert Lewandowski en Sergi Roberto hielpen Barcelona om Cádiz met 2-0 te verslaan en hun voorsprong van acht punten aan de top van La Liga op zondag te herstellen.

Elders hielp het geweldige doelpunt van Antoine Griezmann Atletico Madrid om Athletic Bilbao met 1-0 te verslaan en zo de vierde plaats te veroveren.

Houders Real Madrid’s overwinning op Osasuna op zaterdag bracht hen dichter bij Barça’s Xavi Hernandez, die donderdag op Old Trafford naar de terugwedstrijd van hun Europa League-play-off tegen Manchester United had gekeken.

Een geïnspireerde Ferran Torres hielp Sergi Roberto echter de score te openen en Lewandowski voegde de tweede toe om Cádiz, 17e, twee punten boven de degradatiezone te verlaten.

De bezoekers kregen twee doelpunten van Roger Marti afgekeurd en lieten Barcelona ongemakkelijk achter in Camp Nou, maar hun overwinning leek zelden twijfelachtig.

Xavi begon met Sergi Roberto op het middenveld, ter vervanging van Pedri, die afgelopen donderdag een dijbeenblessure opliep in het 2-2 gelijkspel met Manchester United in de Europa League.

De coach verdedigde de Catalaan hartstochtelijk na de wedstrijd en zei dat hij een speler was die vaak als zondebok werd gebruikt.

“Ik heb de meest oneerlijke kritiek (die op hem gericht was) in mijn leven gehoord”, zei Xavi tegen verslaggevers.

“Hij is een speler van eigen bodem, met een spectaculaire instelling, hij probeert altijd het team te helpen, hij is onbaatzuchtig.”

Het was echter de komst van Torres die in de eerste helft het verschil maakte voor Barcelona.

De buitenspeler heeft dit seizoen zwaar geworsteld, maar nu Ousmane Dembele geblesseerd is en Raphinha rust heeft om United te ontmoeten, greep hij zijn kans met beide handen aan.

Torres was hyperactief, dribbelde in hoog tempo langs verdedigers en legde de verdediging van Cadiz in de knoop.

In een van die bewegingen naar rechts zette hij in de 43e minuut voor op Lewandowski en hoewel het schot van de Poolse spits werd gered, was Sergi Roberto klaar voor de rebound.

Drie minuten later verdubbelde Barcelona de voorsprong toen Lewandowski de bal oppakte aan de rand van het strafschopgebied van Cádiz en een laag schot in de benedenhoek loste.

“Ik werk om mijn voetbal te laten zien, het is waar dat ik niet veel minuten had en niet zo belangrijk was in het team”, vertelde Torres aan Movistar.

“Elke keer dat de coach me zijn vertrouwen geeft, ga ik naar buiten om hem te laten zien wat ik in huis heb.”

Sommige fans van Barcelona scandeerden de naam van Torres als reactie op zijn energieke optreden en moedigden de spits aan na zijn moeilijke periode.

“Ik ben er trots op dat ze mijn naam scanderen”, voegde hij eraan toe. “Er is nog werk aan de winkel, het moeilijke is om zo door te gaan.”

Barcelona haalde in de tweede helft de voet van het gaspedaal, hoewel Lewandowski de paal raakte.

Topscorer in La Liga met 15 doelpunten, Lewandowski is niet op zijn best sinds het WK, maar daar lijkt hij langzaam weer op terug te komen.

Marc-Andre ter Stegen hield opnieuw de nul, want Barcelona kreeg slechts zeven doelpunten tegen in 22 La Liga-optredens.

In Europa is het een ander verhaal geweest, waar Xavi hoopt dat zijn ploeg sterker kan zijn in de verdediging tegen Man United dan in de heenwedstrijd.

klassieke overhemden

Atlético’s overwinning op Athletic hielp het gat op nummer drie Real Sociedad te verkleinen tot twee punten, nadat de Baskische ploeg zaterdag op gelijke hoogte kwam.

Athletic speelde in hun klassieke rood-wit gestreepte tenue en Atlético in het uitshirt, hoewel het team van Diego Simeone thuis speelde in het Metropolitano-stadion.

De gastheren wilden het 125-jarig jubileum van Athletic eren – toen Atlético in 1903 werd opgericht als een Athletic-tak.

Griezmann maakte het verschil in een close encounter in de 73e minuut toen hij combineerde met Depay.

Het paar wisselde passes uit en Griezmann brak door in het strafschopgebied om zijn zevende doelpunt van het seizoen te scoren.

Rayo Vallecano en bezoekers Sevilla speelden met 1-1 gelijk, waarbij de gastheren, zesde, niet in staat waren om maximale druk uit te oefenen op de teams boven hen in hun zoektocht naar Europees voetbal volgend seizoen.

Sevilla worstelde de afgelopen weken buitenshuis, terwijl hun vorm thuis hen na een sombere start van het seizoen naar de middenmoot hielp.

De ploeg van Jorge Sampaoli opende de score toen Suso’s afstandsschot van Oscar Valentin afketste, maar Florian Lejeune kopte uit een hoekschop binnen en maakte gelijk.

De late treffer van Sergi Darder bezorgde Espanyol een 1-0 overwinning op de onderste Elche.